用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 補習費
go

補習費 [複製鏈接]

我想問e家揾人上門補習要幾多錢?1-2科、大學生、1個鐘,唔該。
   0    0    0    0

初中的話, $90-120
視乎科目, 地點, 導師成績/經驗要求等因素

我個囝囝讀中五,個上門補習老師HK$200/hr.,已補習三年了。因為佢有近10年經驗,而且真係補得幾好,所以貴d。

原文章由 eeyore0511 於 08-5-18 18:14 發表
我想問e家揾人上門補習要幾多錢?1-2科、大學生、1個鐘,唔該。

回覆 #3 eeyore0511 的文章

normally is hkd120per hour x one and a half hour per lesson so hkd180 per class x

My daughter $150/1.5hr. Only for English and Maths.

唔該晒各位媽媽,咁日日補咪好貴囉!我未試過揾補習,唔知點安排好。

不如去就近的補習中心,未必o下o下要私人上門。
=======================

原文章由 eeyore0511 於 08-5-22 18:22 發表
唔該晒各位媽媽,咁日日補咪好貴囉!我未試過揾補習,唔知點安排好。

原文章由 yokopapa 於 08-5-22 20:20 發表
不如去就近的補習中心,未必o下o下要私人上門。
=======================

可能你誤會咗,我真係有需要上門補先至咁問。另外,想問通常d補習老師肯唔肯一星期只補三兩天。

回覆 #1 eeyore0511 的文章

補習費視乎你小朋友幾年級/地區/要求/導師學歷同經驗而定,今年市道好左可能下學期我用開個導師會加價

政府註冊係咪=商業登記

回覆 #3 eeyore0511 的文章

我囡囡今年小五,由二年級暑假開始,通常補英、數,測考期間補全科,姐姐都係大學生,每次大約補兩至三個鐘,無規定,姐姐攪掂就走,一星期補兩至三日,三、四年級$70/hr,五年級$90/hr,一個月開支囡囡D補習費都幾多

我而家先知我個仔(P.6 剩英文)補習費咁貴既....HK$300 / 1.5hr, 一星期一堂上去老師屋企補....
叫老婆補埋呢個學期唔再補, 唔知佢肯唔肯?

我有 2 個小朋友 . 淨補習每個月要 $2200 + 額外英文會話班 $ 1200 + 普通話班 $ 800 . 還末計其他課外活動費用 . 已不能再補其他科了 . 否則做埋都吾夠比補習 . 還有其他生活開支 .........一句講晒 " 難頂 " . 但各位家長有否發覺 . 補了成績也不是很好 . 60 ~ 80 分 . 在學校排名已是近尾 . 所以我已很冇無奈 . 我試過不補習 . 但因我要返工 . 所以沒時間再跟他們的功課 . 很辛苦 . 關係又不好 . 不返工又不夠開支 . 所以最后還是要補習 . 但有一點不知各位家長有否留意到 . 為可現在的學生 . 返了全日學也學不到學校所教 , 大部份的學生都需要額外增值才能取得較好成績 . 不要說您不要太緊張 . 放手給他們自已學習 . 不識做隨他錯 . 由學校來教他改正 . 或試再做 . 錯再改 . 但現核之老師實在太忙 . 根本沒時間慢慢再教學生 .大部份時間忙住攪活動增加學校知名道及怎樣領學校升格 . 學識上便留待補習班 . 但小孩子上了一天堂 . 已很疲倦 . 根本沒精神及心機再聽講 . 最后又是成績不好 . 但時間和金錢都付出了. 我有些朋友的小孩 , 中英數都額外補 . 真不清楚現在的學生上堂在學什麼 ? 老師又在教什麼 ?

請問補那科?
原文章由 方媽媽 於 08-5-19 14:51 發表
我個囝囝讀中五,個上門補習老師HK$200/hr.,已補習三年了。因為佢有近10年經驗,而且真係補得幾好,所以貴d。

HK$100/hr.; 大學生, 全科, 時間任定
[img align=left]http://maggy.spps.tp.edu.tw/02%A4%C0%B9j%BDu%2F30%B0%CA%AA%AB%28%B0%CA%B5e%29%2F01%2F08%2Egif[/img]

補英文和數學科,一星期兩日

原文章由 KOKOMAN 於 08-6-13 21:05 發表
請問補那科?

可跟到會考課程嗎? 她全職是補習? 那區?
原文章由 方媽媽 於 08-6-21 22:22 發表
補英文和數學科,一星期兩日

我囝囝中二時她已開始幫他補習,幫到依家中四了,跟住學校課程幫習,學校課程跟住會考,都無問題。
她現有教四、五個中小學生,可說是全職。
她在籃田區。可pm你她的email地址,到時你可以直接聯絡她。

原文章由 KOKOMAN 於 08-6-22 10:57 發表
可跟到會考課程嗎? 她全職是補習? 那區?

原文章由 yoyocabe 於 08-6-13 14:43 發表
我囡囡今年小五,由二年級暑假開始,通常補英、數,測考期間補全科,姐姐都係大學生,每次大約補兩至三個鐘,無規定,姐姐攪掂就走,一星期補兩至三日,三、四年級$70/hr,五年級$90/hr,一個月開支囡囡D補習費都幾多  ...

可否pm姐姐的資料給我

這家長:我真的很認同你的說法,我和你一樣只不過我一個仔,讀中二,已由他小三開始已有補習,成績一樣一般,到現在有補習都是包尾,嚇死你,但補習費一個都要$2200,另外考試期間還要多些,因為要倍讀,補習老師唔來他就不懂讀的,激到你有氣無命,連中學老師都會叫你最好叫補習呀sir吩咐佢讀啦!中學老師費事講,免得咩(獲)
唉!跟住重要你學什麼music,必須要自學一樣樂器,但學了三年都是初級,最慘連音樂科都肥佬,問你死味!打又打過,閙又閙過,呵又呵過,都無效!佢一於才你都傻,什麼孝順,尊敬,佢話老師無教,真激到兩腳登直,還有其他課餘興趣班,網球,抬拳道等等!我真的好後悔
好彩,現在剛剛找到一個很好的補習呀sir,他好像改變了仔仔的讀書方法及令他信心十足,是不是人夾人,總之現在我就不需要和仔仔直說,想他怎樣讀,直接叫呀sir命令他,他就貼貼服服的讀,雖然,今次是最後一個學期,沒有得拉太多分,因第一,二學期差到十幾科得三科
合格
原文章由 Carmen2004121 於 08-6-13 18:16 發表
我有 2 個小朋友 . 淨補習每個月要 $2200 + 額外英文會話班 $ 1200 + 普通話班 $ 800 . 還末計其他課外活動費用 . 已不能再補其他科了 . 否則做埋都吾夠比補習 . 還有其他生活開支 .........一句講晒 " 難頂 " . 但 ...
‹ 上一主題|下一主題