用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關讀男校的問題 & 鄧鏡波(九龍)
go

有關讀男校的問題 & 鄧鏡波(九龍) [複製鏈接]

阿仔是 B2中至尾,九龍城區,我一心主攻鄧鏡波(九龍),貪啱阿仔 banding,又因為男仔,少了女仔爭。但學校老師不建議阿仔讀男仔,話B2以下的男校D男仔粗魯、又講粗口,我都唔知點算?!

elbar  可考慮 胡兆熾   發表於 12-11-24 19:58
   0    0    0    0

我不太敢博胡兆熾,話晒是 B2頭。

elbar  自行和派位都可選 1. 胡兆熾 2. 鄧鏡波   發表於 12-11-25 18:42

回覆:cmvfamily 的帖子

b2頭或尾在大抽獎時係無分別,但自行就正如你講,少咗女仔爭。記得讀書時識得一班波記的學生,佢地無論在學術或其他知識上都好醒目, 响街見到d 學生都好乖吖, 有d唔明點解而家跌到b2尾。你或者可放自行1胡,2波記。

差開少少講,波記/九工跌band ,我估或多或少因為佢地係工業中學,好多家長唔多鍾意比小朋友入讀。好似九工咁,以前校園好大,亦曾經在學屆運動及成績上都風光過,有個老友阿哥當年在九工唔係好top個班,會考都有2A4B,最後中大畢業。而家淪落為b3,真係可惜。

回復 Jackieson 的帖子

鄧鏡波是工業中學? 即係點呀?
我仲以為波記是普通文法中學添?!

請問,你說b2頭或尾在大抽獎時係無分別,不是b2頭分數高一點,可以早過b2尾選到學校咩?

還是B2學生,無論b2頭或尾,選學校次序都是按隨機number?

請指點!! 謝謝!

回復 cmvfamily 的帖子

係呀, 抽獎睇banding, 選校次序 & 隨機編號, 無分頭尾. fyr:

中學學位分配辦法
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1565&langno=2

一般資料

l
2011/2013年度中學學位分配辦法簡介單張

l2011/2013年度中學學位分配辦法光碟

第一部分 : 概述 [參加資格 / 自行分配學位 / 統一派位]

二部分 : 概述 [自行分配學位的配對 / 派位組別的劃分 / 統一派位]

你可click入去有vedio睇.

詳細d可參考版頭khmama, redkoni 等等前輩的資料.

其實波記唔差架:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2356208&extra=page%3D1&page=20

胡兆熾

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2356208&extra=page%3D1&page=8

樓主唔使太擔心 , 我住鄧鏡波附近 , D 學生都好乖

jackieson:

謝謝你的回覆~
等我睇下D資料,有問題再請教你。

lucia6119 發表於 12-11-26 01:39
樓主唔使太擔心 , 我住鄧鏡波附近 , D 學生都好乖

lucia6119:

謝謝你的答覆~

咁我就放心了,及認真考慮一下排位。

jackieson:
我想知道學生全港性banding,和區域性banding的分別?
在大抽獎時,請問是用全港性banding,還是區域性banding來排呢?
還有,甲部和乙部填埋相同一些學校,是否不可行呢?
請指導!

回復 cmvfamily 的帖子

我實在不敢班門弄斧, 不敢指導, 只是作為過來人大家分享吓, 互相交流吓,你大可參考khmama, redkoni, ANChan59, elbar, ohnono…等高人的帖子裡有詳細及深入分析

我就睇得簡單d, 大抽獎睇banding, 選校次序 & 隨機編號, 無分頭尾, 所以要確定小朋友既banding例如你心儀胡兆熾&鄧鏡波, 大抽獎時甲部和乙部都填(1) 胡兆熾&(2)鄧鏡波, 萬一甲部抽唔中, 乙部可以有多一次機會再抽過,由於甲部無分校網限制, 會係全港性競爭, 而乙部就會同區內&胡鄧比出學位的地區爭去年九龍城區胡兆熾有84個位&鄧鏡波有102個位,機會都幾大架

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1582/kl3-2012.pdf

jackieson:
謝謝你的回覆~ ^^
其實我好驚青,胡兆熾是 B2頭,對於我阿仔是B2中至尾的學生,在全港或九龍城排名,會否不夠B2頭的學生爭呢? 我好驚連鄧鏡波都無,越跌越後。
請指導!

