用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 講座排名
go

講座排名 [複製鏈接]

今年年頭曾聽趙xx講座,他寫咗九龍塘幼稚園排名,當時自己仍乜都吾知,只記底排名,現在自己睇番,睇多咗bk和自己了解多咗,發覺他所謂排名,其實與大眾心目中所求所要的好大分別,頭幾位不是Sc kv Lh hkps ,究竟點解呢?有冇人都聽過他講座?
   1    0    0    0

原帖由 cclemon2009 於 11-11-17 15:01 發表
今年年頭曾聽趙xx講座,他寫咗九龍塘幼稚園排名,當時自己仍乜都吾知,只記底排名,現在自己睇番,睇多咗bk和自己了解多咗,發覺他所謂排名,其實與大眾心目中所求所要的好大分別,頭幾位不是Sc kv Lh hkps ,究竟點解呢?有冇人都聽過 ...

咁我想知你聽果個講座,,,佢排名又係邊幾間?好想知~~

咁佢嘅排名係點??

咁佢既排名係咩, 可以分享一下

原帖由 cclemon2009 於 11-11-17 15:01 發表
今年年頭曾聽趙xx講座,他寫咗九龍塘幼稚園排名,當時自己仍乜都吾知,只記底排名,現在自己睇番,睇多咗bk和自己了解多咗,發覺他所謂排名,其實與大眾心目中所求所要的好大分別,頭幾位不是Sc kv Lh hkps ,究竟點解呢?有冇人都聽過 ...

我都有聽佢既講座~不過唔知係咪同你講果個係同一個講座~
我聽果個講座...佢RECOMMEND九龍城區既KG~淨係記得有啟思&創價~
反而香港區我有抄低~

可唔可以分享下港島區嘅資料? Many thanks!

原帖由 juniebarbie 於 11-11-17 15:50 發表

我都有聽佢既講座~不過唔知係咪同你講果個係同一個講座~
我聽果個講座...佢RECOMMEND九龍城區既KG~淨係記得有啟思&創價~
反而香港區我有抄低~

佢頭幾位 1.創價(A+級)勁贊
然後:啟思(律倫街)勁贊,York (英文好),這兩間是(A+至A)
然後先到民生,kv ,sc ,培正,宣道....
至後冇提其他校,但簽名會我在他背後偷睇佢張排名紙,我見
Hkps 和 Lh.都 排幾後吓(有人問hkps 好吾好,佢要唸,仲話沙田好啲)
迦南更加排得後(但有人問這間校,他答好,係B+至A-級,原因它校園大)
其他意見不能盡錄.....

回復 1# cclemon2009 的帖子

Before we evaluate the relevance of the speaker's recommendation, I think we need to know first his/her background. Is the one you mentioned the founder of a particular 活動教學 kindergarten?

趙xx幼稚園講座,佢出名架,前LS副校,我唸教育家同家長理念不同

回復 1# cclemon2009 的帖子

oh i am quite interested to find out the speaker, mind to PM me to tell me the name.

btw, what's LS?

原帖由 chanchinsang 於 11-11-18 07:58 發表
oh i am quite interested to find out the speaker, mind to PM me to tell me the name.

btw, what's LS?

http://happypama.mingpao.com/cfm/study2.cfm?SubCategory=prepb

比你參考下~佢每個禮拜幫家長解答有關選幼稚園問題既文章~

原帖由 gwlam 於 11-11-17 16:01 發表
可唔可以分享下港島區嘅資料? Many thanks!

中西區:
聖公會,聖保羅堂,救恩,聖心

東區:
明我,培理,迦南小西灣

灣仔區:
聖保祿,寶血,呂郭碧鳳,靈糧堂

Hope it helps~

趙sir有冇解釋用乜準則去排名?

原帖由 pandabonita 於 11-11-18 09:25 發表
趙sir有冇解釋用乜準則去排名?

我唔知佢用咩準則去排名~可能我聽果個同樓主聽果個講座唔同~我聽既好似只係佢推介既幼稚園並唔係排名~

我覺得佢比較鐘意D幼稚園以小朋友為中心~
所以比較谷既學校佢好少講~

其實間幼稚園好唔好~真係好depends on你自己既要求...
佢既資料對我黎講真係只作參考~

回復 10# chanchinsang 的帖子

趙榮德 曾是LS喇沙書院副校長

我聽嗰個講座是九龍中+九龍東,其實他在講座中沒有比排名,重點推介創價,啟思,York ,不過講座散場後的簽名會,我企在他背後,偷望他手上的手寫紙,係有哂排名和部分評語。所以我立即記低。我另外聽以下部份問題。

我問佢啟思相比其他少英文堂,他答其實其他幼稚園所謂英文堂只是唱兒歌,作用不大。
啟思和迦南,最好讀正校,越遠正校,校鑑越難管理。
有人問kv,他說如讀kv,要有心理準備,家長和小朋友一齊做功課可能做到晚黑。
SC每年都有小朋友可入名校,eg LS,但只因夠人多。
................
‹ 上一主題|下一主題