用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無學之園-黃埔的家長
go

有無學之園-黃埔的家長

有無學之園-黃埔的家長

Is there any parents can give some comments on the teachers as I went there before and found the teachers are not really nice and show care to the children....  Please comments :cry:

Re: 有無學之園-黃埔的家長

我個仔係個到讀緊pn, 我好鍾意呢間學校woh, 覺得d 老師好好, 個校長同其他staff 都好nice....諗住個囡都會係個到係個到讀....  典解您會見到d 老師唔nice 呢?

我想問下如果08年9月入讀n1, 幾時開始報名?

我唔係好記得佢地幾時開始派申請表... 但係概07年年尾/ 08年年頭就有得報......
ANN_LAU 寫道:
我想問下如果08年9月入讀n1, 幾時開始報名?

Hi,

Have you join their playgroup? If yes, pls comment.

我去open day參觀時,可能太多人,都無機會同老師了解學校,而佢地又唔會主動介紹,所以我地都印象麻麻,但係聽街坊口碑好似幾好,佢地今年開左3班nursery(2上下午).

聽日會同B女去了解多d.

Dear YammieMak,

Did you visit LH again, is it good ?

首先,由一位老師面試,不過佢全程純粹睇住B女

我係3月尾已報名, 4月帶囡囡去interview, interview 時老師安排大約6-8個小朋友入去班房, 班房入面有3-4位外籍老師, 2-3位華人老師, 老師們好似好悶咁係班房入面望住d小朋友, 完全無撩或考核小朋友(像其他幼兒園咁,安排一些遊戲, 跳舞, 老師說故事........來觀察小朋友的反應), 相反係我囡囡走去撩d老師, 可能因為我囡囡係坐唔定個隻, d老師先同我囡囡傾計, 問我囡囡d日常生活. 其實我都唔明老師憑什麼表現(學生)來取錄學生, 因為所有老師當時連筆和紙都無. 雖然最後LH都收左我囡囡, 但我都係放棄左.

奇怪的是校長話唔會刻意教小朋友學A, B, C...........咁我點解要交$3XXX學費呢, 我不如日日帶囡囡去公園啦,  

完全認同mocha講法... 之前有關學券問題, 校長都講過話唔會減學費來就大家去申請學券, 因為一減學費, 師資都會相對咁減低.......
同埋可能我唔係d 逼仔女係2歲ge 時候就要識晒a-z又或者好細個就識得中文字ge mami, lh俾我ge 感覺係可以俾仔女係無壓力環境下開心學習 :) 我而家日日都見到老師, 都會同老師講番亞仔近況, 有好多時, 佢地俾d 意見我都好有用!!!!

咁如果我亞仔07年9月未夠兩歲,得1歲9個月,兩歲時可否插班讀N1?  咁又要幾時報名呀?  請指教 !

咁如果我亞仔07年9月未夠兩歲,得1歲9個月,兩歲時可否插班讀N1?  咁又要幾時報名呀?  請指教 !

其實nursery面試,都係俾機會父母同校方互相了解,我只係覺得佢地面試同其他學校最大唔同地方係,完全無問過關於小朋友本身的問題.

舉例:平日邊個湊,邊個同佢玩,有無上學習班playgroup,個性傾向活潑定好靜,鍾意食物,有無偏食......等.

令我地覺得學校無特別想知多d關於小朋友各方面的取向.

完全認同 YammieMak 的說法, 老師一日要對住小朋友(幾十個)成6個多鐘(上午班+下午班), 如果對小朋友無興趣的話, 是一件很痛苦的事, 等於如果你對一份工無興趣而繼續做(為了收入), 只會做得唔好, 馬虎了事, 最後轉工. 老師應該要有愛心, 對小朋友有興趣, 了解小朋友的性格............. 每位有兒女的父母, 都想小朋友受到好的對代, 選校等於揀選菲傭一様.

另外, 小朋友是不用逼而很快就會學到野, 你有無逼仔囡學你的說話或動作??? 但如果學校唔俾多d小朋友接觸就等於學唔到野. LH校長話只會俾小朋友自己去同同學玩, 咁又點學到野呢???

俾自己的小朋友入lh的父母當然鍾意lh. 以上只是個人意見.