用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2010/11 K1C AM @ Dorset Road
樓主: ho130
go

2010/11 K1C AM @ Dorset Road [複製鏈接]

回覆 79# jjhh 的文章

我係23號9:45

Twinsbkmami,

我個囡姓全Chuen?
你個囡姓乜? 是否apple組?

原帖由 Twinsbkmami 於 10-10-12 18:58 發表
Bobo-mamy,
係呀, 我個女話有三個Bowie, 一個姓鍾 一個姓許喎. Hehe..佢哋真是好得意.

回覆 82# bobo-mammy 的文章

Bobo-mammy,
你先生嘅姓好特別呀, Bowie 姓區 (Au), 所以老師曰我係第一個見老師。係8:45 (之前寫錯)。睇吓有旡機會碰到。係啦,你們會不會帶仔女去?
Bowie 無話佢係邊組, 我今晚問佢.

Hi Twinsbkmami,

Bowie幾多月出世呀? My boey is 0706.
Boey 話有個又係叫Bowie, 佢唔講嘢嫁.
好似家長日唔準帶小朋友去bor?

原帖由 Twinsbkmami 於 10-10-13 12:54 發表
Bobo-mammy,
你先生嘅姓好特別呀, Bowie 姓區 (Au), 所以老師曰我係第一個見老師。係8:45 (之前寫錯)。睇吓有旡機會碰到。係啦,你們會不會帶仔女去?
Bowie 無話佢係邊組, 我今晚問佢. ...

回覆 84# bobo-mammy 的文章

Bobo-mammy,
我Bowie係0707出生,係呀,我Bowie係外面好靜嘅,可能同佢有個孖生哥哥一齊玩有關,佢哋両個係屋企就真是拆晒天,希望佢地慢慢改變啦.
我又問過我個女,佢係apple組呀

原來係孖生兄妹, 咁哥哥都是讀KV嗎? 邊班呢?
Boey 話 Bowie Au 噚日成日流鼻水, 唔知是真的嗎?
咁Twinsbkmami你是否全識媽媽呀?

原帖由 Twinsbkmami 於 10-10-14 09:50 發表
Bobo-mammy,
我Bowie係0707出生,係呀,我Bowie係外面好靜嘅,可能同佢有個孖生哥哥一齊玩有關,佢哋両個係屋企就真是拆晒天,希望佢地慢慢改變啦.
我又問過我個女,佢係apple組呀 ...

嘩~ twins 嗎? 仲要係一囝一女呀... 好犀利呀!

原帖由 bobo-mammy 於 10-10-14 10:47 發表

原來係孖生兄妹, 咁哥哥都是讀KV嗎? 邊班呢?
Boey 話 Bowie Au 噚日成日流鼻水, 唔知是真的嗎?
咁Twinsbkmami你是否全識媽媽呀?

回覆 87# jjhh 的文章

Jjhh,
其實係超辛苦架!
Bobo-mammy,
你個女好厲害呀, Bowie 有點鼻敏感嘅,佢流水是不出奇的。
佢哥哥係1C班,我是全職mami,佢地由公公婆婆和兩個工人姐姐揍.當然我都很投入.

你對龍龍鳳胎似唔似樣呀? 哥哥叫乜名呀, 係邊組呀? 等我返屋企問下boey識唔識哥哥先.

原帖由 Twinsbkmami 於 10-10-14 19:49 發表
Jjhh,
其實係超辛苦架!
Bobo-mammy,
你個女好厲害呀, Bowie 有點鼻敏感嘅,佢流水是不出奇的。
佢哥哥係1C班,我是全職mami,佢地由公公婆婆和兩個工人姐姐揍.當然我都很投入. ...

oh~ 咁即係兩兄妹o係kv都讀同一班lor, e+細個同一班都好, 方便照顧.

不過聽人講, twins大過o左同學校都要分開唔同班會好d, 話唔洗成日比較成績同表現, 對佢兩個成長發展感情都好d咁話, 唔知係咪真ka, 不過你都要留意下喔:)  

原帖由 Twinsbkmami 於 10-10-14 19:49 發表
Jjhh,
其實係超辛苦架!
Bobo-mammy,
佢哥哥係1C班,我是全職mami,佢地由公公婆婆和兩個工人姐姐揍.當然我都很投入. ...

回覆 89# bobo-mammy 的文章

Bobo-mammy, jjhh
Sorry 之前講錯, 哥哥係1B班。
佢地似兄妹,我問妹妹係學校有無見到哥哥,佢話好少,所以我諗你個女唔識我個仔啦.
昨晚我個女話Boey Chuen (如果你唔講話姓全,我真以為佢話鍾)好細粒,我听唔明,後來佢話矮過佢我先明.真搞笑!

Bowie 都好叻, 識形容比你知 Boey好細粒.
係呀! Boey得88cm高, 可能係全班最矮嘅一個.

原帖由 Twinsbkmami 於 10-10-15 12:28 發表
Bobo-mammy,
佢地似兄妹,我問妹妹係學校有無見到哥哥,佢話好少,所以我諗你個女唔識我個仔啦.
昨晚我個女話Boey Chuen (如果你唔講話姓全,我真以為佢話鍾)好細粒,我听唔明,後來佢話矮過佢我先明.真搞笑! ...

