用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學好中文比學好英文難!!
go

學好中文比學好英文難!! [複製鏈接]

阿囝小一. 早幾天剛考完試.

佢中文成績不理想. 但英文就非常好.

佢讀中文學校, 除英文外, 其他科目都係用中文教授.
由於佢中文唔好, 睇唔明題目, 連老師讀題都聽唔明, 令到數學同常識都低分.

請問大家有無學/補中文的心得可以分享下 ?

我知道閱讀係一個學好中文的途徑.
但我覺得有系統(即故事由同一班人物組成, 但分不同階段)的中文圖書好難找啊 (英文圖書反而有很多)

大家有無中文圖書介紹呢?
   8    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

呢句我成日講(尢其是o係幼稚園版): 學中文難過學英文好多, 不過好多家長心急, 希望小朋友好快識好多英文, 就將佢地放o係英文幼稚園, 結果去到小學, d家長就知味道

學中文係難架, 唔同英文, 識phonics已經掌握左好多, 中文要續粒字學, 唔識就係唔識, 而且老實, funny既英文書多, 要有趣既中文書, 唔易

我仔都係小一, 好鐘意睇漫畫, 大部分人都覺得漫畫唔好, 但o係我仔身上, 我見到佢從漫畫中學識好多中文字(喜羊羊係佢至愛, 又夠正氣, 我都好放心), 當小朋友對個故事有興趣, 睇完圖畫, 佢自己想知得更清楚, 就會有心機去認字, 而認字呢個過程就當然要家長陪啦!

唔好心急同人比較, 搵返岩你仔程度既書, 最緊要佢有興趣, 陪佢睇多2睇, 讀俾佢聽, 佢會有心機學

新雅有套"小熊貓"系列(絕版架喇, 我見商務有d貨尾), 我仔同我女都好鐘意, 以小一生黎講, d字都識唔晒架, 不過都係一本書一個短故事, 幾溫馨的, 小朋友會鐘意(我就係因為我女同我仔都好鐘意, 我至專登去搵)
http://www.cp1897.com.hk/generatedBookList/sales_panda_090518.php?display_type=details&number_per_page=15&sort_type=showingPriority&page=

我絕對同意中文比英文難, 仔仔依家小三, 相比之下中文都叫過得去, 小一時, 好多題目都可以自己睇,當然都會有錯,不過叫做比較無噉辛苦.
亞仔細個時, 我地差不多晚晚講中文story 佢聽, 真係每個字讀佢聽, 其實都好悶,不過真係有用, 佢地唔會悶, 仲好有心機去聽,可能是這樣, 不知不覺就記佐好多字, 有時你都唔知點解佢會識, 而且他記中文字有佢自己方法, 當佢學佐一o的新o既字, 佢自自己分開來記, 暫時都叫可以.. 不過依家o的小學, 中文真係唔淺, 閱讀理解又長又深.. 所以趁依家小一真係要好好安排一下.

原帖由 wootaitai 於 10-11-10 22:54 發表

中文書真的很難找, 能力内讀到的又很幼稚, 很難提起興趣自己閱讀。 唯有自己陪讀 (但讀完一本真的要好長時間, 很累!)

好在學校閱讀奬勵計劃有一半要是中文, 多了一些動機

我們在K3暑假也有上中文班 (而家也有keep住), 也有 ...

唉......
我個女小五, 一向都係中文科較差. 次次都係緊緊合格. 反而英文, 就有8,9字頭. 好down 好頭痕.

我仔小一時同你仔一樣,英文應付綽綽有餘,中文極其吃力。
起初也同樣感到沒有合適的中文書,不過,上了小學就會慢慢發掘合適題材!
小一生好多睇老鼠記者,但睇開英文書的,不會看中文版。所以,英文版原著的繼續看英文版。不要勉強。

商務有套絕版書,叫字詞樂園,用創意方法例如食字,關聯字創作,我都笑破肚皮,起初必須伴讀。圖書館有得借。

另外,台灣世一出版社,小牛頓等有很多有益漫畫,歷史天文地理都有。
香港的新雅出版都好多有益中文書,幼兒至高小程度都有。
仲有,推介牛仔糸列。是小兒進入中文書世界第一步。

快去圖書館搜尋。以有趣為大前題。

原帖由 monkichi 於 10-11-10 17:57 發表

由於佢中文唔好, 睇唔明題目, 連老師讀題都聽唔明, 令到數學同常識都低分.

請問大家有無學/補中 ...

