用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人知道培正既brand幾既中學呢?
go

有無人知道培正既brand幾既中學呢? [複製鏈接]

知題!thank you!!
   0    0    0    0
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

Band1中文中學

我想問.中文中學同英文中學係咪分開計架?
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

原帖由 atta 於 08-10-6 14:34 發表
知題!thank you!!

培正係一所非常有名的Band1中學

我想問培正係咪只收返原校小學既學生? 聽講佢地只係留幾個位出黎派位?
如果培正係資助學校, 教署唔係規定要俾約30%學位出黎自行收生同埋統一派位咩?

有係邊位家長可以解答吓?

你所指的 30% 應該是指自行收生位,沒有規定中學一定要收外校生,如培正喜歡的話可以全收培正小學的學生。

外校生可爭的是自行面試的 30% 學位,及統一派位的少量學位(先扣 5%留班位,再扣 30% 自行面試位,餘下學位再扣當中的 85% 給培正小學,餘下的才是給統一派位)。這個是教育局的政策,並非培正自己的決定。

每年約有 200 培正小學學生可上培正中學。

中學並沒有所謂 BAND123 之分,只有學生有 BAND123,所以應該問「該校學生的收生主要是甚麼 BAND」。培正應該是大部分 BAND1,小部分BAND2(主要由自己小學上),外校生就一定是 BAND1了。

原帖由 csy_heidi 於 08-10-8 12:13 發表
我想問培正係咪只收返原校小學既學生? 聽講佢地只係留幾個位出黎派位?
如果培正係資助學校, 教署唔係規定要俾約30%學位出黎自行收生同埋統一派位咩?

有係邊位家長可以解答吓? ...

Hi BillyM,

唔該晒你既資料...我的理解如下 (唔岩既, 唔該各位
矯正)
培正每年約有240個中一學額,
200個留俾原校, 即係剩返40!
再攞30%自行派位, 40 X 30% = 12

剩返40-12=28個用黎統一派位...
嘩...機會真係好微噃...培正係邊個校網架?

呢間雖然係中中, 但相信佢地既英文程度都唔會太差,
如果小女係屬於BAND 1生, 好唔好試吓選擇呢間中學
呢? 因為自覺小女中文程度較好, 如果勉強入英中, 驚她
很辛苦...有無人知道培正面試中文定英文?

麻煩各位!

原帖由 BillyM 於 08-10-8 13:11 發表
你所指的 30% 應該是指自行收生位,沒有規定中學一定要收外校生,如培正喜歡的話可以全收培正小學的學生。

外校生可爭的是自行面試的 30% 學位,及統一派位的少量學位(先扣 5%留班位,再扣 30% 自行面試位,餘下學位再扣當中的 ...

據副校去年接待各參觀家長時說,在自行收生的時候(佔總學額30%),佢地會「自行收晒」自己學生,所以各家長都唔駛入紙申請(除非很特別)。至於第二階段--大抽獎,佢就話冇計,教署派過,佢地就要「啃」,不過佢話如果貴子弟並非 Band 1 就唔好選佢地喎。

原帖由 csy_heidi 於 08-10-8 12:13 發表

有係邊位家長可以解答吓? ...

今年中一,我囝那班只有一個外來生, 都是band 1小學過來. 外間學校的學生選培中是比較少, 因機會不是太大.

條數計錯左,應該是先扣 5% + 30% 留班位加自行位,餘額再乘 85% 給培正小學,餘下的才給統一派位,所以實際統一派位的數字比你計的還要少。

機會是很細的,值不值得要你考慮了。

原帖由 csy_heidi 於 08-10-8 15:18 發表
Hi BillyM,

唔該晒你既資料...我的理解如下 (唔岩既, 唔該各位
矯正)
培正每年約有240個中一學額,
200個留俾原校, 即係剩返40!
再攞30%自行派位, 40 X 30% = 12

剩返40-12=28個用黎統一派位...
嘩...機會真係好 ...

BillyM,

唔該晒你既更正...唉, 我都知機會好細...
培正係咪屬於九龍城網架?
如果唔放係第一志願, 係咪一定唔得?
唉...真係好多好多疑難同煩惱...

原帖由 BillyM 於 08-10-8 23:21 發表
條數計錯左,應該是先扣 5% + 30% 留班位加自行位,餘額再乘 85% 給培正小學,餘下的才給統一派位,所以實際統一派位的數字比你計的還要少。

機會是很細的,值不值得要你考慮了。

...

