用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 求意見(有點長!)(已解決)
go

[聽/語障] 求意見(有點長!)(已解決) [複製鏈接]

女女早2星期做左言語評估,結果理解力同表達力都係遲緩至少於1歲,原因係認知能力差,st建議揾醫生寫信排政府服務,現階段不需言語治療,只需家長作家居訓練,由於以上的建議及playgroup老師的觀察結果(老師係註冊幼稚園老師,佢認為我女大小肌肉的發展都有遲緩),我今日打俾一位我認識的政府醫生,醫生答應替我寫信,並同我講有間私家醫院的兒童發展評估中心非常好,該中心的主管在行內十分知名,佢地可以同我地做一次全面性的評估,問過私家醫院後,知道價格要7xxx-8xxx,自問我們雖可應付,但就十分吃力,之後我們同playgroup老師傾過,她主張先排政府服務先再作打算。回家後,我在這個討論區內再做功課,發現大部分人都認為如只等政府,就會導致連黃金期已過仍未得到服務,而家我個心十五十六,想同個女做評估但又因價錢問題而卻步,到底我應該點做好?

1    0    0    0

做評估但又因價錢問題而卻步: 可搵NGO, 如協康會 (http://www.heephong.org/webprod/cht), 可能會平D
大小肌肉的發展都有遲緩: 這容易, 多帶女兒到公園玩耍, 攀爬, 肌肉的發展是需要多訓練的. 去完 Playgroup, 再去公園.

協康的"助幼展潛能", 有幼兒發展障礙的一般資訊
http://childrehab.heephong.org/

回覆:小小山 的帖子

其實係聽到playgroup老師的提醒後,已日日帶女女去公園玩,經仔細觀察後發現她真的比同齡小朋友"輪盡“,如上下樓梯要人扶/扶著欄杆,如該級樓梯比較高,她什至會手腳並用爬上去,玩sir滑梯時永遠要用手扶住2邊,結果變成趴住滑落黎,唔識爬"馬騮架"等等

我觉得落公园玩好好多,如果可以,一家三口一齐落去玩效果仲好,我就是甘,个女语言都迟左10个月,呢排密密同区落去玩,多D约其它小朋友一齐出去,呢几日发觉区多左野讲,虽然有时仲会听唔明,但系好的开始啦!仲有有时又觉得区听得明我的指令(配合动作的);如果玩得好“轮尽”就同区一齐玩,示范区睇,玩多几次就OK啦!多D做需要平衡的游戏,慢慢大肌肉会发达啦!俾D耐性!加油!

仲有,我系朋友介紹在聖保祿醫院溫左個心理醫生幫我個女評估的,要5XXX;不過個醫生都好俾心機去做,覺得值得!

Why,個次你係評估啲咩呀?係唔係揾醫生做全面評估(大小肌,言語方面)? 可以分享下你個次係聖保祿做評估的經驗嗎?
‹ 上一主題|下一主題