用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教石鐘山紀念小學 2007石鐘山小一新生交流區
go

2007石鐘山小一新生交流區 [複製鏈接]

Hi hktmm, gigi2, ccl 及各07小一的家長及前輩家長們,

我們由荃灣區的媽媽會搬遷到此處會恰當多些。

此Link是之前只有小小打招呼信息,作為延續:
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1067942&page=1#pid17998867

多多指教及溝通啊

[ 本文章最後由 Irene1121 於 07-7-26 11:47 編輯 ]
   0    0    0    0

Hello !石小家長大家好

我仔仔今年入讀石小小─呀、多多指教、入嚟同各位打聲招呼先、希望有人回應我啦、我係新手上任首次來這個BK咋

原文章由 Irene1121 於 07-7-26 11:45 發表
Hi hktmm, gigi2, ccl 及各07小一的家長及前輩家長們,

我們由荃灣區的媽媽會搬遷到此處會恰當多些。

此Link是之前只有小小打招呼信息,作為延續:
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1 ...

Say hello to everybody!
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

Hello branma

又多一位了,計埋hktmm, gigi2 及我,現共有4位07石小小一的家長了啊!:D

[ 本文章最後由 Irene1121 於 07-7-27 10:26 編輯 ]

Hello !! every mami !!

我係尋日先開始嚟baby kingdom咋,先知有呢個地方可以認識大家 !!

原文章由 Irene1121 於 07-7-26 18:20 發表
Hello branma

又多一位了,計埋hktmm, gigi2 及我,現共有4位07石小小一的家長了啊!:D

Hello!

上次我仔仔都有參加普通話班面試、請問你地D小朋友有無參加呢

原文章由 gigi2 於 07-7-26 17:35 發表
Say hello to everybody!

無呀!父母都要講得掂至可以參加,所以無報名lu!
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

普通話班

我問個仔想唔想試吓、他説OK,我咪報囉,我自己就講得麻麻地,爸爸説得幾好,上次面試都係主要問父母問題、仔仔只問左叫乜名,讀邊間幼稚園,和讀─篇簡單句子咋!!

原文章由 gigi2 於 07-7-27 12:08 發表
無呀!父母都要講得掂至可以參加,所以無報名lu!

branma,

那麼妳知道妳的仔仔可入選了普通話班嗎?他可以讀─篇簡單句子!很犀利呀!希望他可以經常Keep住講啦。

我的情况與gigi2相若,仔仔對英文普通話不太興趣,教他簡單的日文反而有興趣易入腦,但太耐無用無問,可能記不起了。

普通話班

上次學校話8月中會公佈分班結果、所以我都未知丫、好多小朋友都喜歡日文韓文架,可能覺得好得意呀、都有好多日文班架可以給你的小朋友試吓、請問你個小朋友讀邊間幼稚園架,我發覺好多聖多默(st. Thomas)d學生入石鐘山喎.

原文章由 Irene1121 於 07-7-27 13:49 發表
branma,

那麼妳知道妳的仔仔可入選了普通話班嗎?他可以讀─篇簡單句子!很犀利呀!希望他可以經常Keep住講啦。

我的情况與gigi2相若,仔仔對英文普通話不太興趣,教他簡單的日文反而有興趣易入 ...

[ 本文章最後由 branma 於 07-9-11 17:17 編輯 ]

sorry !!

sorry, i know you have a son la !! 剛才無為意 !!

原文章由 branma 於 07-7-27 14:15 發表
上次學校話8月中會公佈分班結果、所以我都未知丫、我仔仔─般架咋、我當給他試吓咋!!好多小朋友都喜歡日文韓文架,可能覺得好得意呀、都有好多日文班架可以給你的小朋友試吓、請問你個小朋友讀邊間 ...

我囡個間得5個enter,我知慧中有20入石小!My girl is coming from Annunciation Church—聖母領報.

------我發覺好多聖多默(st. Thomas)d學生入石鐘山喎.-------

K.3 TO P.1

我仔仔係緑楊畢生全校得3個入左石小咋、d人較喜歡浸聨和荃官,請問聖母領報好唔好呢?我姪女今年選K1啦,有無默書考試架,有無功課做架、D人話浸聨幼稚園無乜考試和默書,係開心型幼稚園

原文章由 gigi2 於 07-7-27 15:31 發表
我囡個間得5個enter,我知慧中有20入石小!My girl is coming from Annunciation Church—聖母領報.

------我發覺好多聖多默(st. Thomas)d學生入石鐘山喎.-------

無默書考試架,but 有功課做架from K2.  Around 3 pieces of homwork at K.3 which will help students to adapt primary life much better.  總括而言,領報是不錯的!

領報

原文章由 gigi2 於 07-7-27 21:50 發表
無默書考試架,but 有功課做架from K2.  Around 3 pieces of homwork at K.3 which will help students to adapt primary life much better.  總括而言,領報是不錯的!

Thanks for your help, i will tell my brother this is great too, because my brother want some choose !! i will introduce Luk yeung & 領報 for him too !! 緑楊由K2開始已有默書,毎星期默─次中和英,到K3開始就毎日要寫日記,所以升上小─時會好容易適應!!

Hello everybody!

因為工作太busy, 所以over a week 無上bk.
嘩! 人強馬壯.
你地買曬校服未?我發現維多利亞賣校服平過學校指定個間!
2 sets of PE + 2 sets of formal uniform + sweater only
$ 350-360.

Hello!!

原文章由 hkttm 於 07-7-30 12:52 發表
Hello everybody!

因為工作太busy, 所以over a week 無上bk.
嘩! 人強馬壯.
你地買曬校服未?我發現維多利亞賣校服平過學校指定個間!
2 sets of PE + 2 sets of formal uniform + sweater only
$ 350-360 ...

HI, i join this BK fews day only, i find this SCS 交流區、我同Gigi
& Irene都打過招呼了、just say hello with you ^_^

Thank you! Nice to meet you!

石小

原文章由 hkttm 於 07-7-30 13:21 發表
Thank you! Nice to meet you!

我覺得睇的人多、留言的人小、希望開學後會好些、不過我在BK也重遇到小兒幼稚園的家長真係好開心。

原文章由 branma 於 07-7-30 13:37 發表

我覺得睇的人多、留言的人小、希望開學後會好些、不過我在BK也重遇到小兒幼稚園的家長真係好開心。

係呀!我相信會有好多石小家長都只係剩睇.
希望大家日後在此好好交流!
你小朋友讀邊間幼稚園呀?
‹ 上一主題|下一主題