用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 叩門
go

叩門 [複製鏈接]

唔該, 本人諗住6月去培基叩門. 請問我需要帶嘜野文件呢?係咪放左榜之後即刻要去呢?

同埋知唔知會考小朋友同問家長嘜野問題?

謝謝各位
   5    0    0    0

到大抽獎公佈之後, 家長要先去所派學校註冊先, 然後到指定日期(要留意學校網站公佈), 才可以交表格叩門.

我記得當時準備有申請表格, 小一派位証, 同埋小朋友既profile.

至於考物野, 我就真係唔知喇, 因為每次in完, 問返阿仔做咗物野, 佢都話好好, 同老師傾計, 但係傾物呢, 佢就話唔記得! 但係上年就無安排in家長, 唔知今年會係點樣喇~

原帖由 Cathleen 於 09-3-29 22:34 發表
唔該, 本人諗住6月去培基叩門. 請問我需要帶嘜野文件呢?係咪放左榜之後即刻要去呢?

同埋知唔知會考小朋友同問家長嘜野問題?

謝謝各位
:-D

我未放榜己扣定la,咁多人揀,抽中不易呀.放左榜又一早去攞表扣門.

亞仔話第一日考播段Video, 問小孩子影片中人的行為對錯,似乎考觀察力.

第二日考中英数普通話題目,未行出去答题的其實老師都喑中留意,看看小孩子有無坐定定,行為怎樣...

原帖由 Brianmama 於 09-3-30 10:44 發表
到大抽獎公佈之後, 家長要先去所派學校註冊先, 然後到指定日期(要留意學校網站公佈), 才可以交表格叩門.

我記得當時準備有申請表格, 小一派位証, 同埋小朋友既profile.

至於考物野, 我就真係唔知喇, 因為每次in ...

吓, kw, 物原來係考呢d呀?撞鬼囉, 我家陣先知呀! 我就係學校網站download表格, 唔怪得知, 我交form果日都好早, 但係個no.都好大吓, 等我仲以為學校作大添

原帖由 KW 於 09-3-30 11:39 發表
我未放榜己扣定la,咁多人揀,抽中不易呀.放左榜又一早去攞表扣門.

亞仔話第一日考播段Video, 問小孩子影片中人的行為對錯,似乎考觀察力.

第二日考中英数普通話題目,未行出去答题的其實老師都喑中留意,看看小孩子有 ...

係呀,我一味誠意搭夠。你記得考果曰都好多人,不過分段分批.

我果時考埋胡素貞上午(怕培基唔收,胡上派英中都ok-6x%),他們就一批過,連家長坐滿一個hall, 又係成200人揀10個. 回顧住事,好好彩..

原帖由 Brianmama 於 09-3-30 12:14 發表
吓, kw, 物原來係考呢d呀?撞鬼囉, 我家陣先知呀! 我就係學校網站download表格, 唔怪得知, 我交form果日都好早, 但係個no.都好大吓, 等我仲以為學校作大添

...

唉, 我咪c蠢囉, 唔識得叩多間做後備, 一心諗住呢間唔得, 就要讀番派果間, 真係好彩咋

我聽人講胡上都好勁, 原來真係都咁多人爭個位, 果百分比咪仲勁過考直資, 依家諗起都怕怕, 唔知到佢地升中時, 係咪又玩呢d, 真係心血少d都暈得一陣陣!

原帖由 KW 於 09-3-30 13:30 發表
係呀,我一味誠意搭夠。你記得考果曰都好多人,不過分段分批.

我果時考埋胡素貞上午(怕培基唔收,胡上派英中都ok-6x%),他們就一批過,連家長坐滿一個hall, 又係成200人揀10個. 回顧住事,好好彩..

...

我果時太驚青,仲考埋馬主和馬循tim,好好彩都收.得知培基終於收,我先安樂哂!拿拿林打去cancell d 位!胡上好好,交書薄費作留位,而"書薄"亦只需買薄和手冊就得,百零蚊,唔似馬主咁要交足$14xx,不過好彩未到交馬主$deadline培基己有result la...

胡上都係我second choice(派英中6X%), 培基(8X%)就由始至終係我心儀.

原帖由 Brianmama 於 09-3-30 15:57 發表
唉, 我咪c蠢囉, 唔識得叩多間做後備, 一心諗住呢間唔得, 就要讀番派果間, 真係好彩咋

我聽人講胡上都好勁, 原來真係都咁多人爭個位, 果百分比咪仲勁過考直資, 依家諗起都怕怕, 唔知到佢地升中時, 係咪又玩 ...

第二日考中英数普通話題目,未行出去答题的其實老師都喑中留意,看看小孩子有 ...

kw

請問點樣係"未放榜已扣定"

唔該晒. 不過我係誇區叩門既, 嘜其他學校都得in咩? 好似馬主o甘, d人話您要放佢係第一志願至可以in bor?

