用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南功課量 - 可以傾下嗎?
go

迦南功課量 - 可以傾下嗎? [複製鏈接]

兒子讀黃埔迦南K3, 一開學已日日寫2-3樣功課,10月中開始每日3樣,5-6版。當中抄寫佔7-8成,小朋友要45mins 至個幾鐘才完成。
老師話作為老師也反映過意見,校長也反映過功課多,但校董會話點解只有黃埔分校的家長有意見,所以初步來說沒有改善的打算。
也預先告訴我星期一會有4樣功課

英文方面,教小一英文本來就跳級,根基未打好卻教得多又教得快。

有其他迦南家長分享意見嗎?
   7    0    0    0

可能呢個係賣點.
好多happy school K3已經有三樣功課,而且小一也有8至10樣功課,學校想比學生慢慢適應。

回覆:munymc 的帖子

我諗因為冇學卷,教的東西會深d,功課自然多。如果程度淺,日後小一會較辛苦

醒目開學勳章

回覆:munymc 的帖子

我小朋友讀其他分校,k3係每日三~四樣功課(中,英,數係基本),英文用小一書,每星期默書! 我覺得咁做可以適應小一課程~
我大女今年讀小一,平均每日五六樣功課,假日九,十樣功課,如果幼稚園唔做開,真係會覺得辛苦!

回覆:迦南功課量 - 可以傾下嗎?

我仔仔個間有學券,功課量,默書都一樣...小一本英文書只知同LS用同一本,對於早啲適應小一模式係有幫助,仔都跟到(從小有閱讀),係做功課時間要改善下

不過幸好星期五功課不多,都仲可以周末玩下嘅

puffy0305 發表於 15-10-25 10:13
我小朋友讀其他分校,k3係每日三~四樣功課(中,英,數係基本),英文用小一書,每星期默書! 我覺得咁做可 ...

請問是默生字嗎?可否舉例

醒目開學勳章

回覆:BERNICEJUNE 的帖子

deleted

咁K1同K3的英文堂與普通話也是每天30分鐘嗎?

引用:k3+係默生字加一句句子+ +

原帖由 puffy0305 於 15-10-26 發表
k3 係默生字加一句句子
我建議你delete張相比較好,不然一陣又成為網上/報章熱烈討論題材了

puffy0305  thanks~但我DEL唔到~  發表於 15-10-27 10:31

回覆 bor_bor 的帖子

LS 指?

我個人認為所謂提前適應,根本有疑點。
小朋友6-7歲已辛苦應付,大人竟然要5歲幼稚園生預先練習辛苦定先?
將不應如此的事更推向年幼的小朋友?這歪風不單不紏正,所有人都逆來順受?
將心比己,做父母的比二人世界辛苦得多,有人願意提早先辛苦嗎?何況能力未及的幼童?

黃埔今天默書:  香港、中國、點心、陀螺 +

其實冇學券付全費,難道就是推快教、寫多多功課? 要做練習我會買,不是付錢給學校催谷的。

怪不得校董會說沒有其他分校家長反映意見,原來真的有大部份家長同意催谷幼兒多功課,所以連老師們都認為太快太多,卻沒有被校董會接納意見。

如果大家讀F6/7 考大學的辛苦提前F4學和考,這樣會好嗎?
那為何認為幼稚園生 K3 便要適應將來的苦?
真奇怪!

引用:兒子讀黃埔迦南K3,+一開學已日日寫2-3樣功

原帖由 munymc 於 15-10-23 發表
兒子讀黃埔迦南K3, 一開學已日日寫2-3樣功課,10月中開始每日3樣,5-6版。當中抄寫佔7-8成,小朋友要45mins ...
香港就係有呢個奇怪現象,有家長不滿幼稚園/小學功課多/深,但亦有家長投訴學校教得太淺/功課少,怕不夠競爭力。所以家長好矛盾,學校亦好矛盾

引用:回覆+bor_bor+的帖子 LS+指?

原帖由 munymc 於 15-10-26 發表

LS 指?
喇沙

引用:Quote:原帖由+munymc+於+15-10-23+發表兒子

原帖由 anpanman_baby 於 15-10-26 發表
香港就係有呢個奇怪現象,有家長不滿幼稚園/小學功課多/深,但亦有家長投訴學校教得太淺/功課少,怕不夠競 ...
所以我地要讀適合自己要求既學校,而唔係要抱怨學校!
唔想功課多,谷同默書,就讀happy school! 其實有好多選擇!

引用:Quote:原帖由+anpanman_baby+於+15-10-26+

原帖由 bb_cutie_beauty 於 15-10-26 發表
所以我地要讀適合自己要求既學校,而唔係要抱怨學校!
唔想功課多,谷同默書,就讀happy school! 其實有好 ...
嗯,但我身邊識唔少人讀happy school但又會埋怨課程太淺,所以我知道有D比較有名的happy school慢慢開始加深課程,上下ek又會見到有媽媽概歎以為happy school但讀落又唔係太happy

K3 咁多功課非意料之內,咁多家長想催谷唔介意更料不所及,只可惜也未會考慮轉幼稚園,會持續爭取教學合理步伐。
嘆一句怪獸家長可其多,下一代真慘。

Lighthouse 嗰本?

回覆 munymc 的帖子

K3只是三份功課真係唔多,是否每份功課要花好多時間?如果功課富啟發又有趣味,我覺得ok呀,千祈咪改!當初選迦南就係鍾意少少谷。不過,我反而擔心默書,如果只是詞語運用或作句,感覺可能好D,希望日後升到K3可應付

回覆:BERNICEJUNE 的帖子

其實幼稚園默書成績又不影響升小,建議著重"過程",比小朋友有概念乜野係默書,知道之前要做準備,若準備唔夠就寫唔出野~ 默得成績唔好,同小朋友檢討,小朋友更有得著~

不過我囝現迦南K1 only, 唔知到K3會唔會有唔同諗法呢😛

‹ 上一主題|下一主題