係九龍城網。

必定要放第一志願。

培正的英文科近年都調得幾深,不要以為中中的英文一定淺。

你可放培正第一,然後其他二線英中跟尾,我見過數個例子都是這樣填,結果全入二三志願的英中,未有能成功抽中培正(但全區總有廿幾人有運的),起碼都叫搏過培正丫。

原帖由 csy_heidi 於 08-10-9 11:11 發表
BillyM,

唔該晒你既更正...唉, 我都知機會好細...
培正係咪屬於九龍城網架?
如果唔放係第一志願, 係咪一定唔得?
唉...真係好多好多疑難同煩惱...

我就係知道培正雖然係中中, 但英文程度都唔差,
所以先心儀...

咁睇黎真係幾大risk噃...一陣培正派唔到, 右要輪隊尾睇第二志願, 連第二志願都無位, 咪慘...
真係要諗清楚...邊有咁好彩...

原帖由 BillyM 於 08-10-10 12:23 發表
係九龍城網。

必定要放第一志願。

培正的英文科近年都調得幾深,不要以為中中的英文一定淺。

你可放培正第一,然後其他二線英中跟尾,我見過數個例子都是這樣填,結果全入二三志願的英中,未有能成功抽中培正(但全區總有廿幾 ...

佢地自己小學BAND1頭學生會離校轉讀英中,band3學生無得留抵.可能....

咁我想問自行時, 係咪可以進取d?
不過只可以報兩間, 右唔想嘥左d機會,
搵間穩陣既, 入左就心安理得...真煩惱!

原帖由 yayawo 於 08-10-14 02:51 發表
佢地自己小學BAND1頭學生會離校轉讀英中,band3學生無得留抵.可能....

自行係可以揀兩間,但其實排第二那間的機會可說等於零,除非係 BAND1 學生揀 BAND3 學校,所以有兩個選擇都係無用。

如果是九龍城,又是 BAND1,在這區是不須要太保守的,自行揀間最想入的,就算入唔到,統一派位都仲有大把好學校任入。

原帖由 csy_heidi 於 08-10-15 11:56 發表
咁我想問自行時, 係咪可以進取d?
不過只可以報兩間, 右唔想嘥左d機會,
搵間穩陣既, 入左就心安理得...真煩惱!

唔好意思, 唔係好明點解入第二間的機會等於零? 你意思係咪:
如果係自行揀得, 都會係band 1學校, 如果放係第二
選擇, 學校根本唔會考慮?

九龍城網真係咁多好學校, 可以唔需要擔心? 好多謝你
既開解...如果係band 2頭, 學校選擇右多唔多呢?
同埋以我所知, 自行收唔收, 都要等統一放榜先知,
咁我大抽獎時, 係咪一定要將自行時揀既學校放係
第一,二位? 定係如果自行已收左, 就算大抽獎無揀,
都係照派?
唔好意思, 變左問題媽咪潻...

原帖由 BillyM 於 08-10-15 12:13 發表
自行係可以揀兩間,但其實排第二那間的機會可說等於零,除非係 BAND1 學生揀 BAND3 學校,所以有兩個選擇都係無用。

如果是九龍城,又是 BAND1,在這區是不須要太保守的,自行揀間最想入的,就算入唔到,統一派位都仲有大把好學校任 ...

對不起,我記錯了,自行的兩間是有用的,學校根本不會知道你選她做第一或第二,學校只會把申請人排先後,如果有小朋友同時獲兩間學校取錄,先會按其志願決定入讀學校,否則是有機會憑第二志願獲取錄的。

還有兩次考試,努力一點,令小朋友穩做 BAND1,派位時便不用太頭痕。

原帖由 csy_heidi 於 08-10-15 16:14 發表
唔好意思, 唔係好明點解入第二間的機會等於零? 你意思係咪:
如果係自行揀得, 都會係band 1學校, 如果放係第二
選擇, 學校根本唔會考慮?

九龍城網真係咁多好學校, 可以唔需要擔心? 好多謝你
既開解...如果係band 2頭 ...

哦...原來係咁...
都知道呈分試好緊要, 但右唔想俾太大壓力個女...
真難...
anyway, 好多謝你既解答..

原帖由 BillyM 於 08-10-16 12:28 發表
對不起,我記錯了,自行的兩間是有用的,學校根本不會知道你選她做第一或第二,學校只會把申請人排先後,如果有小朋友同時獲兩間學校取錄,先會按其志願決定入讀學校,否則是有機會憑第二志願獲取錄的。

還有兩次考試,努力一點,令小 ...
‹ 上一主題|下一主題