用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好辛苦,好難過...
go

好辛苦,好難過... [複製鏈接]

我個仔1year半,因為佢有自傾同過度活躍,
我要返工,由奶奶湊
今日收工返嚟,見到亞b手同屁屁度有幾條滕條印,
奶奶話亞b唔聽話,唔肯訓晏覺又扭計,所以打佢.
之前我無做野,都係由我自己湊亞b,我知亞b比起其他人係難湊好多,
......
但佢地都唔明白自閉係何物,淨係識話亞b唔乖,唔睬人......
真係難過到想死...
我應該點做???
   0    0    0    0

看到你寫的東西,我很難過,又很肉赤;你很辛苦,你的小朋友辛苦,你奶奶也辛苦;我們這裡都有很多經歷過了的人,會告訴你,讓我們一起渡過吧。

奶奶其實也不知應該怎樣做,她只懂「打」,因為她所受的教育是如此;若不是自己的的小朋友有自閉傾向,你也不知/不明自閉症的人所遇到的困難。我們都經過再培訓,從認識開始,然後對症下藥。

我覺得香港教育城的網頁http://www.hkedcity.net/specialed/autism/intro_def.phtml

有簡單清楚的介紹自閉症,希望你和奶奶可以一齊看,我明白有一定困難,可能你要學訓練你的小孩般訓練你的奶奶,無論她做了什麼對的事都要慶祝,讚賞他。

Sonrise Programme介紹了教導兒童的3個貼士。
Tips 1:製造無分心的環境給自己和小朋友
Tips 2 : 使用他的重覆行為建立溝通橋樑,開心地學習他的語言帶他走出自閉。
Tips 3: 眼神接觸,要看 http://www.youtube.com/watch?v=lMIw8Eo3AmE
最佳高度是他的眼或以下少少,距離為2呎。
無論你給他什麼都放於你的眼前讓他習慣望你的眼睛,若他望你便為此慶祝,讚賞他。
6-10 段是使用上述 3個貼士的成功例子及教學方法。

你的孩子歲半便知有自閉傾向,是很好訓練的時刻啊!你已經安排了嗎?

原帖由 丞丞BB 於 10-7-16 00:46 發表
我要返工,由奶奶湊
之前我無做野,都係由我自己湊亞b,我知亞b比起其他人係難湊好 ...

原帖由 丞丞BB 於 10-7-16 00:46 發表
我要返工,由奶奶湊
之前我無做野,都係由我自己湊亞b,我知亞b比起其他人係難湊好 ...

經濟容許的話, 早d入學 (嬰園 / 半日幼兒中心)都好,
一來減輕奶奶的壓力, 二來小朋友早d有刺激,
有溝通的對象, 對他社交 / 語言 及情緒都好一d.

如果奶奶是明事理的, 搵日好好傾下.

hum.... 你仔仔的確好難攪.... 好同情你的處境。想起大半年前,我仔仔都係好痳煩,不過情況只是你的50%,所以我真係覺得你好辛苦。當時,好多專家都叫我不好打仔,仔仔吾明先會發脾氣。但我覺得吾明吾係大曬,可以為所慾為。我是一個EQ高的人,不容易發脾氣,我試過告訴他吾可以咁咁咁好多次,佢聽吾入耳,依舊一樣,那代表訓說是不行的╴溝通失敗。當一個方法吾WORK就要想另一辦法。當時我參考各類書籍,其中一本叫"我家沒有小霸王" 可參考別人的blog: http://hk.myblog.yahoo.com/conmaremy/article?mid=205,說孩子在2-4歲必要收服,樹立父母的權威,否則以後的日子會很辛苦。我吾想以後有悲劇發生,所以在佢不明白道理時,暫時只要佢知道要聽媽媽話(this is the rule.....有D似暴君,I have no choice at that moment),教好一樣先可以教其他。

果然在不出2個星期,佢知道我要打佢時,須然很不服氣或仍哭著,但還是順從我的指令。(我要說明,我的所謂打是用衣架輕輕地掂掂他的手背,手臂或那穿著片片的pat pat,但我的語氣就係堅定的,動作係大的)。

我吾係鼓吹打孩子,只不過要視乎自己孩子的性格而因材施教。打仔千萬不要因自己一時要發洩自己的情緒。

後來,只要我說"我攞衣架”,佢就會乖乖合作。當然佢仍然係有脾氣,但已經不是"刻意"不服從=(玩野)了。

再後來,發覺佢係聽話但仍然喊,那時我就說你再喊我走啦,佢吾理...繼續喊,我就走入自己房關上門,佢在門外拍門叫我開門。但我一定要佢stop crying,我先開門 & then 攬攬佢 & say 吾喊就乖啦!

