用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 一條龍
go

一條龍 [複製鏈接]

以為很多學校叫一條龍,
但其實有些幼稚園讀完都不是一定升上其小學,
都要大抽獎,
請問那些學校真的可以一條龍升上小學呢?
   0    0    0    0

你可以上教育局個網頁查一查,是查小學概覽,不是幼稚園概覽,網頁會清楚列明的,也可以打電話去小學問,而不是打去幼稚園問,如果小學是受家長歡迎的小學唔會幫幼稚園講假話的,是可信得多.
原帖由 aabba 於 09-7-15 12:00 發表
以為很多學校叫一條龍,
都要大抽獎,

如幼稚園有附屬私小才可做到一條龍: 培正, 民生, SPK. 聖三一, 即小學要俾錢讀.

St Paul Nursery / Kindergarten to St Paul Convent
Sacred Heart
St Claire
True Light

原帖由 aabba 於 09-7-15 12:00 發表
以為很多學校叫一條龍,
都要大抽獎,

其實一條龍ge定義係由小學升上中學,并唔係幼稚園升上小學再升中學,所以你唔好以為同名ge就係一條龍呀。其實全港一條龍ge學校唔多,資助ge有22間、直資ge有12間、私立ge就得6間,如果你想清楚知道一條龍ge學校你就上星島ge網址睇吓la  www.singtaonewscorp.com 希望可以幫倒你la
原帖由 aabba 於 09-7-15 12:00 PM 發表
以為很多學校叫一條龍,
都要大抽獎,
jjagogo 該用戶已被刪除

竟然去星島個網揾唔倒果d入學天書喎!因為我果本書係星島出嫁嘛,不過唔緊要我已經幫妳揾倒教統局果條link la。希望可以幫倒你la.www.edb.gov.hk你入去之後你chick去幼稚園、小學及中學教育之後再chick去重點措施,跟著就chick去一條龍辦學摸式咁就倒嫁啦
www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodelD=631[quote[/url]]原帖由 jjagogo 於 09-7-21 12:03 PM 發表
Hi Queenie1118,

唔好意思!
我都好有興趣知道呢D資訊,但已 click 過該條 link,但未能準備確找到你所講一眾學校等資料,請再幫忙!

再講聲唔好意思,麻煩哂你!

...

jjagogo 該用戶已被刪除

一事請教~~~

我今日補俾學卷俾民生, 但個staff話搵唔到我小朋友的資料, 但我俾晒錢同有收據, 我好驚喎~~~
佢話會後補張收左學卷個封信俾我,
請問咁樣有冇問題呢?? 會唔會出問題呢??
thank you!

不用擔心,一間正規的幼稚園,唔會欺騙妳的,他們一定要將收據給妳,這是教育局規定的,不可不發的,妳可以問清楚何時發收據
原帖由 恩林 於 09-7-21 16:42 發表
我今日補俾學卷俾民生, 但個staff話搵唔到我小朋友的資料, 但我俾晒錢同有收據, 我好驚喎~~~
佢話會後補張收左學卷個封信俾我,
請問咁樣有冇問題呢?? 會唔會出問題呢??
thank you! ...
‹ 上一主題|下一主題