用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁的英文
go

陳守仁的英文

其實話英文好,是學生國際原因外,有無其他原因?
多唔多net? 邊科會由net 教?
其他用英文教的科目,老師的口音如何? 會否有港式英文口音?

引用:其實話英文好,是學生國際原因外,有無其他

原帖由 yumiee 於 15-11-10 發表
其他用英文教的科目,老師 ...
我唔係TSL 用家 我屋企住果度附近 我朝朝送小朋友上校巴時都見到佢地學生 我諗平均10個有9個都係講英文 而大部份都係fluent,無港式音 至於老師我就唔清楚了

回覆:陳守仁的英文

嚴以律己,寬以待人。

引用:嚴以律己,寬以待人。 +

原帖由 Kidultdaddy 於 15-11-10 發表
嚴以律己,寬以待人。
唔明?關個post嗎?

引用:Quote:原帖由+Kidultdaddy+於+15-11-10+發

原帖由 ppmmbb 於 15-11-10 發表
唔明?關個post嗎?
我明。

一間平民價錢直資,配套口禆升中俱佳,就算老師有冇港式英文口音又如何?已經超抵讀。

JM係希望楼主對呢間學校這方面要求寛容一點。

要冇港式英文口音,國際學校一定能達到要求,但人地收乜價錢?

Jane1983  講得好  發表於 15-11-11 12:21

有open day 和簡介,可以去感受下 n draw ur own conclusion

要多net既就Smc同TT(國際部),全部反映係學費上,冇可能收一個月千幾元學費而又多net吧!有去open day, 我同爸爸都十分欣賞TSL學生既英語能力

擔心的, 可以不用去考慮, 至緊要自己認為點, ...

看過您的 "阿守仁vs 循道 vs 播道", 既然有得選, 咪找間自己認為最好的...

回覆:yumiee 的帖子

係咪神化了TSL?如果比其他一般直資私校,TSL 的英文是好的,因為一早已選了英文好的新生,但口音,用詞等等當然不能要求同IS 學生比

已删。

siden    發表於 15-11-11 12:38
dwkw333  Ha Ha!  發表於 15-11-11 12:32
wanabe    發表於 15-11-11 12:27

醒目開學勳章 王國長老

Kidultdaddy 發表於 15-11-11 12:19
真係開始不理解EK的家長究竟係高質,要求高定係吹毛求疵,或是一些不是家長的發表一些引人爭議的題目。

幾 ...
路人甲搭訕~~~~

記得小女係某英文中心學英文時, 每每幾個月就轉一次外藉老師, 講真都幾唔滿意不停轉人, 唯有阿 Q 地諗聽多幾種唔同口音都好喎, 起碼日後遇到不同國藉人士時, 聽唔到十足都聽到八成丫.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

只是想了解多d 去作選擇。絕無評論成份。 只是想知多d吧。

既然是賣點,當然想了解更多。

引用:+本帖最後由+yumiee+於+15-11-11+13:23+編

yumiee 發表於 15-11-11 13:21

既然是賣點,當然想了解更多。 ...
請問你認為口音有咩用呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

3個字:unfinished biz

醒目開學勳章 王國長老

yumiee 發表於 15-11-11 13:21

既然是賣點,當然想了解更多。 ...
了解完又點?

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

學任何外語, 多聽多講多睇就自己會好. 除咗中文同PTH堂, 全部用英文, 好難唔好

唔算多

其他用英文教的科目,老師的口音如何? 會否有港式英文口音?
其實口音有何重要?

其實講到英文,講到口音,或者有幾流利。想起我小朋友讀K時,在舊居玩開的一班朋友仔。果陣班細路大約5、6歲,都係讀語境好好的幼稚園,那時個個以一個細路而言,英文真係好出色,吾差過外籍小朋友,或者串字仲要叻d。

但最近見番兩個,讀左local school,少用左,明顯無以前講得咁爽...語文到錢一樣,吾用就貶值。Tsl有個語境,係優點。

其實港式口音又點?我接觸好多唔同國家嘅人,南非人、德國人丶新加坡人丶印度人.........等等都有自己口音,我老細係蘇格蘭人,啲口音重勁,我未聽過我老細話要學乜野口音。

當然,Chiglish 係另一回事啦。