用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無人試過寄包裹去寄宿學校俾仔女
go

有無人試過寄包裹去寄宿學校俾仔女 [複製鏈接]

請問有無試過寄包裹去寄宿學校俾仔女, 因為佢下年入學, 太多行李拎唔到, 想寄一D唔急用嘅野過去.
寄去學校安全嗎? 會唔會俾人偷左或拆開?
   1    0    0    0
Ding

Just mail it to them in a box with their name marked very prominently.

回覆:martialartsmum 的帖子

Thanks

Ding

hk post office 有「萬用箱」提供, 有不同重量和大小, 我常用的是5公斤, 寄特快專遞最快3日就收到, 郵費約500元

回覆:ritb 的帖子

Thanks ritb

Ding

有一個做法, 就係上ebay或amazon買嘢, 然後直接由佢地寄去宿舍, 有時比自己寄仲方便, 當然只適合一些東西如網絡線等.

我成日寄,碗麵,日本飯加茶潰粉,包裝咖喱, 去美團比個仔。美國買唔到架!
[img align=left]http://clubimgfile.paran.com/rainbowkh/pds/2006/0127/1138292195_13.gif[/img]

mail it about 2 months before arrival (by sea) is the cheapest. I normally ship 20kg to UK when I used to be boarding. (about HKD 600-800)

梁媽媽  Good!  發表於 13-3-15 08:56

回覆:dorzidor 的帖子

Thanks dorzidor

Ding

係咪通常都要帶張新被、枕頭、床單去開學架?
如果係就寄去都方便。
梁媽媽

回覆:梁媽媽 的帖子

被就唔寄啦,因為要即日用,係D厚衫同一D唔急用先寄,我買了抽真空袋,到時張被用真空袋入,可以慳番D位,要慢慢諗,仲要準備兩三個紅白藍袋俾佢用!

Ding

梁媽媽 發表於 13-3-5 08:55
係咪通常都要帶張新被、枕頭、床單去開學架?
如果係就寄去都方便。

去馬莎買. there is a 13.5log 的被, about 80 pounds. 可以分開2張被家~ 厚D,薄D~ 冬天夏天分開用,一齊用就OK~

枕頭, 床單呢D可以去PRIMARK買,好平, 係天堂黎家~ 佢D衫都好平, 平均50-10鎊一件3.

十月返就不用寄,十月去英國才帶過去。如果學校在倫敦東南, 西南面,去年十二月才穿厚大衣。阿女學校要學生自備枕頭袋,床笠、被袋!住落咗才發現起碼三套才夠替換!一星期自己更換一次,但好多時洗完攞唔番,hse cleaner放咗別的地方。

Ding 發表於 13-3-5 14:22
被就唔寄啦,因為要即日用,係D厚衫同一D唔急用先寄,我買了抽真空袋,到時張被用真空袋入,可以慳番D位, ...

抽真空袋 == 呢個好辦法!

而家咪有D "收納袋”既,有大有小,我都諗緊,會唔會買黎放在床下面用,一拉出黎就見到晒。
但又驚用唔著,到時又嫌要帶去。
因為唔肯定,宿舍係咪會有衣櫃比佢地用,
還是只有床下面的地方可以放,或者再等多幾個月先再問下學校。 

我又諗,唔知D鞋又放係邊既呢?你知啦,校鞋、波鞋、去街鞋,唔多唔少都有好幾對。 

梁媽媽

引用:十月返就不用寄,十月去英國才帶過去。如果

原帖由 ritb 於 13-03-05 發表
十月返就不用寄,十月去英國才帶過去。如果學校在倫敦東南, 西南面,去年十二月才穿厚大衣。阿女學校要學生 ...
10唔打算返,而且學校位置較北,所以打算預早寄定一兩件外套過去,一套床單跟身,其餘都打算寄,即時用的衫褲鞋襪都要跟身帶,為減輕負擔,唔等用嘅都寄!

Ding

引用:+本帖最後由+梁媽媽+於+13-3-6+09:04+編輯+

原帖由 梁媽媽 於 13-03-06 發表
梁媽媽,我諗住等佢12月返黎嘅時候問佢間房情況,照計學校唔會有太多櫃俾學生用,而且佢地大多數校服,唔需要太多其他衫,一對白底運動鞋一定要,因為入室內體育館要著,一對普通波鞋去街,黑鞋 樣樣都重,唔好帶太多衫,因為 half term 時有D學校要大清潔,又或者大執位,所有學生都要 pack 好自己野先放假,紅白藍就大派用場!真係好多野要預備,而家見D大褸大減價就買定先,到時7,8月想搵件厚衫買都難!

Ding

引用:Quote:梁媽媽+發表於+13-3-5+08:55+係咪通

原帖由 dorzidor 於 13-03-05 發表
去馬莎買. there is a 13.5log 的被, about 80 pounds. 可以分開2張被家~ 厚D,薄D~ 冬天夏天分開用,一齊用 ...
我有諗過在英國買,不過如果我住附近無,又或者唔啱,咁就煩,在香港有時間慢慢揀!

Ding

其實英國減介時,d 野重平過香港,而且比教岩番呢面 d 天氣用,我住南部,而家呢面 d 郵局 比反 d shipment 你時都要你去領,話吾夠郵費。。。。但聽說 boarding 收會好 d. 大家都得個知字啦。

hkparagirl 發表於 13-3-8 05:33
其實英國減介時,d 野重平過香港,而且比教岩番呢面 d 天氣用,我住南部,而家呢面 d 郵局 比反 d shipment ...

就怕未必撞正大減價, 如果D貨唔啱咁就煩, 必需品都係在香港買, 其他洗頭水, 梘液就去到先買..
Ding

回復 Ding 的帖子

話就話日日都著校服, 但係佢放學返到宿舍, 冇理由唔換衫, 唔沖涼掛?
因為在校網見佢地都係穿著便服坐在客廳,如溫習、看電視...之類,
所以我覺得便服都要帶些,我都諗住要執定一批野出黎,要先寄過去,

上機時,電腦、電話、差電器、外套又要跟身。  
否則,我女樣樣都話要帶,到時一定裝唔晒。
(佢連而家用緊個張被都話要帶去,已經比我拒絕左。) 

梁媽媽
‹ 上一主題|下一主題