用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2010 年9月升小三家長
樓主: qkhui
go

2010 年9月升小三家長 [複製鏈接]

醒目開學勳章

今次考試d分就一定差過2年班

連呀仔舊年最好成績果科聖經都慘跌, 淨係最尾果幾張圖都無左8分, 我睇完都唔明d圖講乜, 真係唔知學校想考乜.
不過呀仔都叫份份卷都叫合格, 呀q咁都可以自我安慰下,  

你講得岩, 聖經個幾張圖真係唔知佢講咩.. 我知好多人only個part 都無晒10分.. 真係慘, 我仔仔做時都唔知佢講咩, 不過佢又好彩扣佐4分only... 有時都唔明學校想考學生o的咩?

原帖由 km1357 於 10-11-11 13:54 發表
今次考試d分就一定差過2年班

連呀仔舊年最好成績果科聖經都慘跌, 淨係最尾果幾張圖都無左8分, 我睇完都唔明d圖講乜, 真係唔知學校想考乜.
不過呀仔都叫份份卷都叫合格,  ...

醒目開學勳章

又到派成績表時間, 今次係咪一定要帶埋小朋友返去攞?

應該唔駛ka, 次次都無講一定要帶ka

原帖由 km1357 於 10-11-26 11:30 發表
又到派成績表時間, 今次係咪一定要帶埋小朋友返去攞?

近來這裡很靜呢!  
囡囡媽

醒目開學勳章

派左成績表, 大家都

醒目開學勳章

原帖由 囡囡媽 於 10-12-8 18:28 發表
近來這裡很靜呢!  

你攞成績表時, 班主任有無乜野comment?
呀仔就比班主任話佢d字好似打風咁,不過'都'算乖(即係唔係最頑皮果個),成績雖然比小二退步左,不過都算ok, 仲安慰返我地, 我地就反映功課太多(可能好多家長都講左).

老師就講我個女比較靜,成績都比還可以,但近來上堂唔專心,叫我個女要改善一下。

至於我本人就覺得囡囡的成績比我當初看見她的考試卷成績時為好囉!但都係退步了! 我想可能係今年老師們提錯字提得緊,小朋友們又不小心,所以整體成績都有下跌。

其實我都有一個疑問,如果全級幾個小朋友平均分都相同,學校會如何排名次呢? (好奇想問下)
囡囡媽

醒目開學勳章

原帖由 囡囡媽 於 10-12-9 22:24 發表
老師就講我個女比較靜,成績都比還可以,但近來上堂唔專心,叫我個女要改善一下。

至於我本人就覺得囡囡的成績比我當初看見她的考試卷成績時為好囉!但都係退步了! 我想可能係今年老師們提錯字提得緊,小朋友們又不小心,所以 ...
其實我都有一個疑問,如果全級幾個小朋友平均分都相同,學校會如何排名次呢? (好奇想問下?)

我呀囝都幾多時會唔專心, 其實都好正常,小朋友返幾個鍾學,上堂幾個鍾,真係大人都會唔專心喇. 唔小心又真係無一不是, 班主任都講幾乎所有小朋友都係.

其實好少機會會同分, 因為仲有d科目係用 A,B,C..,我估如果主科計分既真係同分,會用呢d副科計名次.
又或者可以用西式, 同分同名次, 即係:
平均分  名次(例子)
90        1
89        2
89        2
89        2
88        5
不過都係我估唧.

回復 89# km1357 的帖子

真係多謝你的提醒呀! 我一直都無留意有這個西式的計算方式呀!
囡囡媽

醒目開學勳章

今日佢地開派對, 呀仔話要帶d食物同人share, 攪到媽媽要一早起身整'老水'雞中翼, 自己又meme 摸摸, 攪到幾乎遲到

原帖由 km1357 於 10-12-21 09:55 發表
今日佢地開派對, 呀仔話要帶d食物同人share, 攪到媽媽要一早起身整'老水'雞中翼, 自己又meme 摸摸, 攪到幾乎遲到

這只不過是一年一度, 很難得咁高興, 無所謂啦.

聖誕快樂呀! 各位,

聖誕假期眨下眼又過一個星期了,你們的小朋友是否好似我個女一樣每天只係玩呢?
囡囡媽

聖誕快樂 !
我仔仔都係, 成個星期都未做完功課, 又係玩足1星期.
昨晚仲要病埋, 發燒.... 真係慘....

原帖由 囡囡媽 於 10-12-27 09:31 發表
聖誕快樂呀! 各位,

聖誕假期眨下眼又過一個星期了,你們的小朋友是否好似我個女一樣每天只係玩呢?

醒目開學勳章

聖誕快樂 !
呀仔都玩左好多日,沙田節都去左2日,下星期開始考果d副科都唔知有無時間去溫? 仲要搵日去工展會

回覆 95# km1357 的文章

今日係2010年最後一天, 祝願各位, 新年快樂 ! 身體健康 !

好快就要返學啦....

醒目開學勳章

原帖由 qkhui 於 10-12-31 09:55 發表
今日係2010年最後一天, 祝願各位, 新年快樂 ! 身體健康 !

好快就要返學啦....

係呀, 又到年尾, 祝大家新年快樂, 囝囡聽聽話話, 身體健康!
下星期開始又開學喇~

2011年到了! 祝大家身體健康! 小朋友越來越醒目,唔駛父母擔心太多、頭痕太多。
囡囡媽

又要努力,加油啦各位媽媽!
原帖由 qkhui 於 10-8-17 11:55 發表
好快又返學la.. 仲有2weeks. 大家好好享受啦...

醒目開學勳章

原帖由 Sandwiches 於 11-1-3 01:43 發表
又要努力,加油啦各位媽媽!

下星期又考試喇~
‹ 上一主題|下一主題