用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田,2尾3頭,攪珠可以點填?
go

沙田,2尾3頭,攪珠可以點填?

剛由荃灣搬去水泉澳邨,實在冇頭緒。自己上網填咗D band 2, 但老師話太進取,叫我地改五育同潮洲台山系列,但怕校風吾太好。
現誠心向大家請教。急。

引用:剛由荃灣搬去水泉澳邨,實在冇頭緒。自己上

原帖由 wan2010 於 16-04-16 發表
剛由荃灣搬去水泉澳邨,實在冇頭緒。自己上網填咗D band 2, 但老師話太進取,叫我地改五育同潮洲台山系列, ...
你揀左邊間 ? 有冇睇過沙田中學或有冇心水 ?

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

之前經JM教路,自行試咗基督同馬崇。青年會,梁文燕同陳震夏都聽說過不錯。
但我地真係冇頭緒。請幫幫忙。

回覆:沙田,2尾3頭,攪珠可以點填?

老師叫揀五育或台商,已經當左小朋友係b3生了!如果係b3生,自行揀基督和馬崇,基本上係冇可能入到!請問小朋友有冇可能上到b2???因一估錯banding真係好麻煩架

回覆:沙田,2尾3頭,攪珠可以點填?

另你搬去水泉澳,可考慮下沙角村的佛教覺光,是b2, 因是佛教學校是b2比較冷的,已我所知上年b3生放乙一都有機會入到!但一定要乙一!

回覆:chingko 的帖子

佢老師話揀B3會穩陣D喎。由於宗教問題,不想揀佛教。請問還有其他提議嗎?

回覆:沙田,2尾3頭,攪珠可以點填

老師只想保住頭3升中率,所以希望你地選低D。

引用:老師只想保住頭3升中率,所以希望你地選低D

原帖由 fatman69 於 16-04-16 發表
老師只想保住頭3升中率,所以希望你地選低D。
係呀! D 學校為左保頭三,好多時講低一band, 我女就是上年人版,自行説是b2,呈三後,成績冇退,但學校改口風說是b3, 但提意可進取,因驚亞女真係b3,所以我最後揀左直資冇搞珠,到搞珠結果考得後過女既都入到b2頭學校,如是b3生冇可能搞入的!即是我女是b2生.......

引用:之前經JM教路,自行試咗基督同馬崇。青年會

原帖由 wan2010 於 16-04-16 發表
之前經JM教路,自行試咗基督同馬崇。青年會,梁文燕同陳震夏都聽說過不錯。
但我地真係冇頭緒。請幫幫忙。

...
樓主小朋友 2尾3頭,轉入沙田唔排除會跌band,相信老師可能估小朋友係B3,所以會建議妳揀B3。

個人意見,如屬 2尾3頭甚至 B3,自行揀基督同馬崇應該陪跑多,入倒機會微。至於大抽獎,我會覺得1尾2頭跟 2尾3頭選擇嘅心態唔同,同學仔如屬B3,派位最壞結果都只不過派番B3,所以如果問我,大抽獎我一定唔會揀B3先。

***  pm 妳

回覆 wan2010 的帖子

可以考慮: 陳楷、劉百樂

引用:+本帖最後由+candy_kiki2005+於+16-4-17+01

原帖由 candy_kiki2005 於 16-04-17 發表

回覆 wan2010 的帖子
之前有家長說劉百樂的校風麻麻

回覆:chingko 的帖子

請問你揀了边間直資?

回覆:wan2010 的帖子

各位JM, 我已揀了2B尾同3A,但老師仍叫我改全B3,但B3全部加埋都冇10間,有D係根本揀吾落手,可以點做?而家先去報直資,得嗎?

我覺得點都首位試一間冷門B2,
我地校長都係咁講, 第1間可以進取

沙田有位淨,唔須要乙一堲揀b3,學校自保先會叫你咁做,我覺得你唔駛理佢

可先放馮黃鳳亭/楊葛, 再放五育
五育比潮洲台山甚至劉百樂都好
如果唔mind佛教可選黃允畋/覺光

同意magtat的講法,先填BAND 2尾比較冷門的學校,之後先再選BAND 3,係 BAND 3有五育同陳楷都係比較好D

引用:同意magtat的講法,先填BAND+2尾比較冷門的

原帖由 makmug2653 於 16-04-23 發表
同意magtat的講法,先填BAND 2尾比較冷門的學校,之後先再選BAND 3,係 BAND 3有五育同陳楷都係比較好D  ...
五育丶陳楷丶劉伯樂都係較好的B3校。
沙田區經歷多年「位多人少」的局面,她們仍能力守4班中一,必有其可取之道。反之其他只有3班中一的B3校,則乏人問津!

回覆:fatman69 的帖子

請問甲一的三間,是要填之前自行兩間,還是可另揀其他三間?

馮堯敬是BAND 幾?