用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2009/10)
樓主: LS+MCS
go

LSPS 小一家長交流區(2009/10) [複製鏈接]

英語堂中國藉老師,是否全英語上堂,點解喇沙小朋英語這麼好?

原帖由 InitialD 於 09-9-28 22:41 發表
Ohs..sorry.. it is 2x 35mins per week.

一班有多少人?thanks

原帖由 WL1210 於 09-11-4 18:55 發表
英語堂中國藉老師,是否全英語上堂,點解喇沙小朋英語這麼好?

想問體適能日是怎樣?是全日或只是上午?

原帖由 wanmui 於 09-11-5 11:13 發表
想問體適能日是怎樣?是全日或只是上午?

check下小朋友既體能, 無乜特別.
度高, 磅重, 跑下步, 做sit up, check手力(hand), check柔軟度,

遲d應該會有通告, 叫你上午定下午番, 但唔駛用晒半日架. 上年小一好似係上午, 用左個令鐘啦, 都唔係好耐.
當天穿學校體育衫褲就得

真係多謝你!效率真係高!Thanks a lot indeed!

原帖由 maria_lai 於 09-11-5 11:55 發表

check下小朋友既體能, 無乜特別.
度高, 磅重, 跑下步, 做sit up, check手力(hand), check柔軟度,

遲d應該會有通告, 叫你上午定下午番, 但唔駛用晒半日架. 上年小一好似係上午, 用左個令鐘啦, 都唔係好耐.
當天穿 ...

delete

原帖由 winniemingchu 於 09-11-9 21:50 發表
請問其他班小一的冬季運動風褸和長褲派了給你們沒有? 很早已訂了, 為什麼還沒派發?

我地小二都未有
記得上年都好似好遲先有

我也剛想問同一問題,星期五轉冷,仍未派冬季運動套裝.

今早問咗文具部,佢話最遲下星期1有. 信住先la. 佢上星期話9号有架,依家都12号lor.  可能下星期又話再下星期有  

原帖由 winniemingchu 於 09-11-9 21:50 發表
請問其他班小一的冬季運動風褸和長褲派了給你們沒有? 很早已訂了, 為什麼還沒派發?

原帖由 lsycbaba 於 09-11-12 11:04 發表
今早問咗文具部,佢話最遲下星期1有. 信住先la. 佢上星期話9号有架,依家都12号lor.  可能下星期又話再下星期有  

上年都係好遲先有, 唔記得係咪都係換左冬季校服先有.  仲有上年個套冬季運動衫褲d料好唔點, 穿幾次條褲既膝蓋位已經爛. 我開頭以為係我個仔既問題, 點知見到或問過好多同學都係咁.  有位媽咪話前年個套好d, 穿成季都無爛, 只係佢個仔大左要買過套.

既然上年都攪到咁遲先有, 今年就應該早d問人, 早d落order. 仲有, 我覺得上年個套唔值錢$190.  希望今年個套會好d.

delete

原帖由 maria_lai 於 09-11-13 08:31 發表

上年都係好遲先有, 唔記得係咪都係換左冬季校服先有.  仲有上年個套冬季運動衫褲d料好唔點, 穿幾次條褲既膝蓋位已經爛. 我開頭以為係我個仔既問題, 點知見到或問過好多同學都係咁.  有位媽咪話前年個套好d, 穿成 ...

原帖由 winniemingchu 於 09-11-13 15:16 發表
請問出面的校服店有沒有得買, 若果下星期一還沒派發我想在出面買住一套先(是不是劃一款式, 有沒有分組顏色), 因為下星期再凍啲, 我怕他會冷親.
Thanks!

...

應該無得買架, 套衫褲上面印有學校logo.

套裝就要等,但長袖運動上衣就文具部有得賣,相信都會夠暖,唔夠應該可以著埋灰色冷外套上體育堂掛。

原帖由 winniemingchu 於 09-11-13 15:16 發表
請問出面的校服店有沒有得買, 若果下星期一還沒派發我想在出面買住一套先(是不是劃一款式, 有沒有分組顏色), 因為下星期再凍啲, 我怕他會冷親.
Thanks!

...

sorry, posting in wrong place. deleted

衫褲係文具部都有斷碼現貨,仲可以分開買添,可以打去問有冇你個碼先. 出面街有得買啲機會我估係0.

Thanks!

...

我都覺得唔值$190. 唯有自己呃自己,覺得個款好靚 , 好值(雖然quality好似差咗啲啲) la.  

原帖由 maria_lai 於 09-11-13 08:31 發表

上年都係好遲先有, 唔記得係咪都係換左冬季校服先有.  仲有上年個套冬季運動衫褲d料好唔點, 穿幾次條褲既膝蓋位已經爛. 我開頭以為係我個仔既問題, 點知見到或問過好多同學都係咁.  有位媽咪話前年個套好d, 穿成 ...

件校褸睇落都唔暖,可唔可以着羽絨?

原帖由 lsycbaba 於 09-11-16 10:32 發表
我都覺得唔值$190. 唯有自己呃自己,覺得個款好靚 , 好值(雖然quality好似差咗啲啲) la.  

貢獻勳章

聽其他高年級家長講,如果12度以下,可以著長灰褲,及藍色羽絨/藍色棉襖。

天文台話聽日會低至12度,應該可以著,臨出門口睇下 weather report 啦 !

原帖由 wanmui 於 09-11-16 16:34 發表
件校褸睇落都唔暖,可唔可以着羽絨?

係呀, 我都覺件校褸唔會好暖, 所以我會因應天氣, 幫亞仔穿多件毛衣, 長袖底衫, 羊毛底衫...

灰色長褲及藍色羽絨/大褸應該低至12度先可以穿.

其實當亞仔又打底, 又毛衣, 又校褸時, 應該都ok暖既, 但對腳就真係凍.  d風係褲腳穿入去, 真係好寒下架.  以前我讀小學時d男同學都係穿短褲, 到宜家亞仔呢代都係好多男仔小學生穿短褲. 其實我唔明點解唔可以冬季校服係長褲+恤衫.

delete

原帖由 maria_lai 於 09-11-16 17:05 發表

係呀, 我都覺件校褸唔會好暖, 所以我會因應天氣, 幫亞仔穿多件毛衣, 長袖底衫, 羊毛底衫...

灰色長褲及藍色羽絨/大褸應該低至12度先可以穿.

其實當亞仔又打底, 又毛衣, 又校褸時, 應該都ok暖既, 但對腳就真係凍 ...

‹ 上一主題|下一主題