用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 叩門
樓主: Cathleen
go

叩門 [複製鏈接]

嘩!嘜問左o甘多野架.  個女係o甘意講左幾樣咋, 我諗佢已經唔記得左問嘜同相信佢係唔識答.

原帖由 TSOIANNA 於 09-6-23 21:45 發表
我也是A組的話, 我個女都係回答了大致的你所講問題, 佢話首先老師用普通話問家中有什麼人, 亞女大致話識答, 但有小小不識, 既然唔識, 所以就講唔出. 跟住老師用英文問圖畫中Monkey 及Gorilla 的數量, 及再問長勁鹿的 ...

我冇大抽獎,因之前細佬考到阿哥間直資

亞女一出o黎, 都話嘜都唔記得, 之後先每樣每樣講番出黎, 我才可完完整整寫出o黎. No worry!或者你囡囡當時表現淡定, 老師又喜歡. 我都一心諗住陪跑, 比個機會亞女試下.

原帖由 Cathleen 於 09-6-23 23:07 發表
嘩!嘜問左o甘多野架.  個女係o甘意講左幾樣咋, 我諗佢已經唔記得左問嘜同相信佢係唔識答.

亞女一出黎, 都係話嘜都唔記得, 之後才慢慢每樣講番出黎, 所以我才有以下內容. No worry la!或者你囡囡表現淡定, 老師又喜歡. 我都係諗住陪跑, 當係比個機會亞女試下.

原帖由 Cathleen 於 09-6-23 23:07 發表

o甘您小朋友邊間打底呀?  知唔知今年其實收幾多個叩門位?

原帖由 TSOIANNA 於 09-6-24 23:09 發表
亞女一出黎, 都係話嘜都唔記得, 之後才慢慢每樣講番出黎, 所以我才有以下內容. No worry la!或者你囡囡表現淡定, 老師又喜歡. 我都係諗住陪跑, 當係比個機會亞女試下.

...

抽了第二志願, 沙田路德會梁鉅鏐, 雖然不是一線小學, 但都係一間幾好的小學, 口碑都唔錯. 而且而家轉了校長, 據講無o甘多功課, 呢間小學就著重數學發展. 其實培基確實收多少我都唔知, 但我只知小班教學最多每班收2-3人.

原帖由 Cathleen 於 09-6-24 23:40 發表
o甘您小朋友邊間打底呀?  知唔知今年其實收幾多個叩門位?

my daughter can't got the seat finally.
how about you?

原帖由 TSOIANNA 於 09-6-26 00:35 發表
抽了第二志願, 沙田路德會梁鉅鏐, 雖然不是一線小學, 但都係一間幾好的小學, 口碑都唔錯. 而且而家轉了校長, 據講無o甘多功課, 呢間小學就著重數學發展. 其實培基確實收多少我都唔知, 但我只知小班教學最多每班收2-3 ...

不要太失望,可能還會有人放棄的。我兒子幸運地入了,希望遲d聽你好消息。

話有20個位。

我的女兒也幸運入了.小二都好似有得插班, 不妨一試.

原帖由 大雄媽媽 於 09-7-2 15:59 發表
話有20個位。

congratulation!  

我聽聞培基過往係8月份都可能仲有位, 原因最後有些小朋友無讀, 唔知係咪呢?

原帖由 TSOIANNA 於 09-7-2 22:38 發表
我的女兒也幸運入了.小二都好似有得插班, 不妨一試.

係呀, 不過要等到8月中 或有些已經被取錄之後又唔讀的學位先得, 始終好多家長係會in 好多間的.
但首先你都要註冊左宜家你果間小學先啦.
祝你好運呀!

就算開學之後學校一樣會咁做, 因亞仔話學期初時有同學忽然消失,之後就換左另一個喇.

原帖由 hinkiu 於 09-7-5 09:27 發表
就算開學之後學校一樣會咁做, 因亞仔話學期初時有同學忽然消失,之後就換左另一個喇.

Cathleen,
hinkiu講得無錯,會有人放棄學位的,耐心等下,可能會有好消息呀!祝  你女女能入讀培基啦!

all,
恭喜所有叩門成功的小朋友,我地可以做同學了!
另,訂飯應該會在8月28日時處理,到時大家都係帶定支票簿呀!

我知最少有2位家長今天(7月6日)沒有去註冊, 請各位耐心等候, 希望在明天.

回覆 1# charity 的文章

聽各位講完, 人生又充滿希望 :)
希望阿女good luck可以做培基學生

回覆 1# Cathleen 的文章

身邊好多朋友最近叩門都成功了.
希望8月份有好消息給囡囡

7月2日放榜没有我仔仔的名字,我们已经当没有希望只能抱憾放弃培基了。没有想到的是
7月9日突然收到学校电话,说如果现在决定收我仔,我们还去不去。。。真算是一个意外的惊喜!!尽管派位那间已经买书买校服订了校车,但是既然培基还能给机会我们,自然不必考虑要去了。。。因为我之所以如此想入培基也因为它是跟我们新家最近的小学了(步行十几分钟就能到)。。是我们太幸运了吧!多谢天!昨天已经去顺利注册了。

恭喜你!
‹ 上一主題|下一主題