用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 胡x,x成珠算失望!有点長j
go

胡x,x成珠算失望!有点長j [複製鏈接]

當初聽朋友話,他教小朋友教得好,抱着這帶4歲半小朋友去学下!
上之前有家長会話教家長珠算怎算,回家可幫助小朋友
温習,但上完第一堂小朋友出來話上堂唔言識,老師又拍枱駡人,雖然唔係駡佢,但都好驚!
到第二堂問reception 嗰位阿太,佢話係老師拍枱你自己話佢,我同佢講小朋友唔明係唔係老師会教l?阿太同我講点会唔明!你回家有教他同他備好課才上堂
   1    0    0    0
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;19;17/st/20100812/dt/11/k/285d/preg.png[/img]
[/url]

我知要回家同她温習,但唔係自己教哂等你哋同佢会課睇电視,你哋不停講。唔理上堂明唔明😠
小朋友上完第一堂成個呆咗出嚟!
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;19;17/st/20100812/dt/11/k/285d/preg.png[/img]
[/url]

回覆:胡x,x成珠算失望!有点長j

我上咗2堂無上啦!佢地係迫得好勁的!如果太細或反應唔夠快會留堂叫家長幫佢温習!我仔壓力太大⋯我唔想!但也有好多小朋友適合,我相信要睇個小朋友本身性格!

醒目開學勳章

回覆:gisoleung 的帖子

幾年前我囝都係佢度學咗年半, 結果出黎係-----完全無用
諗起都心酸, 每日同佢操半粒鐘, 結果係費嘅

當年都有學, 計數係快同幫咗考小學。但期間發現囝囝識計但仍未能理解題目, 所以我停了。因我覺得用同樣金錢及時間去俾囝囝試吓其他人嘢比較化算。而家佢已經忘掉了所有珠算方式計數,用番心算 直式 橫式。而佢課堂係嚴但並不是惡。諗番當初報係因為有朋友話佢囝囝讀多年後速讀好勁,記性又好, 而家我囝囝記性真係幾好,唔知有冇關係。

引用:當初聽朋友話,他教小朋友教得好,抱着這帶

原帖由 mimi1832 於 15-07-18 發表
當初聽朋友話,他教小朋友教得好,抱着這帶4歲半小朋友去学下!
上之前有家長会話教家長珠算怎算,回家可幫 ...
一將功成萬骨枯!

其實四歲半學珠算真係太細個啦!

我仔仔也跟胡老師上堂, 現在五期了......我仔仔說, 上堂時有很多姨姨助教, 胡老師就是教個個, 姨姨就是看著他們有沒有做錯, 如錯D姨姨都幾惡.

我覺得胡老師教的不只數學, 而是要個小朋友學習如何專心才是真的, 因為專心就可以廷伸去好多方面都有好處了.

跟胡老師學數, 家長其實會好辛苦的, 因為每日回家也要操數, 但我們至今過了一年啦, 仔仔的記憶力, 專注及自信心, 也有很大進步呀.

我女都上了差不多1年到,吾掂跟吾上,有壓力

4歳半太細勒,要操到打得又快又準好難,除非家長勁谷。

我仔4歲半多學,現已4期,我們差不多每天半小時練習,當初仔仔上堂前感壓力,他想遲些上課,後來也頗enjoy上堂,與我們分享上堂時,胡老師所教的算式!當然,有時在家練習時,他也e e鵝鵝!不過,只要持之而行,係無問題!昨晚,仔仔自信地可不用算盤,也不用手模擬打珠,眼定定集中精神下,可心算2位7筆,我想仔仔在此找到信心!

有時我都嚇囝囝,你唔做數學功課就同你報番珠算,等人教。佢驚架

學珠算計數快有乜用, 都唔明白數學個原理
仲要咁樣操, 所以我成日覺得學珠算學奧數呢d要小朋友本身好喜歡數學有天份先可以學, 如果唔係學呢d冇乜用

引用:有時我都嚇囝囝,你唔做數學功課就同你報番

原帖由 stockmike 於 15-07-21 發表
有時我都嚇囝囝,你唔做數學功課就同你報番珠算,等人教。佢驚架

...
我都係咁同仔講佢都驚架。學了兩期就冇學了,因對數學沒有直接幫助,但可練專注力,只不過要花時間練,又好像不太值得。

引用:學珠算計數快有乜用,+都唔明白數學個原理仲

原帖由 bobo_2014 於 15-07-21 發表
學珠算計數快有乜用, 都唔明白數學個原理
仲要咁樣操, 所以我成日覺得學珠算學奧數呢d要小朋友本身好喜歡數 ...
我覺得珠算呢類計算,只係加快我地嘅計算,不能令一個沒有數學概念嘅人去明白數學,所以,只適合已懂計數/數學嘅人,對於未懂計數/明白數學概念嘅,但又要小朋友去學,係本末倒置嘅做法。

胡老師既珠算係應用於日常生活中
我小朋友上緊第1期,每次在家練習很雀躍
同意4歲半學太早

回覆 mimi1832 的帖子

希望你和你的兒子能堅持 ,真正學好將來是很有用 ,
甚至是終生受用,
放學後你和兒子是可以留下詢問 ,
老師是樂意教導 ,
不要過早下斷語 ,
頭兩次有不明是正常 ,
上到精英班的師兄都走過,
堅持.. 努力.. 克服 ,何不大膽放手下 ,
亦是給成長一種鍛練學習.

回覆 babycute2009 的帖子

4歲半其實不算大早 ,胡老師是最早把珠算引入香港 ,
近年再改良發展成珠算應用 ,

不過低年生近年崇尚活動教學 ,
快樂無壓學習 ,
我想有些小朋友和大人 ,可能這會不太適應.

去太子聖德肋撒堂隔離明x中心,我個囡幼稚園k2學到小二;我完全唔哂跟加減乘除數,做功課亦比較專心!不過只有星期六上課,但價錢平好多,珠心算亦係明x不心皇牌課程,但老師得一個,一對最多8個學生,我都有好多幼稚園同學一同上,k2開始上就最好

del
‹ 上一主題|下一主題