用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教石鐘山紀念小學 2007石鐘山小一新生交流區
樓主: Irene1121
go

2007石鐘山小一新生交流區 [複製鏈接]

T3

原文章由 gigi2 於 07-8-10 22:51 發表
咁又三號波啦!明日一切活動回復正常!

睇新聞見到D交通極混亂,真苦了我們一般小市民。

Yes, i watch news..........so terrible !! 好彩我放工時無咁多人,但接完仔仔搭的士就慘,原本$15車程搭左$50都未到呀!!

Tomorrow can gone to Grammer & phonics course la !!

i need to work too !!

Grammar & phonic

Where does Brandon learn the grammar & phonic ?

原文章由 branma 於 07-8-10 22:55 發表

Yes, i watch news..........so terrible !! 好彩我放工時無咁多人,但接完仔仔搭的士就慘,原本$15車程搭左$50都未到呀!!

Tomorrow can gone to Grammer & phonics course la !!

i need to work too !!
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

course

原文章由 gigi2 於 07-8-10 22:58 發表
Where does Brandon learn the grammar & phonic ?

Grammar- at Tsuen Wan ($380/4 lesson) 三至四人小組

Phonics - at Mongkok (level3 $1000/10 lesson) 二人小組

Grammar就未係正式教Grammar,做D P.1 english paper only,個老師本身係教緊小學,肯用英語上課,我當學埋order囉!!

Phonics老師―定要讚,超級好呀!!我仔仔有今日英文水平多得她教導!! 我仔仔有三個同學都即刻跟呢個老師學phonics

Yee?  $100 per lesson 好抵喎!可否告是那一間learning cemter?  You may PM or email me the name. Thanks!

原文章由 branma 於 07-8-10 23:16 發表

Grammar- at Tsuen Wan ($380/4 lesson) 三至四人小組

Phonics - at Mongkok (level3 $1000/10 lesson) 二人小組

Grammar就未係正式教Grammar,做D P.1 english paper only,個老師本身係教緊小學,肯用 ...
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

Phonics course !!

原文章由 gigi2 於 07-8-10 23:46 發表
Yee?  $100 per lesson 好抵喎!可否告是那一間learning cemter?  You may PM or email me the name. Thanks!

D course如果 weedday,―人都開班架,Level 2時我仔仔都係―人上咋,後來加左個P.4生!!

ByeBye la !!

story time !!

Hi branma,

我的Story Time通常是阿仔講故事我聽。

其實我識嘢不多,記憶力又差咗,只是較留意健康資訊,但自己未必做到或不會做;營養師話:一杯橙汁要用兩三個橙榨汁而成,好多果糖(易肥),卻少了許多纖維,淨食橙健康D。

我以前飲好多可口可樂、凍0茶,外邊食飯多又大食,慢慢就變咗一發不可收拾...... 係呀!自然療法(醫生)阿Sir話健怡可樂內含一種化學物質,同時用來為屍體做防腐作用,其實我們日常會吸吸下吸咗好多化學物質。

我不是淨飲水,還有愛飲普洱茶,所以大熱天時飲咗加上每日俾仔激,罄上加罄。
每日都有好多膠,你我分類要回收
晚上少開冷氣,自幼成習慣身體好
重用,回收,減碳,應買先買不浪費
救救地球,盡量環保,為下一代,身教言教

story time !!

原文章由 Irene1121 於 07-8-11 11:30 發表
Hi branma,

我的Story Time通常是阿仔講故事我聽。

其實我識嘢不多,記憶力又差咗,只是較留意健康資訊,但自己未必做到或不會做;營養師話:一杯橙汁要用兩三個橙榨汁而成,好多果糖(易肥 ...

我同Brandon─直有睡前講故事、近呢─年我就叫brandon自己讀英文書啦、唔識就自己襟字典機囉、Brandon已養成此良好習慣、另我亦讀─個中文書、如十萬個為什麼、我見識少、更不知如何教架、加D心機咋 !!

Orange juice = healthy 我真係毎次整幾個橙架、我都知橙肉先好、但我不太愛吃呀

Reply!!