我仔小一時同你仔一樣,英文應付綽綽有餘,中文極其吃力。
起初也同樣感到沒有合適的中文書,不過,上了小學就會慢慢發掘合適題材!
小一生好多睇老鼠記者,但睇開英文書的,不會看中文版。所以,英文版原著的繼續看英文版。不要勉強。

商務有套絕版書,叫字詞樂園,用創意方法例如食字,關聯字創作,我都笑破肚皮,起初必須伴讀。圖書館有得借。

另外,台灣世一出版社,小牛頓等有很多有益漫畫,歷史天文地理都有。
香港的新雅出版都好多有益中文書,幼兒至高小程度都有。
仲有,推介牛仔糸列。是小兒進入中文書世界第一步。

快去圖書館搜尋。以有趣為大前題。

原帖由 monkichi 於 10-11-10 17:57 發表

請問大家有無學/補中 ...

原帖由 wootaitai 於 10-11-10 22:54 發表

中文書真的很難找, 能力内讀到的又很幼稚, 很難提起興趣自己閱讀。 唯有自己陪讀 (但讀完一本真的要好長時間, 很累!)

好在學校閱讀奬勵計劃有一半要是中文, 多了一些動機

我們在K3暑假也有上中文班 (而家也有keep住), 也有 ...

好多謝 Charlotte_mom 同 林嬌嬌 介紹中文圖書, 我已經喺圖書館的目錄搵到 Charlotte_mom 介紹的書, 遲d會預約借畀阿囝睇.
但係我搵唔到"字詞樂園"啊 ...

想講多少少, 我囝係讀普通屋村幼稚園本地課程 (唔係英文幼稚園).
佢 d 英文係睇明珠台同國際台 d 兒童節目學番來的, 唔係我地"谷"番來的.
我地起初諗住佢平時接觸 d 人(我地屋企個工人姐姐, 佢 d 同學/老師, 我地 d 親戚朋友等等)都係講中文, 應該好容易學會中文, 咁咪無咁落力去培養佢o既中文囉.

點知 ..... 就如 Charlotte_mom 所講, 佢學識英文 phonics (幼稚園教), 可以自己睇英文書.
而且有趣的英文書比有趣的中文書多同易搵.
咁佢就變咗睇英文書多過中文書, 在文字上接觸英文多過接觸中文.

另外, 就係喺免費電視播的兒童節目, 我覺得好似英文台有多 d 適合幼稚園至初小小朋友的節目, 中文台好似無乜(可能係我無留意).

唔知大家有無 d 喺免費電視中文台播的, 又適合初小小朋友睇的節目可以介紹下呢?

我宜家打算用半年時間, 試下自己幫佢補下 d 中文(同佢一齊閱讀中文書, 自己出 d 練習畀佢做, 多 d 同佢講中文).
如果半年後都無明顯進步, 我會諗下幫佢報外面的中文班.

我宜家心目中諗到係 "直映認字" 班.
唔知有無家長對呢個課程有認識, 可以分享下?
又或者有無其他中文班可以介紹下,等我開始留意下.

合小一中文書仲有。
青田出版社的愉快閱讀糸列,分紅橙黃綠級別,圍繞小學生生活事情,但black n white 少圖。都很好的。

啟思悅讀童心叢書,小一至小六,有趣,可自選結局。

字詞樂園是系列,不是書名,俾個code你搵,J802.7 5244,呢本好笑。

新雅有閱讀快車糸列,動物及虛擬故事, 但我小朋友不看。
仲有呆佬家族及黑貓白貓漫畫但有教育性。

全部書都是系列形式,你可看到小朋友累積中文閱讀力。

電視不追看。

原帖由 monkichi 於 10-11-11 09:52 發表
好多謝 Charlotte_mom 同 林嬌嬌 介紹中文圖書, 我已經喺圖書館的目錄搵到 Charlotte_mom 介紹的書, 遲d會預約借畀阿囝睇.
但係我搵唔到"字詞樂園"啊 ...

想講多少少, 我囝係讀普通屋村幼稚園本地課程 (唔係英文幼 ...

醒目開學勳章 王國長老

我仔睇完晒屋企D喜羊羊, 而家會"殺"埋家姐D黑貓白貓, 我自己鐘意六格爆笑彈多D
我仔堅到自己拎張紙出黎抄金句

小一睇老鼠記者, 算ADVANCE了, 我女係一間出名中文好既幼稚園畢業, 小一都未睇老鼠記者

(都係果句, 唔好同人比較, 最緊要小朋友鐘意同應付到)
原帖由 林嬌嬌 於 10-11-11 10:22 AM 發表
合小一中文書仲有。
青田出版社的愉快閱讀糸列,分紅橙黃綠級別,圍繞小學生生活事情,但black n white 少圖。都很好的。

啟思悅讀童心叢書,小一至小六,有趣,可自選結局。

字詞樂園是系列,不是書名,俾個code你搵,J802.7 5244,呢 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-11 11:54 發表
我仔睇完晒屋企D喜羊羊, 而家會"殺"埋家姐D黑貓白貓, 我自己鐘意六格爆笑彈多D
我仔堅到自己拎張紙出黎抄金句

小一睇老鼠記者, 算ADVANCE了, 我女係一間出名中文好既幼稚園畢業, 小一都未睇老鼠記者

(都係 ...