我住馬鞍山區, 乙部首志願係禧年, 而甲部同首輪都選培基.

未放榜己係放榜前幾日交定profile....

馬主、馬循都係咁講,馬循校長甚至話第一、二輪唔揀係完全唔考慮接見.事實上,我己做定數份Profile唔交白唔交所以即本一試,点知一樣被邀同日分班面試(當日開好多課室分好多班主任老師接見,問家長又問小朋友).後來收到電話話收.

馬主就形式不同,校長揀哂她想見的小朋友,直接在校長室見,好formal,好有見工feel, 問得好仔細,甚至問埋点解唔揀馬主第一而又來扣門,我直答我first round 揀左培基第一所以第二round我都要填番它,否則派去另外學校到時求位更難,校長聽了沒說甚麼,過了一陣叫亞仔唱首歌,亞仔好難為情反問念首詩得唔得,結果過左關.馬主收生似乎主要看成績,問幼稚園成績優異獎定義如何,班上幾多人有獎等等,最後我問幾時通知收定唔收,校長又話照規定7月先可以通知,但她好強調咁講你唔使交其他學校留位/書薄費架la,記住唔好交,我唔可以係現階段講收左你,你記住等我地封信正式通知.而家想起都好攪笑!封信結果7月頭才來叫我交書薄費.

原帖由 Cathleen 於 09-3-31 23:05 發表
唔該晒. 不過我係誇區叩門既, 嘜其他學校都得in咩? 好似馬主o甘, d人話您要放佢係第一志願至可以in bor?

我住馬鞍山區, 乙部首志願係禧年, 而甲部同首輪都選培基. ...

有無叩門信+檔案參考?

請問邊個好心方便借我看一看培基的叩門信?
我想6月去叩門,如方便可傳[email protected],如有個人檔案參考更佳,萬分感謝!

KW,

我有打去培基問,佢哋話6月6日當日才有小一申請表派比叩門嘅學生,咁請問怎樣可以未放榜己扣定?會唔會今年佢哋唔比人提早叩門?
同埋請問小一派位証係點ga?死喇~~我好似唔多覺有呢張証。因我在第一輪派位時已在另一間學校注咗冊,我又不記得是不是在當時已比了該校?
麻煩解答!!Many thanks

原帖由 toys 於 09-5-22 20:12 發表
KW,

我有打去培基問,佢哋話6月6日當日才有小一申請表派比叩門嘅學生,咁請問怎樣可以未放榜己扣定?會唔會今年佢哋唔比人提早叩門?
同埋請問小一派位証係點ga?死喇~~我好似唔多覺有呢張証。因我在第一輪派位時已在另一間 ...

toys,
其實你在第一輪已經註冊了,係唔會有註冊証。註冊証係俾第二輪大抽獎後的家長,証上印有派獲學校的名稱及小朋友的資料。
去培基叩門的話,唔會咁快要你張註冊証。係要到話收左你,才會要你去原本已註冊的學校取回再交去培基。你第一輪就註冊了,所以你唔會有註冊証,到時你同學校講呢個case,學校會教你點做呀!
多口問句,第一輪註冊了,係咪發現學校有咩問題,所以才要叩門呢?

恩禧媽,

首先多謝你的解答!其實第一輪我已好想選培基,但我老公話在第一輪入到培基嘅機會好渺茫,倒不如選我們第二心水而又夠分嘅學校先,touch wood將來就算在培基叩門不成功都有第二心水嘅學校入讀。

Hi Toys,

恩禧媽答得好詳細.我第一輪都不成功,所以未試過之後再扣門的情況.

原帖由 toys 於 09-5-22 20:12 發表
KW,

同埋請問小一派位証係點ga?死喇~~我好似唔多覺有呢張証。因我在第一輪派位時已在另一間 ...

各位培基家長,

請問您地知唔知培基去年中學派位資料?
記得早前係學校website有得睇, 但而家又開唔到條link? 可以幫我嗎?謝謝

阿女派到第一志願禧年 (馬鞍山), 不過下星期都去培基叩門.  請問要in 家長嗎?

Only involve kids. Good luck!

原帖由 Cathleen 於 09-6-6 12:10 發表
阿女派到第一志願禧年 (馬鞍山), 不過下星期都去培基叩門.  請問要in 家長嗎?

kw, 我知應該有2 round interview.
第一round 係6/17, 是否筆試?  6/20 有result是否經過篩選? o甘通常2nd round會幾耐之後同幾時有結果?

謝謝
原帖由 KW 於 09-6-6 16:29 發表
Only involve kids. Good luck!
‹ 上一主題|下一主題