用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基恩小學 好奇一問,請問有無精英班ga?
go

好奇一問,請問有無精英班ga? [複製鏈接]

請問係唔係所有小朋友都全班、全級ge排名ga?

[ 本文章最後由 gabrielmum 於 08-2-12 09:10 編輯 ]
   0    0    0    0

全班1-10名、全級1-30名會將排名印係成績表, 其他只會在家長日, 由班主任轉述比家長知!

原文章由 gabrielmum 於 08-2-10 16:51 發表
請問係唔係所有小朋友都全班、全級ge排名ga?

微小的星星不能像太陽般照暖人心!
但會靜靜地掛在天上守護你.

thank you starry^.^

新年頭見返仔仔幼稚園d朋友仔,其中一個媽咪話中西區某一間學校90個小朋友,成績表上排名排到90;另一個媽咪又話佢仔仔間學校小二開始有精英班,覺得0甘細個就要分「精英」都幾辛苦,之後年年計成績,隨時要出番0黎做普通人;有個話個小朋友每日做功課要2個鐘,搞到小朋友無得玩之餘仲令到親子關係好緊張;有個話一開學英文已要默寫10個句子……

其實仔仔讀基恩0甘耐(haha得個0.5年),我到而家都好鐘意間學校同老師、功課量、測驗默書要求……。

但係聽聽埋埋,又覺得自己對基恩有d 0野真係唔多知道,比人問到自己都覺得自己蒙查查,得到你解答真係好la,多謝你。

另外,都想問一下:請問基恩有無精英班ga?

原文章由 starry^.^ 於 08-2-11 22:00 發表
全班1-10名、全級1-30名會將排名印係成績表, 其他只會在家長日, 由班主任轉述比家長知!

gabrielmum,

唔洗客氣! 我仔都只係小二, 仲要花多d時間去了解學校, 所以好多時都向高年班家長請教!
其實舊年我仔一開學已經要開始默書, 但今年既小一唔同晒, 整個上學期都無默過! 今年高小下學期開始, 仲會改為活動教學, 即係同初小一樣咁樣分組坐上堂, 有好多高年班既家長都唔係幾滿意:(

以我所知基恩係無精英班! 不過又聽聞過去到高小學校係會暗地裡分咗, 不過唔會公開! 但...只係聽聞未經證實.

thank you starry^.^

原來舊年一開始就要默書ar,仔仔今年開學到而家剩係默中文,仲未默過英文,0甘我估下學期仔仔都難免呢一劫

高小下學期改番活動教學?我仲以為小五要交分,會由活動教學改番傳統教學tim。

其實開放日見到d小朋友功課、作品,覺得d小朋友都好勁,過完上學期honey moon,適應0左,仔仔都應該開始辛苦0下la。

starry^.^,唔該晒

原文章由 starry^.^ 於 08-2-12 22:30 發表
gabrielmum,

唔洗客氣! 我仔都只係小二, 仲要花多d時間去了解學校, 所以好多時都向高年班家長請教!
其實舊年我仔一開學已經要開始默書, 但今年既小一唔同晒, 整個上學期都無默過! 今年高小下學期開始, 仲會改為活 ...

[ 本文章最後由 gabrielmum 於 08-2-13 08:07 編輯 ]

由小一至小六都沒有精英班, 跟全級名次分班, 即第1,4,7...名,編A班, 第2,5,8....名編B班, 第3,6,9...名編C班, 如此類推, 所以由小二開始每班的程度都均等, 小五升小六時, 不再編班, 原班直上, 班主任不變. 至於高小英文分組上, 我未聽過? 由哪級開始? 我只係留意到小一下學期英文不用買課本.

我好鐘意基恩, 真係行活動教學, 唔係要學生死讀, 令學生可以全面發展.

原來如忘,thank you

原文章由 加菲貓 於 08-2-15 15:31 發表
由小一至小六都沒有精英班, 跟全級名次分班, 即第1,4,7...名,編A班, 第2,5,8....名編B班, 第3,6,9...名編C班, 如此類推, 所以由小二開始每班的程度都均等, 小五升小六時, 不再編班, 原班直上, 班主任不變. 至於高小 ...

唔係英文分組上堂, 係好似初小咁分組坐! 即係改為活動教學, 聽小四既家長講, 係岩岩下學期開始!

至於班主任不變, 今年聽高年班家長講, 有一班唔係wor!
另今年六年級有一位班主任係上學期考完試後離職, 下學期要搵老師暫代! 我個人就覺得咁唔太好, 不過......要發生既亦改變唔到!

原文章由 加菲貓 於 08-2-15 15:31 發表
由小一至小六都沒有精英班, 跟全級名次分班, 即第1,4,7...名,編A班, 第2,5,8....名編B班, 第3,6,9...名編C班, 如此類推, 所以由小二開始每班的程度都均等, 小五升小六時, 不再編班, 原班直上, 班主任不變. 至於高小 ...

[ 本文章最後由 starry^.^ 於 08-2-19 17:03 編輯 ]

係咩? 我未聽我大女講過, 佢今年六年級, 班主任同同學都無變, 同五年級一樣呀! 等我返佢再問清楚先.

原文章由 starry^.^ 於 08-2-19 17:01 發表
唔係英文分組上堂, 係好似初小咁分組坐! 即係改為活動教學, 聽小四既家長講, 係岩岩下學期開始!

至於班主任不變, 今年聽高年班家長講, 有一班唔係wor!
另今年六年級有一位班主任係上學期考完試後離職, 下學期要搵 ...
‹ 上一主題|下一主題