用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門面試有感而發...
go

叩門面試有感而發... [複製鏈接]

其實而家真係多咗好多人叩門...
點解啲學校仲要整 2nd in 呢? 1 次性 interview 至多 in 耐少少..

都好過要在家長 (在職果班包括我) 請唔知多幾多日假 (好多唔至叩一間, 但我只叩一間算) 去為面試, 2nd in 而奔波....

in 兩次, 既花時間, 又花人力物力, 而且小朋友大多未開始放暑假, 又要不停請假..........唉~~~

(我叩果間沒有 2nd in, 只係見好多話要等 2nd, 覺得好慘.....)
   0    0    1    0

I didn't go to those that require 2 interviews and wait a long time for interview results. If the school is not considerate to parents' situation, not my cup of tea. Cannot cooperate with the school for the next 6 years.

即係好似打淘汰賽, 人少打一場就得, 人多就要打左幾場架啦...

宏心  好多分組賽事  發表於 14-6-19 14:34
宏心  睇下世界盃就知  發表於 14-6-19 14:33

小孩問也點解要面試2次?

buddaau 發表於 14-6-19 14:00
即係好似打淘汰賽, 人少打一場就得, 人多就要打左幾場架啦...
所以我話寧願 in 耐少少, 咁大家都係花果一日嘅時間啫...
但如果 in 兩次, 就要花兩日架啦.......小朋友都會辛苦...

而且好多熱門叩門學校都係 in 一次啫....點解有啲要搞兩次呢

其實都好喎, 人多既分兩三日, 上午1ST IN,  得既下午即係安排2ND IN, 咁就兩全其美啦...

唉~我都係咁話, 收就收, 唔收就唔收~IN一次就好了~

catiou627 發表於 14-6-19 14:18
唉~我都係咁話, 收就收, 唔收就唔收~IN一次就好了~

Absolutely agree!

引用:其實而家真係多咗好多人叩門...點解啲學校

原帖由 SillyPigPig 於 14-06-19 發表
其實而家真係多咗好多人叩門...
點解啲學校仲要整 2nd in 呢? 1 次性 interview 至多 in 耐少少..
我都有同感,當我去到2nd in先唔得,會更加唔開心,因為比多左個希望我。。。由天堂跌落地獄。。

回覆 yuting0322 的帖子

我都有同感,有第二次面試比得一次壓力更大

哩d 係機會成本,家長知間間都要搞兩次,就唔會立亂去扣門

回覆:叩門面試有感而發...

等待是佷痛苦

醒目開學勳章 王國長老

咁可能第一round見100人, 之後揀30人出黎見第2round呢
學校都支持唔住個個都見咁耐, 校長老師都時間有限呀

等待很折磨人

有D學校交叩門表格都要$50.

hueylau 發表於 14-6-19 17:35
有D學校交叩門表格都要$50.
同幼稚園要報名費同出一轍
‹ 上一主題|下一主題