用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔聖約瑟vs高主教
go

灣仔聖約瑟vs高主教 [複製鏈接]

Which one is better?
   0    0    0    0

灣仔聖約瑟 for sure

No school fee and there is secondary school

高主教也有中學啊。如果從學術成績等方面比較,這2所學校怎麽比?

原帖由 hanghang2008 於 11-11-9 21:11 發表
Which one is better?

Why ask? 莫非你會放棄RC 的位而等自行結果, 或大抽獎?? 若然如此, 應有很多人多謝你.  選學校已經不是講好, 不好, 而是講策略.

St Joe band 1頭,RC band 1尾,but2間都係好學校,是但一間我都心滿意足!

回覆 5# 3btsoi 的文章

我老公話30年前2間學校差不多,不過30年后今日就不知道了。這種所謂的Band 1頭Band 1尾是否只是一種Perception而已?沒有什麽實在客觀的比較?

哈哈,用左d街坊口吻, sorry
其實我係甘比較既....小學係無banding分, 2間都有直屬中學,好自然會比較佢地中學, 中學會考表現係其中一個指標:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&page=1&extra=#pid32197545

根據呢個"全港中學會考排行榜及banding (29/8/2011更新)"
St Joe 係 band 1A, 6科14分百份比72.91%
聖若瑟英文書院英中中西區1A津貼天主教572.91 --5.14*18 170  

Rc 係band 1C, 6科14分百份比55.20%
高主教書院英中中西區1C津貼男女天主教455.20 36.20 ----136  

其實真係好少人會放棄St joe去RC, 如果你會,好多parents多謝你....哈哈

原帖由 3btsoi 於 11-11-10 00:45 發表
其實我係甘比較既....小學係無banding分, 2間都有直屬中學,好自然會比較佢地中學, 中學會考表現係其中一個指標:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&page=1&extra ...

點會放棄st jo 而去rc? rc 在自行前先公佈結果, 要rc 就唔可以自行和大抽獎

我意思係自行得多st Joe , RC又收左,多數人都會揀st Joe la!
兩間收生機制都唔同,機會率好難計同比較架,當然如果得15分又唔係12網,機會同0無分別,我會去RC。

哈哈,我都係甘諗,RC會比時間我地考慮,應該dealine響21號後。

長生不老,你真敢言!

如果呢個topic變st Louis  Vs Rc會好d!

St Paul vs rc

如果講佢地既中學部我會同意。
但如果呢兩間小學比較,我覺得大家程度差唔多姐!

原帖由 長生不老 於 11-11-10 16:08 發表
我就選聖若瑟了 , 高主教差好遠.

原帖由 3btsoi 於 11-11-10 00:45 發表

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&page=1&extra ...

終于睇咗個Excel表了,當中有2010年資料,也有2009年資料。在2009年,Raimondi還是Band 1A的,怎麽在2010年就跌得這麽厲害!如果以2009年的結果比較,2間也是Band 1A,不過St. Joseph的成績還是比Raimondi好一點。

始終於會考係拉curve遊戲 , 而且又係末代會考, 賽果往往令人意想不到!

原帖由 nnmama 於 11-11-10 17:35 發表

終于睇咗個Excel表了,當中有2010年資料,也有2009年資料。在2009年,Raimondi還是Band 1A的,怎麽在2010年就跌得這麽厲害!如果以2009年的結果比較,2間也是Band 1A,不過St. Joseph的成績還是比Raimondi好一點。 ...

‹ 上一主題|下一主題