用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校/直資 <-> 自行/大抽獎 疑問
go

私校/直資 <-> 自行/大抽獎 疑問 [複製鏈接]

想問清楚一些私校/直資 <-> 自行/大抽獎疑問, 問題如下, 謝謝解答

1) 係咪所有私小註冊咗都可以參加自行/大抽獎?
2) 係咪所有直資註冊咗都唔可以參加自行/大抽獎? 有例外嗎?
3) 如果自行收/註冊咗, 仲可唔可以註冊直資? 如可,是否會自動放棄自行學位而不需通知呢?
4) 如果有間直資註冊咗, 仲可唔可以註冊其他直資呢?
5) 如果申請咗自行/大抽獎後,才註冊直資, 是否會自動放棄自行/大抽獎而不需要通知呢?
   6    0    0    0

All_is_well 發表於13-261:27
想問清楚一些私校/直資  自行/大抽獎疑問, 問題如, 謝謝解答

1) 係咪所有私小註冊咗都可以參加自行/大抽 ...
希望幫到你:1) 每間私小都不一樣,要詢問有關私小。
2) 是
3) 如自行註冊在先,之後還是可以註冊直資,但直資會要求你簽訂協議,即代表放棄自行學位。
4) 可註冊多間直資
5) 是

All_is_well  謝謝解答~   發表於 13-2-26 22:46

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:All_is_well+發表於13-261:27+想問清

原帖由 jennki 於 13-02-26 發表
希望幫到你:1) 每間私小都不一樣,要詢問有關私小。
2) 是
3) 如自行註冊在先,之後還是可以註冊直資,但直 ...
補充一點,家長係可以同時報直資及政府派位,只需記住簡單原則:一決定註冊直資,就要即時簽教育局undertaking放棄政府派位,無論當時去到咩階段:即等派無得再等,派左要放返出黎。100%無走雞。不過叩門6月就不在此限

All_is_well  謝謝補充~   發表於 13-2-26 22:48

其實有好多揸住直資的Offer, 到六月便扣門心儀官律, 如果得左,
佢地就放番D直資位出黎, 所以到六月中後, 直資就會狂 call waiting,
年年如是....

醒目開學勳章 王國長老

引用:其實有好多揸住直資的Offer,+到六月便扣門

原帖由 kelvinli0311 於 13-02-27 發表
其實有好多揸住直資的Offer, 到六月便扣門心儀官律, 如果得左,
佢地就放番D直資位出黎, 所以到六月中後, 直 ...
正常丫,間間都玩緊音樂椅架啦

真有很多會放出D直資/私立位? 咁辛苦考完, 到最後都是選擇官津, 真是不大明白?

醒目開學勳章 王國長老

睇下邊間, 如果多人考既直資私校, 根本唔駛唸"無需預早申請到時出發去叩門", 人地本來就一大條WAITLIST等緊位
現今10人爭一個位已經叫少(講緊按時間表去申請)
唔可以話好多, 總會有D

咁請問大部份直資係咪會係9月自行申請到1月大抽獎申請期間進行面試及註冊架? Thanks
Charlotte_mom 發表於 13-2-28 14:59
睇下邊間, 如果多人考既直資私校, 根本唔駛唸"無需預早申請到時出發去叩門", 人地本來就一大條WAITLIST等緊 ...

小曳人  個別學校會早到5-6月就要報名,7月in,8月尾已經有結果!  發表於 13-3-1 08:23

醒目開學勳章 王國長老

引用:咁請問大部份直資係咪會係9月自行申請到1月

原帖由 All_is_well 於 13-03-01 發表
咁請問大部份直資係咪會係9月自行申請到1月大抽獎申請期間進行面試及註冊架? Thanks
Charlotte_mom 發表於  ...
大部分係,亦有例外

請問有冇網址可參考申請直資/私小時間表架? 謝謝啊~

Charlotte_mom 發表於 13-3-1 08:26
大部分係,亦有例外

醒目開學勳章 貢獻勳章

All_is_well 發表於 13-3-2 03:42
請問有冇網址可參考申請直資/私小時間表架? 謝謝啊~
Charlotte_mom 發表於 13-3-1 08:26
大部分係,亦有 ...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=538

All_is_well  謝謝~~~  發表於 13-3-2 12:53
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題