用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 又係年年都問既問題: PM 轉 AM
go

又係年年都問既問題: PM 轉 AM

有無人知道,過往有無例子係第一次REGISTRATION(即今日)後無幾耐,就知道可以由PM轉去AM呀?MANY THX!

I also hope to know

回覆:CoffeeCake 的帖子

一般來說,學校會盡量先安排有姐姐就讀小學上午校的弟妹轉上午申請,因為希望幫助助家長安排小朋友接送問題

marwai_1030 發表於 12-3-9 16:57
一般來說,學校會盡量先安排有姐姐就讀小學上午校的弟妹轉上午申請,因為希望幫助助家長安排小朋友接送問題 ...
姐姐就讀聖心,還是其他學校的上午校?

Sorry,是指姐姐就讀聖心小學上午校

marwai_1030 發表於 12-3-9 17:18
Sorry,是指姐姐就讀聖心小學上午校
明白。希望有日排到我啦!

我之前還假設如有姐姐在聖心讀AM的,妹/弟如有OFFER,都會是AM的,呵呵~~

唔緊要,你住邊區?因為幼稚園上午班要很早上課,而且上午時間學校附近一帶都較塞車,所以小朋友搭校車的話,就要很早上車,如果可以的話,要考慮小朋友的休息時間

唔一定,但如果姐姐在幼稚園部上午班,而弟妹被編入下午班的話,都可以向學校申請,當然要有人放棄offer才可安排

marwai_1030 發表於 12-3-9 17:52
唔緊要,你住邊區?因為幼稚園上午班要很早上課,而且上午時間學校附近一帶都較塞車,所以小朋友搭校車的話 ...

我住HAPPY VALLEY果頭,我見今年都有校車去我家附近,車程都係15﹣20分鐘,可以接受。

fefemom  FYI, 上午班,我囡7:43am在黃泥涌道上車,經皇后大道東,大約8點到學校。.  發表於 12-3-9 23:35

iantsing 發表於 12-3-9 18:15
我差不多AM最後一個註冊,見到只有8成人註冊﹐所以PM轉AM應該好有機
我真係要日日PRAY了!!謝謝報料呢~~

回復 iantsing 的帖子

你好..你點知只有8成日註冊?你有統計過?還是你自己估計??我女女waiting ..所以心急想知..thx

fefemom: 我比你近大道東,估計可能50分上車都OK! 但轉得成至算啦, 唉.....

fefemom  Good luck.  發表於 12-3-11 18:36

話時話,我PM班係3:30完註冊,我3:15PM到。
依樓上同樣推算,PM都有機有位比WAITING既人。

回覆:又係年年都問既問題: PM 轉 AM

我上年成功在waiting入到K1pm、後又成功轉到am。但今年少D位that's why may not be as easy,( I think)

媽媽們: 我昨天收到call, 入了下午班, 今天想交信了, 希望轉上午班...
可是, 這幾天知道一在call pm轉am的也不少,
我現在才交信還有希望嗎?
另外, 轉am的信又要不又keep住寄多幾封呢?
謝謝你們分享~

其實想問除了CABmama有特別原因想轉am,為什麼有這麼多媽媽想轉am?am and pm有分別嗎?新手媽媽多野問,謝謝回覆!!

其實我想問, 上午/下午校對入聖心小學私立部有沒有關係?