用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 填表好多問題想問..請教大家..
go

填表好多問題想問..請教大家.. [複製鏈接]

1.請問係用全港排名定本區排名?
2.甲乙部份係未用同一排名?吾係既填他區會否升/降BAND?
3.他區咁少位,係未填晒本區先填他區才有機會派首3志願?
4.直資派位學校,會否是大多數人既後備/次選?
5.想把其他各召的學校填入甲部,係未睇返該區本指南入面所列既派位數目...

想大家教下本人....吾想入吾到心儀學校..
   0    0    0    0

填表好多問題想問..請教大家..

我都有女兒今年升中, 試吓解答你,
1, 統一係用本區排名
2, 多數甲乙第一,二志願都係一樣, 至於你去到他區會否升/降band問題就要睇係兩區小學分別, 可以問番老師
3, 呢個好難講, 有人會將他區放入第三志願博人唔去我去, 但大前題你要考慮到時入咗唔會後悔先好填
4, 可以咁講
5, 要睇番他區中學分咗幾多位比你嗰區

吾該晒..心儀學校係他區,放晒第一係未好險?第二放本區有50幾個位,可以保得住嗎??

甲部係以全港排名來計算.
乙部先係用本區排名來計算的.

原帖由 ydoris 於 11-4-15 11:51 發表
吾該晒..心儀學校係他區,放晒第一係未好險?第二放本區有50幾個位,可以保得住嗎??

風險好高,因住返唔到轉頭。
第一志願應該係機會最高的一個選擇,相對第二和第三機會稍微。所以第一志願應該要好小心。
徵詢下老師意見先!
‹ 上一主題|下一主題