用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 請問聖經堂是否要帶聖經...?
go

請問聖經堂是否要帶聖經...? [複製鏈接]

請問聖經堂是否要帶聖經...?
好重wor!
英文堂又差不多要帶晒d書...
又要帶飯同水壺...
我都背唔起個書包...點算??!
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 10-9-6 19:37 發表

好厚個本聖經,中英文字典, picture dictionary, write one...呢幾本放係學校locker得架啦...到考試/放長假要清locker時先帶返屋企...平日唔洗拎來拎去架啦...

D story book,要帶時老師會寫手冊話俾家長知...平時 ...

Thank You! :)
原來係咁...老師又唔寫清楚...咁平日或sat/sun唔使係屋企睇下/溫習下咩?

你自己有冇睇清楚手冊呀??? 我們那班有張COPY釘在手冊上說明了明天帶那些書...那些將會留在學校的。

原帖由 阿mee 於 10-9-6 21:45 發表

Thank You! :)
原來係咁...老師又唔寫清楚...咁平日或sat/sun唔使係屋企睇下/溫習下咩?

簽名被屏蔽

原帖由 hcsoma 於 10-9-6 22:24 發表
你自己有冇睇清楚手冊呀??? 我們那班有張COPY釘在手冊上說明了明天帶那些書...那些將會留在學校的。

就係手冊上無寫我先問!!!
張COPY釘在手冊上亦沒有說明那些書將會留在學校,那些書要帶,只有在內聯網英文課要差不多帶晒,又無講是有部份會留校....
每班不同掛!

原帖由 ming2 於 10-9-6 22:46 發表

你指溫聖經/字典???我囡唔見佢有溫喎...

Thanks a lot!

回覆 4# hcsoma 的文章

唔係wor, 我個班手冊都無講要帶咩讀書, 唔通班班唔同? 係貼係邊呀?

我嗰班昨天帶哂7本英文書, 包括Picture Dictionary, Write One... 咁我諗住老師會幫佢keep起d大書啦, 點知冇喎, 又帶返返屋企, 個書包真係重到C...我老公話叫佢唔好帶件外套, 話已經冇位擺, 咁如果佢凍起上來點呢, 我就諗住叫個仔將件外套放在學校, 起碼帶少dd嘢...
以諾BB 於2004 年3 月18 日出世, 歷歷細佬在2006年10月12日出世, 他們是天父賜我的寶貝! 一家四口很幸福啊, 真是在地若天呢!!

簽名被屏蔽

原帖由 LoveYiLok 於 10-9-7 10:33 發表
我嗰班昨天帶哂7本英文書, 包括Picture Dictionary, Write One... 咁我諗住老師會幫佢keep起d大書啦, 點知冇喎, 又帶返返屋企, 個書包真係重到C...我老公話叫佢唔好帶件外套, 話已經冇位擺, 咁如果佢凍起上來點呢,  ...

我記得好似同你一班, 你係咪1M?

如果係, 昨天大部份英文書都留左係學校喎, 回家只有POP UP WORKBOOK 1B, WORD BANK 和POP UP STUDENT BOOK 1A 喎

仲有, 我長大了, 數學的一本WORKBOOK都留左係學校喎.  有D 我都唔記得.

不過昨天回家只得返半個書包炸.

原帖由 bb108 於 10-9-7 09:27 發表
唔係wor, 我個班手冊都無講要帶咩讀書, 唔通班班唔同? 係貼係邊呀?

我仔1M 班, 手冊有寫中文帶乜, 跟住網上家課有寫小小.

我記得早前通告好似有講過, 冇寫的, 只要帶書便可以.

原帖由 rabbitpiggy 於 10-9-7 10:46 發表

如果係, 昨天大部份英文書都留左係學校喎, 回家只有POP UP WORKBOOK 1B, WORD BANK 和POP UP STUDENT BOOK 1A 喎

仲有, 我長大了, 數學的一本WORKBOOK都留左係學校喎.  有D 我都 ...

係呀, 我係1M班呀, 你咁好呀! 唉, 咁梗係老師睇漏眼, 冇幫佢執啦...:(
以諾BB 於2004 年3 月18 日出世, 歷歷細佬在2006年10月12日出世, 他們是天父賜我的寶貝! 一家四口很幸福啊, 真是在地若天呢!!

rabbitpiggy,

請問你係三聯買的書全齊嗎? 我有幾本無貨唔齊。

原帖由 rabbitpiggy 於 10-9-7 10:46 發表

仲有, 我長大了, 數學的一本WORKBOOK都留左係學校喎.  有D 我都 ...

回覆 14# MrsFung 的文章

我都唔齊...無write one & 幾本下學期嘅書...有同學仔媽咪要去返慈雲山三聯取..

原帖由 LoveYiLok 於 10-9-7 10:33 發表
我嗰班昨天帶哂7本英文書, 包括Picture Dictionary, Write One... 咁我諗住老師會幫佢keep起d大書啦, 點知冇喎, 又帶返返屋企, 個書包真係重到C...我老公話叫佢唔好帶件外套, 話已經冇位擺, 咁如果佢凍起上來點呢,  ...

我個女仲懵...連工作紙都唔知係未放咗係locker,無帶番o黎..點做?!@@
我今天都叫阿女放件外套係學校,佢話唔係咩都可以放喎....??!

原帖由 MrsFung 於 10-9-7 17:17 發表
rabbitpiggy,

請問你係三聯買的書全齊嗎? 我有幾本無貨唔齊。

不齊呀, 好似有3-4本冇, 好似係下學期先用既.

三聯話到有貨時會call 我地喎, 唔知真定假.

原來學校的intranet 可以send email 比同班家長架, 如果方便, 可否pm 我你小朋友名呀? 以後有咩事除左係bk 上還可以用email contact.

我已pm 了你我小朋友的名字, 你去親子王國check 啦, 教育王國我send 不到pm

原帖由 阿mee 於 10-9-7 20:58 發表

我個女仲懵...連工作紙都唔知係未放咗係locker,無帶番o黎..點做?!@@
我今天都叫阿女放件外套係學校,佢話唔係咩都可以放喎....??!

係咪中文科工作紙呀? 如果係, 應該學校已幫佢地打左兩個holes, 裝左入學校提供的folder 內架啦.

你叫囡囡返學時睇睇law, 如果真係找不到, 你可以經intranet send email 問teacher

請問各位家長,你地買的聖經是否跟足書單(和合本,新標點),因為我只有和合本,需唔需要買過?其實有咩唔同?
‹ 上一主題|下一主題