用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂?一呂?
go

沙呂?一呂? [複製鏈接]

很想知多一些这两间学校的分别。以下是我最近打听回来的情报,麻烦大家多加一些分享。

沙呂 - 教学法比较创新,比较活动,校园设备比较新,还有游泳池,教师团队都比较年轻,中英数的成绩都远高于香港的平均水平,功课方面,特别是四年级以后,都不会太少,”谷”还是少不了,升中学方面,主要进到呂明才。

一呂 - 老师都比较资历长,教法比较传统,但扎实,校园设备比较旧,成绩听说是比沙呂好些少,进到呂明才的人数多些少,也比较多毕业生进到外区的名校,比如皇仁,喇沙,等等。

0    0    0    0

Sorry I can't help as I don't know.
But my sister living in Tsuen Wan and enter Shatin Wai Lui Ming Choi.  Do you know any School bus or private school bus between Tsuen Wan and this school?
Thx

我囡囡今年於沙呂小畢業, 她十分滿意, 也因讀沙呂小而感到驕傲!

校長好進取, 愛學生, 做任何事都以學生為先, 老師年輕, 有衝勁, 與同學相處融洽, 加上, 學校著重家校溝通, 家長喜歡參與校內活動.

至於功課方面, 學校已實施功課彈性處理, 如家長認為小朋友未能應付多樣功課, 可向老師提出豁免唔做, 老師唔會追收, 亦唔會改. 我覺得多與少視乎家長同小朋友點睇, 至少我從未同囡囡寫過豁免功課信比老師.

希望幫到你! 祝好運!
原帖由 猴子爸 於 09-6-30 15:31 發表
很想知多一些这两间学校的分别。以下是我最近打听回来的情报,麻烦大家多加一些分享。

沙呂 - 教学法比较创新,比较活动,校园设备比较新,还有游泳池,教师团队都比较年轻,中英数的成绩都远高于香港的平均水平,功课方面,特别是 ...

回覆 3# annexli 的文章

谢谢你的回复。如果真的要apply for assignment waiver, 会不会影响学业成绩?此外,你觉得沙呂的英文程度怎样?你囡囡这一届升中的情况如何?

如選擇唔交功課, 絕對唔會影響學業成績. 囡囡在沙呂小讀了六年, 從未向我申訴功課有壓力, 唔想做........等. 我可以中肯講句, 沙呂小功課量, 絕對是小朋友可應付得來.

沙呂小每年入讀英中的學生至少佔全級一半人以上.

至於英文程度, 沙呂小是一間公認的好小學, 相信也不用懷疑.

原帖由 猴子爸 於 09-7-8 17:45 發表
谢谢你的回复。如果真的要apply for assignment waiver, 会不会影响学业成绩?此外,你觉得沙呂的英文程度怎样?你囡囡这一届升中的情况如何?

醒目開學勳章

原帖由 猴子爸 於 09-6-30 15:31 發表
沙呂 - 教学法比较创新,比较活动,校园设备比较新,还有游泳池,教师团队都比较年轻,中英数的成绩都远高于香港的平均水平,功课方面,特别是 ...

你可以去呢度睇下d家長對答, 可以粗略知道兩間有乜分別 (記住: 兩間係完全唔同既學校)
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=244

如果呀仔當年無學校收,只係得呢兩間揀, 我會揀一呂.
‹ 上一主題|下一主題