用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教石鐘山紀念小學 2007石鐘山小一新生交流區
樓主: Irene1121
go

2007石鐘山小一新生交流區 [複製鏈接]

SCS NAME LIST LINK !!!

http://www.scs.edu.hk/schoolnet/WebDetail/news.aspx?NewsID=1830

1E class !!

各位1E 家長、我問了06石小的家長、她們説班主任劉敏老師好好、

Hi branma,
我只見過那劉敏老師一次,但聽其他家長講,她是在石小中,說普通話最好一位老師,所以你可放心了

gigi2下面段文字係2006石小家長給我的回覆、我咪整上嚟話俾大家知囉!! (因劉敏是
Brandon的班主任呀)

Hi branma,
我只見過那劉敏老師一次,但聽其他家長講,她是在石小中,說普通話最好一位老師,所以你可放心了

原文章由 gigi2 於 07-8-22 10:09 發表
No, I asked because I didn't get the meaning from dobbybabie.  

By the way, it is a good news to Brandon!

sorry, ha.ha..我無為意你係回答dobbybabies、我仲以為你唔知我做乜鬼咋!!

我諗係咪你曾經解答過一位叫pinno的問題吧!!

就快開學

包哂書未、買左書包未?好似要買塊膠墊食飯用架、仲有GLUE筆.................乜都要買、我尋晩去訂造個書枱俾Brandon用、
e+用緊張正方枱仔咋、d功課同書本多到唔知放邊呀!!

juice !!

Irene:

我D taiwan 朋友最多呢D介紹,下次俾哂你!!

Fian

06石小mami的回答

hi branma,今次等我嚟解答妳啦,中英文每個星期都會默書,不過多數係默生字,上學期默好少都係幾個幾個咁默,佢哋應付到嘅,剛開學未有咁快默,會慢慢來......,至於妳聽聞話中文淺我又唔覺,我哋睇過"伍季明"d中文考試卷同我哋差不多咋,英文我哋反而覺我哋深d囉: : :

環保

原文章由 Irene1121 於 07-8-22 12:20 發表
我囝囝上年看到信息及有關地球末日的電影及新聞,到現在仍然一直都問我地球幾時滅亡?佢好關心但有擔心,擔心我會消失世上,地球一下子無了。

在他長大至15-18歲時,我會提議,甚至要求佢不要生下一代, ...

我唯―做到就係垃圾分類,用小D電,唔用電器時不要插插頭,其實電腦on-line都好唔環保架!!

我都好怕、全球暖化。。。。。地球末日之類不敢想像!!

環保

大家身体力行盡量做、唉!!我在公司毎日叫外賣、見到D盒就暈啦!!

Lazy mami !!

原文章由 gigi2 於 07-8-22 13:15 發表
包書下星期先會做,至於文具大囡仲剩多好存貨。

我覺得課程方面都是循序漸進好,太深和急的話倒不如讀外面的私立小學。

至於世界末日,別太擔心因為無得驚 ,不如看看聖經說: ...

我最lazy ,我家姐幫我包哂D書啦!!文具用住舊野先,有需要再買,上次在石小買了SPI書包比出面平左D.

升小―,因小朋友在不同程度幼稚園升上來,―定由淺入深,所以小一同幼稚園差不多咋.

Bye Bye

Irene,gigi2, take care, bye bye !!

2006石小媽咪的回覆

branma,
等我地車輪轉咁回答你喇,哈哈哈...
我食過學校的飯盒,都係一般味道囉,不過開學時,試過有生食物出現,所以有好多家長不滿(包括我在內)...
親子project我覺得都算多,因為上年是學校十周年,所以成日要做咩設計,咩創作咁囉...
(係咪─定要學樂器架?)學校想係咁樣,但我女只參加了手鐘鈴(課外活動),無學其他呀,因為佢唔鐘意...

get well soon !!

原文章由 gigi2 於 07-8-23 18:02 發表
各位,

我今日做完亞四歸隊返黎喇!宜家隻手好番好多,但唇瘡仲結緊痂好核突!唉…快D好番啦!下星期點見你地?  

gigi2

快D好番呀!!努力飲多D水,忍吓囗唔好食熱氣野,知道未呀!

i am happy !!

gigi2 & irene

i can posted the photo to BK la !! yeah !!! pls look that.,
i change the new photo la ^_^

BK CLOSED !!

ALL BK FANS !!

明天(8月24日星期五)早上七點我們需要關站,進行系統改善工作。工程成功的話我們便能解決一直困擾大家的「食字」問題。
預計工程需時2-3小時,我們希望能夠在上午10時前重開網站。不便之處,敬請見諒!

dont worry !!

gigi2:

i make the photo & the end of sentence whole day !!
so maybe you can see the photo sometime or not,
but now all is complete !!yeah !! you can see my new
photo & the sentence la !!!

原文章由 gigi2 於 07-8-23 23:17 發表
好正!是你嗎?

ha..ha... maybe 似我 18 years old !! ha..ha...

AUNT GIGI2

I AM A BOY MY NAME IS BRANDON , I AM SIX YEARS OLD,
HELLO AUNT GIGI2, NICE TO MEET YOU
GOODNIGHT AUNT

Goodnight !!

gigi2:

my son type one message for you !! bye bye!!

my photo !!

gigi2:

Oh, when i come Bk today....i find my photo loss again !!

( 突然又見番啦、)

[ 本文章最後由 branma 於 07-8-24 12:48 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題