請問邊間?

原帖由 muffyma 於 10-11-11 17:55 發表

想問一下 monkichi,你孩子的小學是否用活動教學上堂呀?

根據學校網頁所講, 小一至小三是活動教學上課的. 但實際上課情形是怎樣, 我就不清楚了.

我個仔k3就由"漫畫書"開始, 愛上左睇書. 韓國出版左好多有益又funny既漫書書, 表達手法好攪笑, 小朋友實會仲意睇. .

好似依套:
http://hk.myblog.yahoo.com/thriftyhousekeeper/article?mid=2567

台灣出既書插圖又靚, 故事又得意. 依套女仔一定仲意. 靚到死啊~

http://hk.myblog.yahoo.com/thriftyhousekeeper/article?mid=2557

我覺得簡書最緊要係要小朋友仲意, 佢想睇自己就會問字記字. 坊間果d一套套學字既書其實好"悶".

依d書都係阿囝仲意睇既, 比大家參考下, 全部圖書館有得借.
http://hk.myblog.yahoo.com/thriftyhousekeeper/index?l=f&id=17&page=4
[url=http://www.TickerFactory.com/]

醒目開學勳章 王國長老

第1套冒險書(韓國果套), 我女都好鐘意(我仔呢排又拎黎睇到卡卡聲)

第2套(魔女), 有次偶然去台灣買左一本(魔法旅行商店), 我覺得都OK丫, 但我女又完全無興趣WOR

我女呢排又愛上"尋寶記"
http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9789867137692

上次偶然買左本書, 叫"煎釀趣三國", 係BASED ON三國史實黎"作故仔"既一本書, 幾得意, 適合中年班(尢其男仔)睇, 作者係國內人, 用詞都優美D
http://eshop.ccbdhk.com/goods.php?id=6276

原帖由 小新媽媽 於 10-11-12 11:48 AM 發表
我個仔k3就由"漫畫書"開始, 愛上左睇書. 韓國出版左好多有益又funny既漫書書, 表達手法好攪笑, 小朋友實會仲意睇. .

好似依套:
http://hk.myblog.yahoo.com/thriftyhousekeeper/article?mid=2567

台灣出既書插圖又 ...

醒目開學勳章 王國長老

想問下有無高年班家長O係度? 我女而家小5, 開始鐘意埋D"少女小說"
類似呢D
http://www.hkreadingcity.net/library/book/index.phtml?isbn=9789629232863
我唔介意佢發荳芽夢(雖然我覺得果D故事超無聊), 但我好介意果D所謂作家, 白話又多文筆又差, 有無人可以介紹一D類似既書, 但寫得好D架???

回復 16# Charlotte_mom 的帖子

本地:君比,王心靈,關麗珊
台灣及大陸有大量選擇,文筆極好。

-~~~~~~~~~~~~~~

醒目開學勳章 王國長老

你真係勁! 我去search下先
原帖由 林嬌嬌 於 10-11-12 04:38 PM 發表
本地:君比,王心靈,關麗珊
台灣及大陸有大量選擇,文筆極好。

-~~~~~~~~~~~~~~

其實,讀小學,必會受同學氣()()(「(()6799$$「「))$7$)78(7;7:737:7:$:「「/「/:「:::::。ssddsszzz中文學校,看中文書,是本能。 ...

回復 19# Charlotte_mom 的帖子

不用客氣。

《睡公主和騎士》,好像是《浩然的抉擇》、《中二丁班》和《我不是黑羊》的故事的延續。可能你囡會追。

唔,始終我覺得,中文書,盡可能引導番你囡睇些較高層次的吧!如三毛,冰心。

我自小已發現,身邊人人都會看書,累積下來的內在養份人人不同,其實是跟吸收什麼文化奶水有極大關係。只看流行小說的,學業平平,出路平平。的而且確,文學修養較好的,眼光闊大,心胸廣闊,事業學業充滿樂趣,他們看書,廣而深。

恕我長氣!
‹ 上一主題|下一主題