用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 補習費
樓主: eeyore0511
go

補習費 [複製鏈接]

請問有沒有中學補數的老師介紹?大約幾多錢一個鐘?

你的小朋友讀中幾?是否官塘區,我有一個幫我仔補,是呀sir,他以前是中學老師,現在全職補習,好有責任感的,不過中二要收$130元per  hours,我已轉了第三個補習,我認為他是最好,我都怕他不幫我仔補,
原文章由 dailam 於 08-7-5 16:27 發表
請問有沒有中學補數的老師介紹?大約幾多錢一個鐘?

I know a tutorial centre in kwun tong

the teachers are all very good and nice and patient

students improve a lot after having lessons

can pm all mami detail

回覆 #23 Lqueenie 的文章

wld u pls Pm me the detail of the private
tutor. It 's urgent. tks.

我好認同你的講法. 唉, 依家的小朋友讀書辛苦, 大人出錢又出力都辛苦!

原文章由 Carmen2004121 於 08-6-13 18:16 發表
我有 2 個小朋友 . 淨補習每個月要 $2200 + 額外英文會話班 $ 1200 + 普通話班 $ 800 . 還末計其他課外活動費用 . 已不能再補其他科了 . 否則做埋都吾夠比補習 . 還有其他生活開支 .........一句講晒 " 難頂 " . 但 ...

原來個range咁大架..

我補的老師180一小時,不過補左好多年,又真係補到最級頭五名。你地話啦.....真係魚與熊掌不可兼得...

原文章由 Carmen2004121 於 08-6-13 18:16 發表
我有 2 個小朋友 . 淨補習每個月要 $2200 + 額外英文會話班 $ 1200 + 普通話班 $ 800 . 還末計其他課外活動費用 . 已不能再補其他科了 . 否則做埋都吾夠比補習 . 還有其他生活開支 .........一句講晒 " 難頂 " . 但 ...

我覺得其實d老師唔係個個都識教, 最緊要係小朋友努力, 同個底打得好.
仲有, 瞓多d會吸收得好d架!

如果香港既細路會努力,自己又唔駛做細細個就教佢,就求得神落﹗﹗
佢地訓成十二個鐘啦....我陰公﹗

原文章由 車厘b 於 08-7-10 00:32 發表

我覺得其實d老師唔係個個都識教, 最緊要係小朋友努力, 同個底打得好.
仲有, 瞓多d會吸收得好d架!

有沒有中一 & 中三在將軍澳區好補習社介紹 ??? 謝謝 

原文章由 lsklsk 於 08-7-10 09:51 發表
如果香港既細路會努力,自己又唔駛做細細個就教佢,就求得神落﹗﹗
佢地訓成十二個鐘啦....我陰公﹗

佢地太幸福啦, 唔識珍惜學習既機會.
依家d家長多數掟d子女去補習班/功課輔導班, 唉! 細佬仔喺嗰度係唔會學到好多架咋! 我試過去嗰d地方做義工, d"老師"淨係會話個答案俾小朋友知, 唔會解釋番點解, 點做, d小朋友淨係識copy copy copy. 又容許小朋友做功課既龜速, 佢地既成績又點會好?

原文章由 bobokoi 於 08-7-6 21:40 發表
你的小朋友讀中幾?是否官塘區,我有一個幫我仔補,是呀sir,他以前是中學老師,現在全職補習,好有責任感的,不過中二要收$130元per  hours,我已轉了第三個補習,我認為他是最好,我都怕他不幫我仔補,
...

我想問你仔仔補邊科, 個老師係吾係上去你屋企到補架, 你覺得佢最好,有冇實質既事例子, 佢幫你仔仔係吾係補到大進步果個呢, 可否介紹給我?

其實我唔係那些要細路學十樣野個d家長,我只俾佢學英文,不但要應付學校成績要有餘,仲要識作文,更要係中英書本裏面要自己自願識揀英文野來睇來做,我既要求一些都唔低,我也不是一般不理結果的家長﹗﹗但係我係合理羅﹗

所以我而家既老師係要符合到我既諗法先大家可以繼續架﹗

我睇完向世界出發,係呀香港細路係好幸福呀,但佢地知咩明咩?一些也不明白苦。

我做阿媽,會講俾佢聽,但係有限,而家我細路既老師係可以有好多計仔俾到我又同埋我一齊教佢地,令佢地明白,讀書好係應該既道理。我先覺得佢好架﹗

我唔係盲目既人,係講道理。

原文章由 車厘b 於 08-7-10 13:41 發表

佢地太幸福啦, 唔識珍惜學習既機會.
依家d家長多數掟d子女去補習班/功課輔導班, 唉! 細佬仔喺嗰度係唔會學到好多架咋! 我試過去嗰d地方做義工, d"老師"淨係會話個答案俾小朋友知, 唔會解釋番點解, 點做, d小朋友淨 ...

你講那些老師(補習社),我之前都去過,係架,你講得無錯呀,不過我個間未有咁差,反而見到個細路講大話,企係個阿媽面前,對住當值老師講大話,唔肯係堂上做野,掘住個阿媽,我個細路dup低頭忍唔住笑﹗結果個補習社個負責人俾番佢個學費叫佢走,叫佢番屋企講掂數先來。

所以有唔好老師,有唔好媽媽,有唔好細路,無剩係得一樣架﹗

原文章由 bobokoi 於 08-7-6 21:40 發表
...

請問他會去北角區教嗎?可否pm資料給我. 謝謝!!

中一補習

Can u  PM info to me, thank you very much!!!

原帖由 Lqueenie 於 08-7-9 09:37 發表
I know a tutorial centre in kwun tong

the teachers are all very good and nice and patient

students improve a lot after having lessons

can pm all mami detail

請問有冇屯門區的,可以介紹一下

原帖由 LeeMaMaMa 於 08-7-16 15:15 發表
其實你小朋友讀幾年班啊,補咩科,要睇返你想要D咩程度地補習老師咯,甘樣好難幫你啵...,因為大學生,資歷深既導師,現職都唔同價架,我仔女衣架都補左5年啦,所以我都好清楚...
個人建議你,不如你去穩一D Agent問下啦,睇下衣架咩行 ...

我有興趣找補習阿Sir,可否pm阿sir資料給我,Thanks.

原帖由 bobokoi 於 08-7-6 21:40 發表
...

有同感,我只覺得現在的教育制度很不健康,小朋友全日回校學習,但是大多數都要在外面再補習!
另,政府提倡親子的重要性,但是我們的孩子大部份又是交由外傭湊,外傭的孩子又交給別人湊,唉.....無奈生活是如此
原帖由 Carmen2004121 於 08-6-13 18:16 發表

回覆 # 的文章

can I have the details? pls pm me. tks!
‹ 上一主題|下一主題