用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 嘉諾撒聖心幼稚園但住西九龍
go

嘉諾撒聖心幼稚園但住西九龍 [複製鏈接]

我想問有沒有人家住西九龍但讀聖心幼稚園?
   0    0    0    0

有呀!我地囉!我地住奧運,呢個屋苑都有幾個小朋友,一期個邊都有,九龍站都有。今年上午班未有校車,要搭保母車,下午班就有。行西隧,車程可接受。

醒目開學勳章

我都諗緊報,志在參與

我想問如果我住荔枝角可以撘嗎? 妳們是否天主教徒? 若我們是基督徒, 申請聖心是否不得?

我都會報呀, 你地會幾時交表呢? 明天 定星期六呀? 聽日交表唔知要排幾耐, 怕趕唔切返工.
我係bk曾經睇到有家長朝朝自己同小朋友坐東涌線到香港站跟住轉校車, 香港站係尾站, 好似話10min 已經到學校, 我覺得呢個方法ok!

原帖由 WingniBB 於 10-12-2 09:58 發表
我都會報呀, 你地會幾時交表呢? 明天 定星期六呀? 聽日交表唔知要排幾耐, 怕趕唔切返工.
我係bk曾經睇到有家長朝朝自己同小朋友坐東涌線到香港站跟住轉校車, 香港站係尾站, 好似話10min 已經到學校, 我覺得呢個方法o ...

放學呢 ? 即係一定要屋企有人可能幫手接送...

除左校車問題外, 如果我地本身係基督徒, 讀天主教學校會唔會有問題呀? 呢度有冇人都是這樣呀?

原帖由 kwboy 於 10-12-2 10:25 發表
除左校車問題外, 如果我地本身係基督徒, 讀天主教學校會唔會有問題呀? 呢度有冇人都是這樣呀?

有無問題唔係應該問你自己咩 ?
呢個係你既信仰嘛 你覺得無問題未無囉

請問車費貴唔貴?每月約多少$?車程約多久?謝!
原帖由 sheffield 於 10-12-1 22:49 發表
有呀!我地囉!我地住奧運,呢個屋苑都有幾個小朋友,一期個邊都有,九龍站都有。今年上午班未有校車,要搭保母車,下午班就有。行西隧,車程可接受。 ...

請問知不知道校車會到美孚嗎?  要幾耐?

我地當時報基督徒 細女 最後有AM offer呀 所以應該沒有關係的 加油

原帖由 kwboy 於 10-12-2 10:25 發表

$ 1800/month,用左份學卷黎搭車囉…上午班8:25上堂,亞女7:35-40係奧運2期上蓋屋苑上車。
原帖由 natnatkk 於 10-12-2 10:27 發表
請問車費貴唔貴?每月約多少$?車程約多久?謝!

亞女同Tbaby個女同班,我地都係基督徒。
原帖由 Tbaby 於 10-12-2 10:39 發表
我地當時報基督徒 細女 最後有AM offer呀 所以應該沒有關係的 加油

係呀,所以我揀保母車囉…有媽咪會擔心保母車冇咁安全,又或者想多d親子時間…
但我就唔想亞女要趕地鐵,又想佢可以同多d其他(大個d,唔同班)嘅小朋友相處。雖則我知保母車上有小朋友唔乖,亞女會返黎講,但就係一個好時間教佢分辨事非。仲有,班小朋友冇老師同家長看住,可以學習自己處理問題,有時玩得好開心,會成車一齊唱歌,生日的又會帶禮物送比同車的小朋友,放學會分享小食同交換貼紙…都有佢嘅好處…
原帖由 NICOLE123 於 10-12-2 10:22 發表

放學呢 ? 即係一定要屋企有人可能幫手接送...

我有個牧師朋友, 佢這樣說, 你地同意嘛? 我是基督徒不過仲未洗禮但有資格洗!

"總的來說, 我不建議孩子太小就入讀天主教學校, 因為會令他們比較混亂。   實際情況各家庭或有不同"

原帖由 sheffield 於 10-12-2 15:32 發表
係呀,所以我揀保母車囉…有媽咪會擔心保母車冇咁安全,又或者想多d親子時間…
但我就唔想亞女要趕地鐵,又想佢可以同多d其他(大個d,唔同班)嘅小朋友相處。雖則我知保母車上有小朋友唔乖,亞女會返黎講,但就係一個好時間教佢分 ...

我想問係咪全架保母車都係聖心學生呀?

其實呢間學校係咪好出名架?

咁就要睇你點睇…
對於我們來說,我們絕對希望小朋友將來會成為一個基督徒。但由於天主教同基督教所信的同是同一個神(聖父,聖子,聖靈三位一体嘅真神),雖則有其他的差異,如小朋友最終還是選了信天主教,我們都沒異議。如說長遠點,就是讀教會學校,無論是基督教或天主教,佢地大個左都可以唔信,我地都冇得迫…
雖然有confusion,但小朋友越大,我地就可以多點解釋。就正如一個星期前我還因為亞女在學校學的詩歌同主日學教的內容有點差異(曲是一樣,內容也有8成一樣)而擔心confuse了小朋友。但當我地係屋企唱主日學版時,我有幾個字唔記得左,亞女話"媽咪,唔緊要啦,我地唱番學校果隻先啦",我就唔再擔心 。又話說,亞女某日唱"我是基督徒…",我問"邊邊個教你?"佢話"學校播歌黎架!"(學校在上課的其他時間都會播小朋友詩歌,可能有某些是基督教出版吧…)。我就同亞女講,"係呀,我地係基督徒,但聖心幼稚園係天主教學校,x老師係天主教徒,但我地都係信同一個天父,學校叫天主…"順便教埋佢一些分別。所以到現時為止,我又唔覺得有大問題。
原帖由 kwboy 於 10-12-2 15:40 發表
我有個牧師朋友, 佢這樣說, 你地同意嘛? 我是基督徒不過仲未洗禮但有資格洗!

"總的來說, 我不建議孩子太小就入讀天主教學校, 因為會令他們比較混亂。   實際情況各家庭或有不同" ...

請問有無保母車由藍田/油塘去堅心呢?或者由滙景去聖心呢 ? thanks
‹ 上一主題|下一主題