用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 嘉諾撒聖心幼稚園但住西九龍
樓主: kwboy
go

嘉諾撒聖心幼稚園但住西九龍 [複製鏈接]

原帖由 sheffield 於 10-12-2 16:37 發表
咁就要睇你點睇…
對於我們來說,我們絕對希望小朋友將來會成為一個基督徒。但由於天主教同基督教所信的同是同一個神(聖父,聖子,聖靈三位一体嘅真神),雖則有其他的差異,如小朋友最終還是選了信天主教,我們都沒異議。如說 ...

我想問你會上乜小學呀? 天主教背景的小學?

報得(入到)聖心幼稚園就會預上聖心小學啦!
原帖由 kwboy 於 10-12-2 17:10 發表

我想問你會上乜小學呀? 天主教背景的小學?

原帖由 sheffield 於 10-12-2 17:13 發表

其實係咪100% 可以升下聖心小學? 我都會試下報呢間幼稚園, 但好似好難入!! 你個年幾多人報呀?

原帖由 sheffield 於 10-12-2 17:13 發表

sheffield, 知唔知有冇k3學生報其他私小或直資, 結果係點? thanks!

醒目開學勳章

Yes, there are.  Morning is nanny bus and afternoon is school bus.

原帖由 Winnietao 於 10-12-2 16:53 發表
請問有無保母車由藍田/油塘去堅心呢?或者由滙景去聖心呢 ? thanks

ian,唔該你搭qqbabe同kwboy嘅問題啦,我唔識搭…
原帖由 iantsang 於 10-12-2 18:11 發表
Yes, there are.  Morning is nanny bus and afternoon is school bus.

今朝去左交表,後悔太早去,約個面試時間系9am,無想像中甘多人。

原帖由 sunnyvivian 於 10-12-3 09:47 發表
今朝去左交表,後悔太早去,約個面試時間系9am,無想像中甘多人。

9點幾好丫,精精神神去in

唔好意思, 或者我應該重新寫過問題: 請問學校有冇公布小一入學/派位等資料?

原帖由 NICOLE123 於 10-12-2 10:22 發表

放學呢 ? 即係一定要屋企有人可能幫手接送...

係呀, 要叫屋企人幫手先得. 不過, 真係咁幸運俾個女入咗, 我o地會考慮搬去港島, 要讀十幾年到中學喎, 發夢中

原帖由 WingniBB 於 10-12-3 11:56 發表

係呀, 要叫屋企人幫手先得. 不過, 真係咁幸運俾個女入咗, 我o地會考慮搬去港島, 要讀十幾年到中學喎, 發夢中

祝夢想成真!
搬屋係最好既安排..不過都係最大既考慮
唔係個個家庭可以做到.

今年聖心收240人啊,開多左班。好開心,我個細女好似機會又大左甘。。

其實果居企近東隧同西隧,都唔一定要搬嘅…非常近就最好,但又邊樹下下咁好呢…我姨甥住康怡,返聖心仲耐過我地住九龍…除非真係住上半山啦… 如我地讀PC就非常好,行都行得到!
原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 11:59 發表

祝夢想成真!
搬屋係最好既安排..不過都係最大既考慮
唔係個個家庭可以做到.

唔知是否值得開心…多了班,到時上K1係唔夠位收晒240人的…如冇自動流失(去其他小學讀)…咁就…今天的K3就有呢個問題,好多小朋友wait緊am class又等緊下午班大抽獎呢…
原帖由 sunnyvivian 於 10-12-3 12:02 發表
今年聖心收240人啊,開多左班。好開心,我個細女好似機會又大左甘。。

咁聖心私小會唔會收番多d架?  如果唔係到時咪多排爭?

原帖由 sunnyvivian 於 10-12-3 12:02 發表

其實讀聖心有乜優點? 可否分享一下? 因為我住九龍區, 如果聖心真係收, 要有很多野考慮, 如小朋友怎樣返學放學, 上乜小學中學, 是否需要搬屋等等......

醒目開學勳章

No, they won't publish that.  Majority of students do attend either one of Sacred Heart Canossian Schools.

原帖由 qqbabe 於 10-12-3 11:19 發表
唔好意思, 或者我應該重新寫過問題: 請問學校有冇公布小一入學/派位等資料?

回復 34# kwboy 的帖子

Now, Lai Chi Kok have 保母車 for a.m class. I think we will organize school bus for Tsuen Wan to West Kln at comming year but we need all now a.m student to support open this line. School bus is park at school park(inside). 保母車 park on road(outside).

我想問有無校車或保母車去何文田,車程要幾耐?

其實住何文田近啲定西九龍呢﹖因我都考慮會搬

I also live in Ho Man Tin and get the nanny bus thru Hung Hom Tunnel, the time is quite good that pick up @7.35am and return @12.20pm.
‹ 上一主題|下一主題