Jackieson  其實睇運氣啦, 唔使咁悲觀, Band2頭中尾都一樣咁抽. 總有希望既!  發表於 12-11-27 16:28

jackieson:
請問大抽獎是否除banding, 選校次序和隨機編號也很重要,但好講運氣呢?謝謝~

cmvfamily 發表於 12-11-27 16:49

係呀, 大抽獎好講運氣, 呈分試會決定派位組別, 以下選自呢條link, khmama的秘笈for your reference:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2141081&extra=page%3D1

• 派位組別有三個: BAND1, BAND2, BAND3。
  • 每個小學生都會有一個區內派位組別及一個全港性派位組別,區內派位組別用於乙部大抽獎而全港性派位組別則用於甲部大抽獎。
  • 自行派位並無地區限制,每個學生有兩個選擇。由於自行成功就冇得大抽獎,所以選擇學校時,要選一間起碼唔會自行成功但會後悔冇咗抽獎機會之學校。
  • 大抽獎分甲部同乙部。
  • 甲部有3個選擇,不限地區,要上教育局網頁查詢《不受學校網限制選校手冊》。
  • 乙部有30個選擇,只限所選校網之學校,可參考《中學一覽表》。
  • 每個考生都會由電腦分配一個隨機編號用以抽獎,冇人會知個號碼。
  • 抽獎模式如下:

• 先抽甲部,BAND1生優先抽獎,處理完所有BAND1生,就輪到BAND2生,最後先輪到BAND3生
    • 甲部BAND1、BAND2同BAND3都處理完,先至到乙部抽獎,方法同甲部一樣
    • 抽獎時,會先由第一志願開始派比BAND1生,派完所有BAND1生嘅第一志願,仍然未分派到學校嘅BAND1生,就會分派第二志願,第二志願都落空嘅BAND1生,就會跟第三志願分派,如是者派完BAND1生嘅所有志願。派完所有BAND1生,就輪到BAND2生,方法同BAND1生一樣。派完所有BAND2生,最後就輪到BAND3。
    • 同一個BAND之學生,無論頭、中定尾,機會都係均等,一律只睇隨機編號,運氣好的話,BAND1尾學生一樣可以入BAND1頭學校。
  • 所以派位組別對抽獎好重要,如果想抽到好學校,做BAND1生可以優先選擇,當然會好過BAND2同BAND3生。
  • 抽獎填表亦要講策略:

• 要記住甲部抽完先到乙部,由於甲部位少又要全港一齊爭,一般只當買六合彩。不過都唔可以亂填,如果亂填一間唔係心水學校,萬一真係抽中就等於放棄乙部抽獎。所以如果好想抽乙部又冇其他心水選擇,甲部第一志願可以填番乙部之第一選擇,其餘留空,如想搏幾間同級數之學校亦可。
    • 乙部30個志願要填滿,如果只填幾個又不幸派唔到,就要等所有BAND1、BAND2同BAND3生都抽完,先由電腦隨機派間有位之學校俾你,必然係BAND3尾之學校。
    • 好學校自然多人爭,唔放第一志願根本冇機會抽到,所以切忌將所有好學校排前面,因為一抽唔到就會跌到好後。
    • BAND1生唔使咁快填BAND2學校,因為一間學校如果BAND2生抽獎入到,BAND1生即使將間學校放第30志願,仍然會比BAND2生早抽入去,原因係BAND1生抽獎先過BAND2生。所以只要用幾間BAND2學校包底,前面將可以填之BAND1學校(包括本區及他區)填晒就係最好方法,當然頭幾個志願要視乎校網,要講策略,但BAND1生最差都只會派去BAND2頭中學。

cmvfamily  謝謝你的分享,好清楚呀!!! 謝謝!!!   發表於 12-11-28 19:44
bo_chi  thanks for sharing!!   發表於 12-11-28 17:23
‹ 上一主題|下一主題