用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城聖家小學派位, 有無人知?
樓主: daichoigo
go

九龍城聖家小學派位, 有無人知? [複製鏈接]

原文章由 simsim 於 08-7-19 11:39 發表

我想問頭30名大約會簡咩學校?唔揀聖家派唔到仲可唔可以後補?

本區有華英,旅港開平、黃笏南,銀禧、甚至可以博協恩,MARYKNOLL,只要課外有好成績一樣可以。其他區有上智、QE。只要你肯博,一定有機會。我好肯定以上學校一定高過聖家。
我女兒已派入旅港開平,開始新生活。

唔好博後補啦!要對你女兒有信心,考到前30就一定係BAND 1,加上下年適齢的學生又小,成功率一定比今年高。

我女兒都得,希望你都得。聖家中不是不好,但中學有BAND 2生,推動不到自己女兒,另外要接觸新的環境,她才會成長。

原文章由 simsim 於 08-7-19 11:39 發表

我想問頭30名大約會簡咩學校?唔揀聖家派唔到仲可唔可以後補?

我想中學部不會留後補位給你, 視為叩門者論.

其實好多有直屬小學既中學都有BAND 2生, e.g. St. Mary, Maryknoll, Heep Yan...都係好多人既dream school.

原文章由 漢堡飽 於 08-7-19 12:11 發表
我女兒都得,希望你都得。聖家中不是不好,但中學有BAND 2生,推動不到自己女兒,另外要接觸新的環境,她才會成長。 ...

原文章由 木土土 於 08-7-19 12:49 發表
其實好多有直屬小學既中學都有BAND 2生, e.g. St. Mary, Maryknoll, Heep Yan...都係好多人既dream school.

可惜band2生比其他中學多,而我所見的學生實在不太好。

漢堡飽, 請賜教, 如你所說考三十名內屬band1, 就可以選你所提到的學校, 但如是30名外即屬band2/3, 咁在同區應選那些學校呢? 隱陣的是否應選回聖家書院?

ahead, 同意呀 !  so far 都 ok.  小朋友都好乖,  相信每間學校都會有好有唔好的學生, 正如呢個世界都一樣.

同意你的見解!我寫的是高而不是好,我並無否定聖家是好學校,直以來,我心一直是想女兒上聖家,但對不起,我見過某些中學生的表現令我大打折扣。在街上我經常留意各中學學生的行為,我發覺聖家是差小小,可以說有些是很差。我亦去過黃笏南和銀禧,入過該校觀察,其學生的表現都令我留下深刻印象。我也去過聖家開放日,學生的表現亦非常好。我只是我主觀的比較,請尊重我的意見好嗎?我選學校是以品學來衡量。將來你多觀察就會感覺到。

我亦無覺得"脫離"聖家是好幸運,只是我決定不選聖家後就無理由再選聖家,選校策略當然是要選最令我女兒有發展的學校,對嗎?

無論如何,自己的女兒品行才最重要,所以大家一起努力為各自女兒打好基礎,將來做一個對社會有貢獻的人。大家努力!

當然選聖家

kiwaiwong & ahead,

我好同意你地既講法。 聖家書院也是一間不錯的中學。

原文章由 kiwaiwong 於 08-7-21 18:01 發表
ahead, 同意呀 !  so far 都 ok.  小朋友都好乖,  相信每間學校都會有好有唔好的學生, 正如呢個世界都一樣.

[ 本文章最後由 肥肥師奶 於 08-7-22 15:08 編輯 ]

雖然只是路起,但我也一向也有留意聖家中學,我平時看見的聖家學生一向不錯,而只要是九龍城區的英文中學,若能入其中一間,我已很高興。可否說說你如何仔細比較過同區中學, 聖家中學校長和老師較照顧學生?
因本人較喜歡女校,想知多一些.謝謝!

原文章由 Ahead 於 08-7-21 11:41 發表
你說"好肯定以上學校一定高過聖家"? 以什麼作準? 何謂之"好"? 有否比較校風和學校老師的教學熱誠? 單比較成績和band 2生數目, 會誤導他人.

你女兒派到開平滿意就得了, 何必好像"脫離"了聖家便很幸運般?

如以band2 ...

很多謝你的解說,尤其是校長的背景,因校長是好重要!
原文章由 Ahead 於 08-7-22 16:21 發表
別的學校我不敢多批評, 妳可到"初中教育"裹有一個topic是HFCC的分享, 會知多一點.

我覺得學校好細微的地方都關顧到卻又不失為一間開明既學校, 校監為天主教修女, 校風比教嚴, 而且現在的校長, 是前聖心副校長, 曾獲 ...
‹ 上一主題|下一主題