回覆 92# bobo-mammy 的文章

Bobo-mammy 及各位mami,
你哋通常帶什麼茶點俾你哋嘅仔女在學校食,我個女啲茶點成曰無食或食極之少,佢返到屋企真是非常肚餓啊, 早上佢又只飲枝8安嘅奶,有時都唔知佢點解咁捱得餓。今晚我又再話佢,佢竟然話係唔夠時間食,我知佢食嘢真係好慢,但又想像唔到佢大多數可以完全唔食嘢!!!

我通常帶蛋糕, 熊仔餅, 梳打餅, 三文治(火腿/蛋), 提子等.
Boey有時見到其他同學仔有香蕉帶, 佢都會叫我買比佢帶返學. 開學初, 佢話比我聽有個小朋友將提子皮掉落地被老師見到, 並叫佢以後唔好. 所以Boey一帶趁提子返學一定同我講, 去皮及唔要核. 我之前聽佢講過, 如果食得慢嘅小朋友, 到夠鐘就算食唔完都要放返入食物盒到, 唔可以再食喇.
Boey每朝只飲3-4安奶返學, 佢大部份時間都會食哂食物盒嘅食物. 放學回家一定勁肚餓.

我會擺34種小食入食物盒到, 以求新鮮感, 有一小片蛋糕仔/麵包, 魚仔餅/動物餅
etc;

無病無咳既話會放熊仔餅/Oreo/芝士餅/朱古力餅/曲奇餅, 幾粒軟糖, 朱古力手指餅, 有小量cream既蛋糕, 有朱古力/cream/士多啤梨味既puff;
不過我都唔會成日放里D落去, 一星期一兩次吧, 有放這些落去果日, o地都會非常開心; 但大前題係要佢o地無病無痛無咳先可以食, 無事無幹食乜飲乜都得, 所以都train到佢o地都好忍到口, o地知道一兩日無得食好過成一兩個星期無得食, 最慘係要望住另一個有得食自己無得食丫嘛; 乖果個又獎多一兩粒或一兩款; 總之包羅萬有, 為求佢o地食得開心

以上九成我都係同d囝一齊買, o地自己揀, 所以好多時佢o地都會食哂, 食唔哂番到屋企下晏都會當小食食番.
不過就會攪到屋企成咋野食lor

朝早我無比細佬飲奶lu, 因為會令佢肚仔唔舒服, 會暈車浪會嘔, 我要佢無論如何都要食小小野落果肚到, 依家好o左好多, 無唔舒服

原帖由 Twinsbkmami 於 10-10-18 22:58 發表
Bobo-mammy 及各位mami,
你哋通常帶什麼茶點俾你哋嘅仔女在學校食,我個女啲茶點成曰無食或食極之少,佢返到屋企真是非常肚餓啊, 早上佢又只飲枝8安嘅奶,有時都唔知佢點解咁捱得餓。今晚我又再話佢,佢竟然話係唔夠時間食,我 ...

Hi,

阿女佢通常都食哂啲嘢, 無話唔夠時間食喎 !

咦, 我都有帶香蕉俾阿女呢, 其他生果通常都係提子, 西梅, 柑, 藍梅呢

小食都係離不開麵包仔, 餅干 (有麵包超人, 魚仔, strawberry味, 朱古力味.....總之不同款式啦), 有時會烚下蕃薯呢 !!!!

回覆 96# LanaMom 的文章

Bobo-mammy, jjhh and Lanamom
你們比咗好多idea我, 其實我Bowie食嘢超慢,佢話老師唔比佢食,即係佢食得慢囉,我而家就成曰鼓勵佢食快啲。
Bobo-mammy,你Boey早上飲完3,4安奶後還有無食啲其他嘢呢?如果唔係,亦都會勁肚餓。
Jjhh, 你個仔早上唔飲奶,會食乜嘢?
Lanamom, 我個仔都好中意番薯,但我怕凍食無益,你個女食咗有無嘢呀?
Thanks

Boey 飲完奶後再冇食其他嘢喇, 直至返學食茶點才食嘢囉.
咪之所以放學一定勁餓.
我前日問Boey, 如果食唔哂茶點會點嫁?  佢答我要舉手話比老師知, 老師就叫收埋佢, 等返屋企食埋佢囉.

如星期六打風(3號), 仲要去家長會嗎?

餅乾lor, 蛋糕仔lor, 太heavy我d囝會唔鍾意ka, 志在有d野落肚咋

我大囝就鍾意cereal, 蜜糖星星咁

原帖由 Twinsbkmami 於 10-10-20 23:08 發表
你們比咗好多idea我, 其實我Bowie食嘢超慢,佢話老師唔比佢食,即係佢食得慢囉,我而家就成曰鼓勵佢食快啲。
Bobo-mammy,你Boey早上飲完3,4安奶後還有無食啲其他嘢呢?如果唔係,亦都會勁肚餓。 ...

啲蕃薯會係個朝起身烚, 之後吹凍佢, 到出門口放入食物盒, 咁就唔會焗住哂呢, 阿女佢食完都無嘢喎 !

原帖由 Twinsbkmami 於 10-10-20 23:08 發表
Bobo-mammy,你Boey早上飲完3,4安奶後還有無食啲其他嘢呢?如果唔係,亦都會勁肚餓。 ...
‹ 上一主題|下一主題