用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 SFA收左阿女,但心大心細
go

SFA收左阿女,但心大心細

當初只是抱著試下心態,冇想過會收阿女,收左卻怕考包尾,如何好?

未讀就咁無信心?實情係間間學校、班班都無可避免有人包尾。

咁你心想個女讀什麼學校?有什麼其他選擇?可以照抽獎,睇吓點。

回覆:SFA收左阿女,但心大心細

既然考到,點解又對個女咁冇信心?家長太多憂慮,小朋友會對自己冇信心。

無心插柳,柳成蔭。

回覆:Jane1983 的帖子

提議你將学位盡快放給有心讀SFA 的同學。

不是冇心讀,怕錯配而宜。所以問下大家意見,想清楚後會放,加上現在又未有offer

其實hold一間學校,去參加大抽獎,都係合理做法。

Jane1983發表於 14-11-26 22:03
其實hold一間學校,去參加大抽獎,都係合理做法。
讚成,相信一般家長也會這樣做

回覆:Flyawaybd 的帖子

考得入緊係讀啦!讀唔掂轉返出黎可能已經係1線學校頭個堆

都係收左,相同感受,但同其他offer比較之下,重難選擇。心大心細x2...如真係讀,小朋友得,都我怕我頂唔住多D!因為依D級數的學校,家長自己都要谷小朋友才好跟到課程,學校本身点會犎你谷,因為個個小朋友入得去都係有返甘上下谷過啦!

引用:都係收左,相同感受,但同其他offer比較之

原帖由 yshh 於 14-11-26 發表
都係收左,相同感受,但同其他offer比較之下,重難選擇。心大心細x2...如真係讀,小朋友得,都我怕我頂唔住 ...
對,和其他比較仲難選!始終SFA是一間好學校。但怕自己小孩不是資優,入去讀立見高下,下更加下苦工,所以要想清楚才可決擇

If I were u, I'll give it a year or two and see how it goes. If your girl is really pressured u can still help her transfer to another school later.

If the school chose her, there must certain potentials that the school saw in her. Never underestimate kids' potentials. Have a little faith in yourself and her. Don't give up on what u haven't even started!

kellymami    發表於 14-11-27 08:27
Sunnychan206    發表於 14-11-27 00:43

Keep 住自行位,再留位SFA,觀察吓小朋友是否真的適合,唔過份罷?

既然s fa揀得你小朋友,點解要看低佢?我係你,就比佢試吓,或者你小朋友有才華而你不知而已,讀唔掂咪轉校囉,sfa轉去其他學校一定容易過你想插班入去sfa

讀SFA不可以太hea,跟住範圍跟小朋友便可以。我覺得家長最重要係同佢安排時間,知道幾時做功課幾時溫assessment,講真無論津校私校,家長都要跟,所以唔駛太擔心。SFA不是看小朋友是否資優才取錄的。

努力試咗先,唔好錯過咁好嘅機會。

現在考學校真的很難,咁難得有一間咁好的學校收了,真的不要輕易放棄,SFA有一套面試方法,他們是針對想要的學生而設,所以揀得都唔会錯。因我有两個朋友的仔女上年及前兩年入了再分享的。
另外我想問吓你女女是幾月出世?性格是怎樣?及平時有學開什麼班呢?因我女女現在是K2,想知道多些资料,感謝你啊

Congrats. Your child is really smart! trust ur child!!

SFA 學術 品行 全港系数一數二  除非天神收 否则去馬

回覆:tanglulu 的帖子

多謝大家寶貴的意見,現在方向清晰了很多。其實老公都是說試下,唔得再轉校,現在有大家支持個心定好多