用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2009/10)
go

LSPS 小一家長交流區(2009/10) [複製鏈接]

My son isn't an applicant this year but yet I am eager to share the joy of all parents who can enter such a good school.

Looking forward to hearing your good news on 11/24.

2    0    0    0

I wish I could inform you tomorrow that I'm one of the lucky moms.

Good luck to everyone.

well~ my son is first one admitted student reporting

我都報到先!希望快d多d人嚟報到la!等多d人氣!
係呢5/12家長會,唔知會有乜講呢?

原帖由 joanne1021 於 08-11-30 02:50 發表
well~ my son is first one admitted student reporting

你們好, 小兒也是2009-2010小一新生

原帖由 kasonhau 於 08-11-30 21:01 發表
你們好, 小兒也是2009-2010小一新生

congratulations!!

我個仔係今年小一生
舊年呢個時候, 我同大家既心情一樣
轉眼間, 亞仔都已經係度讀左3個月
時間真係過得好快

原帖由 wanmui 於 08-11-30 14:45 發表

Congratulations to you all !

I remember the parents meeting was only a simple orientation.

原帖由 wanmui 於 08-11-30 14:45 發表

HI, 各位好, 小兒幸運地入到喇沙, 我同先生都會出席
5/12 之家長會, 不知可否帶小朋友出席? 因他仍未去過學校,很期待去睇下.

原帖由 happyfong 於 08-12-1 09:37 發表

5/12 之家長會, 不知可否帶小朋友出席? 因他仍未去過學校,很期待去睇下.

Only parents should attend. This should have already been remarked in the notice.

原帖由 happyfong 於 08-12-1 09:37 發表

遲d暑假會有課外活動俾d小一新生
到時你幫亞仔報d玩下, 等佢熟識下個環境呀

好多謝大家的報料!
另外,係另外的版面話
學校老師教得淺,但功課,test and exam深.
有d緊張
大家有乜提議?
原帖由 maria_lai 於 08-12-1 10:03 發表

到時你幫亞仔存力報d玩下, 等佢熟識下個環境呀

原帖由 maria_lai 於 08-12-1 10:03 發表

到時你幫亞仔報d玩下, 等佢熟識下個環境呀

THANKS, 多謝各位資料,
學校都幾好呀,  有這些安排給小一新生.

原帖由 happyfong 於 08-12-1 11:50 發表

THANKS, 多謝各位資料,
學校都幾好呀,  有這些安排給小一新生.

係呀, 我都好鐘意呢個安排. 今年應該仲有掛.
可能亞仔係暑假去左學校好多次, 所以一番學個日已經好習慣.

家長可否在校看小一生的暑假活動?
原帖由 maria_lai 於 08-12-1 11:54 發表

係呀, 我都好鐘意呢個安排. 今年應該仲有掛.
可能亞仔係暑假去左學校好多次, 所以一番學個日已經好習慣.

原帖由 wanmui 於 08-12-1 10:59 發表
好多謝大家的報料!
另外,係另外的版面話
學校老師教得淺,但功課,test and exam深.
有d緊張
大家有乜提議?

唔係話好淺, 又未算好深, 不過就教得好快.  聽聞遲d會教得越來越深同越來越快.

由9月中開始, 每個星期都有中英文默書.  中文係一課課咁默(背默), 有時再加d生字.  英文一開始已經有10句要讀 (3句必默, 7句老師選來默). 暫時試過最多有13句 (5句必默, 8句老師選來默).

大家趁宜家識多d中文字(最好識寫埋啦), 英文如果phonics好就幫到好多.

原帖由 wanmui 於 08-12-1 12:08 發表
家長可否在校看小一生的暑假活動?

你可以報名時填寫要做個班既義工家長(只可以俾父母做).

好多謝指点!大家努力
原帖由 maria_lai 於 08-12-1 12:08 發表

唔係話好淺, 又未算好深, 不過就教得好快.  聽聞遲d會教得越來越深同越來越快.

由9月中開始, 每個星期都有中英文默書.  中文係一課課咁默(背默), 有時再加d生字.  英文一開始已經有10句要讀 (3句必默, 7句老師選 ...

btw, 提提大家, 由今年開始, 學生一定要穿皮帶.  你地可以train定亞仔有皮帶時點去toilet. 以前係唔一定要穿, 所以亞仔開學前無教佢.  點知8月尾既家長會先講話今年開始係一定要, 所以都無乜時間教亞仔, 結果第一個星期都幾混亂, 好彩亞仔都好快上手.

另外, 係夏令時間時, 有運動堂個日係要帶運動衫褲番學校換, 即上堂前換運動衫褲, 上完堂又換番校服.  如果大家既公子係屋企唔慣自己換衫, 就俾多d機會佢地自己試下.

不過大家唔駛心急, 仲有成9個月先番小一, 我只係醒起就同大家講聲姐, 大家慢慢俾亞仔試下就得架啦.

真係好多謝你提点!Thanks!
原帖由 maria_lai 於 08-12-1 15:26 發表
btw, 提提大家, 由今年開始, 學生一定要穿皮帶.  你地可以train定亞仔有皮帶時點去toilet. 以前係唔一定要穿, 所以亞仔開學前無教佢.  點知8月尾既家長會先講話今年開始係一定要, 所以都無乜時間教亞仔, 結果第一個 ...
‹ 上一主題|下一主題