依家扭計通常10分鐘以內可以收工。

另外,有本書叫"勇於管教",我覺得都好好睇,圖書館有得借,有時間參考吓啦。

請不要氣餒,努力!

原帖由 pipi331 於 10-7-16 23:53 發表
我仔同樓主仔仔差唔多情形, 不過就嚟3yr old, 等緊服務. 我唔返工唔得, 因c6份唔夠用, 又要供樓.  我個個月倒哂份糧加埋老本, 系出面比個仔上私人訓練, 抽到時間上ge講座都上哂, 又唔系無讀過書.. 又如何??.....
由 ...

回覆 5# pipi331 的文章

我好應同你,我個仔都係自傾,雖然無你個仔咁嚴重,但情緒一樣起伏不定,講又講過,話又話過,佢都係當你無度,你話可以點呢?有得﹝簡)嘅話我都唔出手啦,你估我唔想一講佢就乖咩?問題唔係我無耐性,而佢哋呢D小朋友係唔會聽你講,所以適當嘅打係會教到佢哋架,因為我個仔一D危險意識都無,個人又衝動,講道理係阻唔到佢股衝動,為有真係出手先阻到佢股衝動行為,個仔而家3歲,佢知道一曳就會罰,個人都定咗,唔會亂咁嚟!

你個仔得1歲半,你點肯定佢係過度活躍?你知唔知呢d病至少要到6歲先可以確定。唔好咁快幫你個仔標籤。打唔係問題,問題係每一之打完之後都要同小朋友講道理、理由,even 佢只是1歲半

共同努力

一般來說, 小朋友要六歲左右才可以confirm 自閉和ADHD, 所以我覺得有所保留,如情況許可, 自己照顧仔仔當然最好la, 另外第二選擇揾間全日制幼兒園給小朋友讀, 因幼兒中心有些老師會對這類小朋友有照顧經驗, 建議入學前說明孩子的情况, 一來可減輕奶奶的壓力, 二來小朋友可以接觸更多事情, 致於奶奶方面, 要給予多些資料關於如何照顧小朋友, 例如參考書籍及上網, 這些資料當然是妳給她, 因為孩子是妳的麻 ! 如經濟許可, 給仔仔到如協康會這類型的中心參加有關的訓練, 是一個不錯的選擇, 跟奶奶多溝通, 希望情況會好一些吧 ! 打不是一個長遠的教學方法 ! 希望幫到你小小la !

其實自從奶奶打過囝囝之後,
如果囝囝有爬上食飯檯之類ge行為,
一見到我0地抓住支雞毛掃閙佢,唔洗打佢都真係驚wo~嗱嗱聲落嚟,唔敢再爬.
雖然係心痛,但寧願佢唔會做d咁危險ge0野.
對於佢d固執行為,呢招確實好用好多

原帖由 丞丞BB 於 10-7-18 16:19 發表
一見到我0地抓住支雞毛掃佢,唔洗打佢都真係驚wo~嗱嗱聲落嚟,唔敢再爬.
對於佢d固執行為,呢招確實好 ...
我想你囝囝不是過渡活躍+自閉,只是他比較百厭及唔識表達自己,一般過渡活躍+自閉要6歲先很定.只是歲半慢慢來,比多少少時間囝囝.多d跟他溝通.

其實我都贊成用少少體罰, 因有時真係講極佢都唔係好理解, 好似我一向都唔打仔, 但佢老豆就會打下佢手板/腳/罰企唔准"旭", 日子有功真係有效, 佢老豆一"啤"住佢已經即刻乖晒. 而我只要大聲D亞仔已喊定先, 所以有時真係要用少少暴力對待.

原帖由 丞丞BB 於 10-7-18 16:19 發表
一見到我0地抓住支雞毛掃閙佢,唔洗打佢都真係驚wo~嗱嗱聲落嚟,唔敢再爬.
對於佢d固執行為,呢招確實好 ...

有時少少體罰, 佢起碼知痛知唔岩, 我有0的朋友0的仔女打完都唔聽, 一樣照舊呢0的仲惡頂, 我有個朋友個仔會自殘, 打自己,撞自己埋WALL, 會記車站,地鐵路線, 我朋友即刻唔做野, 自己教番, 佢冇去做評估, 而家7歲, 各方面都好叻, 不時會參加一0的表演, 比賽等, 通常都拎獎, 試過拎全港珠心算冠軍, 不過發脾氣時,仍都會好大脾氣.

快D排隊~

你咁早發現...快D快D去排早期訓練中心同特殊幼兒中心!!!唔好哂時間啊!

‹ 上一主題|下一主題