用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPB final 面試 家長感受
樓主: mastermama
go

SPB final 面試 家長感受   [複製鏈接]

大波大 發表於 21-11-12 12:38
上年收信真係超級勁緊張,大家加油,祝好運!

其實學校鍾意邊型?學術型?見校長有睇portfolio ,驚自己放錯重點,可否分享一下(emoji)(emoji)

班中咩型都有,正如校規:在適當的時間,在適當的地方,做適當的事情

suetsuet123 發表於 21-11-13 21:02
其實學校鍾意邊型?學術型?見校長有睇portfolio ,驚自己放錯重點,可否分享一下(emoji)(emoji)
...

當年小朋友final round 學術唔多,我覺得可以算係容易,反而校長同小朋友傾好多計。
我自己覺得邏輯好,有禮,懂規矩,對答答得體的小朋友機會高。

karenaleung 發表於 21-11-14 01:04
當年小朋友final round 學術唔多,我覺得可以算係容易,反而校長同小朋友傾好多計。
我自己覺得邏輯好,有 ...

當年是校長親自問問題?還是老師問?
今年見完,自我感覺良好,但4揀一,再加上等待實在煎熬

suetsuet123 發表於 21-11-14 08:06
...

當年我仔係全程校長問

suetsuet123 發表於 21-11-13 21:02
...

真的咩類型都有,感覺學校喜歡收放自如嘅學生,正如樓上講,校規都講話在適當時侯在適當地方做適當事情。

學校喜歡溝通能力高,主動,有禮,聽指示嘅小朋友,反而學術我覺得唔係太高要求,考嘅嘢都淺。

同埋喜歡思想正面積極嘅小朋友

大家加油!

suetsuet123 發表於 21-11-14 08:06
...

我哋上年仲煎熬呀!最後兩三日嘅2nd interview 因為疫情延遲左,原先12月尾有結果,最後等到一月尾,等到懷疑人生。。。

...

我仔上年係老師問,女副校長比分

大波大 發表於 21-11-14 09:37
我哋上年仲煎熬呀!最後兩三日嘅2nd interview 因為疫情延遲左,原先12月尾有結果,最後等到一月尾,等到 ...

要等多一個月咁多(emoji)(emoji)‍♀️希望今年順利12月攪掂

Spb setting 真係聽到晒小朋友反應
真係唔多唔少都有幻想
平時見唔到唔敢諗
但spb 都好清楚小朋友做成點
但希望愈大失望又愈大

...

校長問,亦都係日常閒談。

回覆 suetsuet123 的帖子

請問你多唔多其他學校嘅second in或者offer? 之前有啲家長分享好似有呢一間通常都會有英華, DBS之類。 我小朋友只有這個second in。

請問spb二輪面試時,小朋友睇圖書是否可以選擇中文或者英文圖書?校長會問關於圖書的內容嗎?

chu228 發表於 21-11-15 09:52
回覆 suetsuet123 的帖子

請問你多唔多其他學校嘅second in或者offer? 之前有啲家長分享好似有呢一間通常 ...

我仔上年都只有呢間有second in,結果正取收左,正如校長話齋,學校揀適合嘅小朋友唔係最叻。

slaw1 發表於 21-11-15 10:55
我仔上年都只有呢間有second in,結果正取收左,正如校長話齋,學校揀適合嘅小朋友唔係最叻。
...

Is it need to answer everything correctly to have the offer le? Thanks

Hwtsui 發表於 21-11-15 11:00
Is it need to answer everything correctly to have the offer le? Thanks

唔使,我仔無對答如流,有時又dead air,又有比老師要求講多次答案,但態度應該算謙卑嘅

YYYF 發表於 21-11-15 10:37
請問spb二輪面試時,小朋友睇圖書是否可以選擇中文或者英文圖書?校長會問關於圖書的內容嗎?
...

無得揀,會問書的內容

slaw1 發表於 21-11-15 11:42
唔使,我仔無對答如流,有時又dead air,又有比老師要求講多次答案,但態度應該算謙卑嘅
...

多謝你既回復,我仔都係答得麻麻,對答有d慢,學術方面肯定有錯,不過態度謙卑,有禮貌,校長有讚。睇到你既回復我都有翻d信心,都盡量平常心面對,小朋友自己覺得做得好好不過我地聽到過程亦有咁多出色既小朋友,都有d擔心。

我知道會好緊張。但只能等。我仔當年既call waiting位亦係排好哂 無寫信都會call.   學術英文比津校教快一年,其他科我覺得正常,咩類型嘅男仔都有。反正玩埋一齊就好嘈。

大波大 發表於 21-11-15 14:14
無得揀,會問書的內容

多謝你回覆!是否由老師給一本書小朋友閱讀,之後讀出聲再答問答?

babyscn1 發表於 21-11-15 15:19
多謝你既回復,我仔都係答得麻麻,對答有d慢,學術方面肯定有錯,不過態度謙卑,有禮貌,校長有讚。睇到你 ...

同我上年個感覺差唔多,我仔一定唔係表現好好,佢答案好簡短,有唔識答,但我見到佢已經盡力了,畢竟一個5歲半小朋友背住父母,對住老師同副校長,佢一定會緊張同有壓力,最後有無offer都控制唔到,我哋都無話抱好大期望,最後感恩學校明白小朋友緊張會影響表現。

現在開學兩個半月,小朋友每天都好期待上學,男仔讀男校係好開心。祝你成功!
‹ 上一主題|下一主題