用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 叩門
樓主: Cathleen
go

叩門 [複製鏈接]

Not in written test format.
Last year after first round interview(篩選) only around 50 kids could enter 2nd round interview.

Not sure this year arrangement. As you may know this year school have relatively less "knocking door" seat than last year.

原帖由 Cathleen 於 09-6-9 23:47 發表
kw, 我知應該有2 round interview.
第一round 係6/17, 是否筆試?  6/20 有result是否經過篩選? o甘通常2nd round會幾耐之後同幾時有結果?

謝謝

培基扣門睇唔睇Cambridge / 朗誦CERT架?

有無有經驗的媽咪可以話我知培基扣門睇唔睇Cambridge / 朗誦....依d cert 架?

我夾哂所有有關cert入Profile(用binding machine bind好), 連游泳,畫班cert都放.加一張畫班作品scan and colour print.連幼稚園園校內成績表(內有班主任comment)加成績獎項彩色影印本.連植樹活動、藍天行動d cert 都放..

我覺得學校係睇架.

原帖由 helen_mama 於 09-6-17 23:53 發表
有無有經驗的媽咪可以話我知培基扣門睇唔睇Cambridge / 朗誦....依d cert 架?

我個仔上年都係經過叩門而入讀培基小學.
我上年做既file 都係好精緻,夾晒所有學過,參加過既
cert 入晒去,雖然我都係咁諗,你有但他小朋友一樣有,
到最後我都認為係2nd interview 最重要. 培基既2nd in
幾嚴格,分中,英,數(推理),普通話, 我相信能夠被取錄的原因
係答題的技巧.以下係亞仔跟我說其中一條問題: (英文)
圖畫入面有一個池塘, 有d鴨仔系度
老師問: 池塘入面有咩  
大部份3歲小朋友既答案: DUCK
再問: 佢地系度做咩
答: SWIMMING
何不咁答: THE DUCK IN THE POND SWIMMING.
我個仔都係讀一些名不經傳既幼稚園, 英文和國語當時都係
唔好,可能係面試印象比較好和連氣既幫助吧,希望能夠幫倒各位有緣人!!

完全同意.2nd in 臨場反應好重要.Profile 只是覆歴(人有我有,齊料整齊就可,不用花巧).見老師答問題的表現才是最重要,要淡定,未輪到時要坐好.有小朋友等時坐不定,四圍郁.老師會一一觀察架.

我記得亜仔話有一題数(英文題目)
22,24,?,28.
What is the number between 24 and 28?
亞仔答twenty six.
他說他聽到有小朋友答question mark...咁那位小朋友可能太緊張...

普通話問大路問題不難.練習下自己名字、幾歲,家有乜人之類...

原帖由 hinkiu 於 09-6-18 14:25 發表
我個仔上年都係經過叩門而入讀培基小學.
我上年做既file 都係好精緻,夾晒所有學過,參加過既
cert 入晒去,雖然我都係咁諗,你有但他小朋友一樣有,
到最後我都認為係2nd interview 最重要. 培基既2nd in
幾嚴格,分中,英 ...

我想問上年有無叫小朋友畫圖畫, 知唔知要畫d嘜?
謝謝

原帖由 KW 於 09-6-18 15:48 發表
完全同意.2nd in 臨場反應好重要.Profile 只是覆歴(人有我有,齊料整齊就可,不用花巧).見老師答問題的表現才是最重要,要淡定,未輪到時要坐好.有小朋友等時坐不定,四圍郁.老師會一一觀察架.

我記得亜仔話有一題数(英 ...

據知畫圖畫只是2nd interview時小孩未輪到行出去問面試問題時的一項活動,讓他們坐定定而己.我剛剛問亞仔他唔記得啦,好似有玩七巧板...

原帖由 Cathleen 於 09-6-21 22:23 發表
我想問上年有無叫小朋友畫圖畫, 知唔知要畫d嘜?
謝謝

我都係o甘諗.  明天2nd in 啦,有d緊張

原帖由 KW 於 09-6-22 11:00 發表
據知畫圖畫只是2nd interview時小孩未輪到行出去問面試問題時的一項活動,讓他們坐定定而己.我剛剛問亞仔他唔記得啦,好似有玩七巧板...

有無人今日2nd in完培基呀? 知唔知問左嘜野.
我問阿女, 佢只話睇左幅圖, 問有嘜野(用英文答).
有幾條普通話問題,同1條數學題.
不過唔知係咪因為阿女唔識數學題, 所以只問了1條.

原帖由 Cathleen 於 09-6-22 21:39 發表
我都係o甘諗.  明天2nd in 啦,有d緊張

數學題問:51,53,55,
下一個數目字係幾多!

謝謝!  看完您說的, 讓女兒看一下, 佢就跟我說57.
唉! 完全唔明當時點解佢唔識答呀 :(

原帖由 大雄媽媽 於 09-6-23 15:59 發表
數學題問:51,53,55,
下一個數目字係幾多!

可能問的問題不一樣吧

大雄媽,  問題是一樣的, 因為佢約略講過,但不完整, 所以我想對正吓.  謝謝.

您小朋友今天是那組別, 我的是a組

原帖由 大雄媽媽 於 09-6-23 16:50 發表
可能問的問題不一樣吧

我是F組的
不過老師問我個仔平時有冇一個人在家,佢居然話有..

嘜會問呢d問題咩? o甘仲有問囝囝嘜野呀?

原帖由 大雄媽媽 於 09-6-23 17:50 發表
我是F組的
不過老師問我個仔平時有冇一個人在家,佢居然話有..

家有什麼人、喜歡做什麼,看什麼書..

你的女兒呢?

問左屋企有嘜野人, 住係邊同幾多歲.
希望囡囡同您囝囝好運啦.
係呢, 您派左邊間學校. 我女派左馬鞍山禧年

原帖由 大雄媽媽 於 09-6-23 18:16 發表
你的女兒呢?

我也是A組的話, 我個女都係回答了大致的你所講問題, 佢話首先老師用普通話問家中有什麼人, 亞女大致話識答, 但有小小不識, 既然唔識, 所以就講唔出. 跟住老師用英文問圖畫中Monkey 及Gorilla 的數量, 及再問長勁鹿的顏色, 另外再問10, 15, ?,  25, 的?數目. 到最後用廣東話問有6個蘋果, 比妹妹食了1個, 重剩幾多個, 而剩下來的, 會如何處理. 佢話老師問佢是否自己要o西, 亞女話分比Dad, Mum , 自己, 妹妹 及工人姐姐. 跟住再無其他問題問. 佢話其中有男仔, 畫完畫, "令"轉頭係到唱歌. 但我個女話個個小朋友都識答而且好乖, 無四圍郁.

原帖由 Cathleen 於 09-6-23 18:41 發表
問左屋企有嘜野人, 住係邊同幾多歲.
希望囡囡同您囝囝好運啦.
係呢, 您派左邊間學校. 我女派左馬鞍山禧年
‹ 上一主題|下一主題