用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問吓有無小朋友用緊近眼漸進鏡片?
go

想問吓有無小朋友用緊近眼漸進鏡片? [複製鏈接]

視光師介紹現時有兩仲方法可控制小朋友加深近視, 一是戴壓力鏡, 另一種是依然要戴有框眼鏡, 但要用漸進鏡片. 效果當然係前者較好. 想看看有沒有小朋友試過這種鏡片, 效果如果? 價錢是否大約八百至千多元.
謝謝
   0    0    0    0

我睇嗰位視光師說成効不太,所以我無試,壓力鏡我女帶唔到,而家配了一副myovision嘅鏡,睇吓得唔得.

原帖由 88654321 於 11-9-1 20:30 發表
我睇嗰位視光師說成効不太,所以我無試,壓力鏡我女帶唔到,而家配了一副myovision嘅鏡,睇吓得唔得.

壓力鏡我仔也不能戴, 而漸進鏡也是說只有7成防加深效能, 故仍然戴普通眼鏡

醒目開學勳章

我唔信有用,情願用普通眼鏡。

原帖由 排骨媽媽 於 11-8-31 22:28 發表
視光師介紹現時有兩仲方法可控制小朋友加深近視, 一是戴壓力鏡, 另一種是依然要戴有框眼鏡, 但要用漸進鏡片. 效果當然係前者較好. 想看看有沒有小朋友試過這種鏡片, 效果如果? 價錢是否大約八百至千多元.
謝謝 ...

我朋友的女兒帶漸進,她十三,四歲,說是佷有效,能夠維持很久都不加深。

我決定試一試.

I am going to see the eye doctor tomorrow about this "transition" lens.  

I want to ask cadamom: when did your friend's daughter start having this transition lens? She is now 13-4 years old? I thought these lens were just started.  Can you tell more about her experience?  like how many degrees was she from the beginning and how is she now?  Thank you.
‹ 上一主題|下一主題