Irene:

reply you tonight , i leave office..............join my son ar !!

請問今年自行收生15分入到 石鐘山嗎?

Hello, Simonkwong,

15分今年就抽唔到,相信會比以前難好多!

原文章由 simonkwong 於 07-8-11 20:29 發表

Tired !!

today very tired.....i take a break now !!

see ar..........

嘻嘻!今日相信個個都好累!週末活動多嘛!我都係間唔中入黎望望。

原文章由 branma 於 07-8-11 21:37 發表
today very tired.....i take a break now !!

see ar..........

Every Sat !!

原文章由 gigi2 於 07-8-11 22:54 發表
嘻嘻!今日相信個個都好累!週末活動多嘛!我都係間唔中入黎望望。

Yes.......super tired!!!Sat走嚟走去學野、亜仔就放學後仲可以打NDS打波玩到無停手、但係今晩就可以好好睡眠囉、我就唔得啦、好累好累呀、因放學後都係返亜媽屋企晩飯、又無得休息。

亜仔冲緊凉、冲完讀埋書就可以休息!!

今日上Grammar班發生件事,令我超唔開心,下次話你知、太長都唔知點講!!

抖下先啦!你哋咁勤力,有時都要抖一抖、鬆一鬆、攬幾攬。

下次同我哋分享下那些不快啦!

原文章由 branma 於 07-8-11 23:09 發表

Yes.......super tired!!!Sat走嚟走去學野、亜仔就放學後仲可以打NDS打波玩到無停手、但係今晩就可以好好睡眠囉、我就唔得啦、好累好累呀、因放學後都係返亜媽屋企晩飯、又無 ...

pm

原文章由 Irene1121 於 07-8-12 11:43 發表
抖下先啦!你哋咁勤力,有時都要抖一抖、鬆一鬆、攬幾攬。

下次同我哋分享下那些不快啦!

Irene:

I sent PM for you !!

15分

阿仔上年在自行收生只是得15分入到石小,真好彩,除了靠分數外,攪珠是靠運氣啊。不是導人甚麽,阿仔頗有彿緣,我哋很誠心的向觀音菩薩許願保祐,還有文武廟啊。

聽過有些家長(大大聲說)只是為了多5分而洗禮入教,但還是希望那些父母真的是誠心入教才入教會啦,那才不失教會的義意呢。

我們還是跨區的,幸免了第二次的大攪珠啊!

如gigi2所說,可能今年會競爭力大D,尤其俾我們在此極力推介。

原文章由 simonkwong 於 07-8-11 20:29 發表

primary school !!

原文章由 Irene1121 於 07-8-12 11:58 發表
阿仔上年在自行收生只是得15分入到石小,真好彩,除了靠分數外,攪珠是靠運氣啊。不是導人甚麽,阿仔頗有彿緣,我哋很誠心的向觀音菩薩許願保祐,還有文武廟啊。

聽過有些家長(大大聲說)只是為了 ...

我就從來無諗過為分數而信教、不過我知有父母會咁做、始終愛子女心切,人之常情

洗禮

我在二十年前已領洗,兩個囡出世七個月內亦受洗了。我不太喜歡某些父母因為分數而洗禮,但有次跟神父談,則說,雖然有些人最初的目的如此,若後來他們因這目的而歸於上主是蒙受恩寵的,姑勿論其能否抽中理想學校。

若以天主教來說,從慕道到受洗也要整整兩年時間,相信可由最初的不認識救恩也會有所啟發的。

教會

原文章由 gigi2 於 07-8-13 12:12 發表
我在二十年前已領洗,兩個囡出世七個月內亦受洗了。我不太喜歡某些父母因為分數而洗禮,但有次跟神父談,則說,雖然有些人最初的目的如此,若後來他們因這目的而歸於上主是蒙受恩寵的,姑勿論其能否抽中理想學校 ...

我細細個的時候、曽經到過教會幾次、仲有專車接送!可惜我太細未能領會、最後亦未有繼續下去!!!!
‹ 上一主題|下一主題