用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舊拔同英華,你哋會點揀?
go

舊拔同英華,你哋會點揀?

Thanks a lot!

舊拔是否指新小拔?如果是新小拔,一定要讀,名氣都響d啦!

舊拔, 雖然不一定升男拔中學, 但始終有信心d...個人意見

回覆 # 的文章

讀舊小拔到小六時要再煩一次找中學,而英華有一條龍band one中學,不用再煩。
:-) :-) :-)

兩間學校跟本唔同級數, 比我有得煩, 我都寧願六年後有得煩下 ! 係 DPS 讀六年英文出黎, 真係唔愁搵唔到好學校 !

我反而覺得自從DPS同DBS斷龍後﹐吸引力大減﹐如果唔係都唔洗轉男女啦﹗反而英華近呢幾年歡迎程度續漸增加﹐個個都話個校長好有魅力。始終一條龍學校唔駛煩。

原帖由 jywbb 於 08-11-27 15:49 發表
兩間學校跟本唔同級數, 比我有得煩, 我都寧願六年後有得煩下 ! 係 DPS 讀六年英文出黎, 真係唔愁搵唔到好學校 !

I agree with twobigeyes !

DPS!!!
English school, free of charge!!

如果話兩間學校唔同級數的話﹐我反而會看高英華一線。

原帖由 jywbb 於 08-11-27 15:49 發表

當然選英華有英中連接,舊拔與一般津小沒有分別。

1)DPS在開校時本是男女校, 在六十年代才轉為男校, 現在只是還原為開校時的狀況.
2)DPS與DBS雖斷龍, 但男生仍有25%可上DBS. 比率是高的.
3)DPS的英文程度是高的, 用的是英國英文教科書, 有英文科學, 小三更有英文歷史及地理(學一些英中初中才學知識及有關科目的英文), 中文用普通話. 連PE, 美術堂都用英文, 早上集會全英文, 是名副其實的英文小學, 加上是津校, 不用學費; 特別在教學語言政策微調下, 英文有實力的學生是不愁出路, 因各校都想盡力開英文教學的班別, 省靚學校的招牌, 相信相信DPS仍是有吸引力的.

原帖由 twobigeyes 於 08-11-27 16:12 發表
我反而覺得自從DPS同DBS斷龍後﹐吸引力大減﹐如果唔係都唔洗轉男女啦﹗反而英華近呢幾年歡迎程度續漸增加﹐個個都話個校長好有魅力。始終一條龍學校唔駛煩。

...

DPS收番女仔;英華第一年津小收生唔掂,即刻轉直資,要入讀學生及家長的資素好D,兩間都有不同的辦學理念。魚與熊掌,自己揀!

DPS English standard used to be much higher than most primary schools in HK. As long as they still maintain 2 classes in each form, I doubt their standard will drop significantly though the disgusting news in recent years. DPS graduates can get into LSC, YWC, WYK easily.

Definitely Ying Wa.
Through-train school with high standard esp for the recent intakes.

六年後, 你想煩吓, 去考 LS, DBS, 九華又得,
唔想煩, 升 YW College 又得,
進可攻, 退可守,
上選!

DPS 無疑有傳統背境, 但因DBSPD的成立並與DBS結龍, DPS 已無優勢, 学生質素亦無保證, 升中問題夠頭痛了!

英華小一千幾人爭百幾個位,又要見三次及見齊父母。依班人就算讀邊間,六年後自己努力或父母幫都會入到英中!有一個唔入都要問下林校長點解?英華中學真係一個不漏收晒?睇小學咁揀人法,她的文化又唔似會咁好喎。

DPS乜升中會好差咩?請問有無人知有幾多人報?有無人插班入P2-P5?乜野小學插班入?謝謝!
若少人爭,就叫家姐下年報下。

原帖由 Bilobi 於 08-11-28 09:28 發表
Through-train school with high standard esp for the recent intakes.

進可攻, 退可守,
上選!

DPS 無疑有傳統背 ...

有人問LS和DPS?
LS--80%入LS書院,但全男津貼大校,有D男仔幾曳
DPS都有男仔曳,因無得揀,只有那些世襲位有D保証
兩間同區,亂咁入到的人都差不多......
原帖由 derrybaby 於 08-11-21 00:02 發表
Thanks a lot!

I don't know how people compare two schools.  The DPS advantage is really outdated.  Through train is broken with college.  

For English, more schools are picking up very good standard and how DPS performed better than others.  Other school also use NET teaching English and used text books from others countries.  Even kindergarten teachs good english.

進可攻, 退可守---假象!

.
原帖由 Bilobi 於 08-11-28 09:28 發表

進可攻, 退可守,
上選!

DPS 無疑有傳統背 ...

我會揀英華..始終一條龍學校好啲,英華好難入,
舊拔..冇以前咁好,又無一條龍!!

今時今日﹐好明顯一定揀英華。一條龍英文學校是有一定吸引力的。

現時的舊拔就類似SFA和油天一樣的小學﹐普遍受家長歡迎﹐但升中始終沒有保證。