用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 「保良局羅富國校友會小學」好唔好?
樓主: PaPa
go

「保良局羅富國校友會小學」好唔好? [複製鏈接]

原文章由 lilyho 於 08-7-17 01:07 發表
相信有子女在讀,也會知道轉校長這件事,不過,正如雅雅媽媽所說,大家開始時也是因為保良局這個牌子而來的,轉校長影響應該唔會大。 最緊要呢批老師唔好轉,小朋友不需重新適應過。今年九月,所有小五、六的學生會轉去另一個校舍 ...

大家要對保良局的決策有信心才行呀!!!

原文章由 lilyho 於 08-7-17 01:07 發表
相信有子女在讀,也會知道轉校長這件事,不過,正如雅雅媽媽所說,大家開始時也是因為保良局這個牌子而來的,轉校長影響應該唔會大。 最緊要呢批老師唔好轉,小朋友不需重新適應過。今年九月,所有小五、六的學生會轉去另一個校舍 ...

Lilyho,

為什麼古校長會不做?? 你知道原因嗎??  因我19日會回學校交書薄費等, 我到時會問一下學校呢??  因為這事對家長來說實在太突然了.   而且古校長是比較注重音樂和話劇, 轉了校長不知有沒有改變, 你有無新消息??

姐妹們,我打算明天交"小一入學申請表"嘞!雖然,對間學校仲有少少疑惑,但好似你哋咁講,我信保良局個名及古校長的辦學理念.所以都打算比個小朋友讀這間學校.

另一方面,咁早交表,係諗住早d交就早d見,收唔收到都早d知,唔駛擔心及煩咁耐?仲有,你哋知唔知道點樣interview架!要唔要見父母架,係group interview定係單對單呢?

謝謝你哋係之前post的資料,可以令我幫小朋友搵到間合適的學校.

原文章由 itbaby 於 08-7-18 15:20 發表
姐妹們,我打算明天交"小一入學申請表"嘞!雖然,對間學校仲有少少疑惑,但好似你哋咁講,我信保良局個名及古校長的辦學理念.所以都打算比個小朋友讀這間學校.

另一方面,咁早交表,係諗住早d交就早d見,收唔收到都早d知, ...

itbaby,
我兒子上一年先見(家長+小朋友) 古校長, 之後家長可先離開, 仔仔說先叫他寫自己的名字, 再問小朋友一些簡單的問題.  完成後會往另一個課室, 老師會給他一些東西, 考考他們,  一路考一路問問題, 我仔仔玩到不想走.  老師們都很有愛心,  唯一就是環境不很好,  那時我和老公也想了很久, 但為了仔仔, 我相信他們英文一定比資助學校的好.   見完可以給我回覆交留一下. bl

原文章由 BUNNYLEE 於 08-7-17 08:05 發表

大家要對保良局的決策有信心才行呀!!!

有關轉校長一事有否新發展?
其實你對校長感覺怎樣?
其實我覺得當年要殺校時,無論校長,老師,家長,學生,舊生...都要發動簽名,為的是保住學校, 我亦都相信如果當年眾人對校長有不滿亦都不會擁躍支持. 為什麼今日會有lee件事發生, 唔通正如d家長講:係一場政治遊戲....

原文章由 Phoebe.T 於 08-7-24 10:18 發表

有關轉校長一事有否新發展?
其實你對校長感覺怎樣?
其實我覺得當年要殺校時,無論校長,老師,家長,學生,舊生...都要發動簽名,為的是保住學校, 我亦都相信如果當年眾人對校長有不滿亦都不會擁躍支持. 為什麼今日會有l ...

我同c6估應該都係人事鬥爭之類的事啦 ....1個好校長就咁無咗

[ 本文章最後由 BUNNYLEE 於 08-7-24 20:03 編輯 ]

回覆 #1 BUNNYLEE 的文章

BUNNYLEE,

終於知道你原來係媽媽來了, 因為你個名有的似男士

各家長,

我朋友的女兒都係9月入讀羅富國小學, 她都係好欣賞古校長的熱誠而對學校有信心的。上星期她回校買書, 都問過古校長, 其實校長都好想留係學校繼續做的, 但保良局的政策問題有好多因素, 我朋友話如果家長簽名支持校長留底,保良局都會聽取意見的。

我朋友都係教書的(特殊學校), 佢話好清楚學校的運作一定係有內部的意見紛歧, 特別係保良局有它們的制度, 轉了直資後會再考慮請新校長的。

iwff

原文章由 雅雅 於 08-7-24 22:19 發表
BUNNYLEE,

終於知道你原來係媽媽來了, 因為你個名有的似男士

吓....你1直以為我是男的 你看看我的 MELODY 都估到我是女的啦

咁你哋會不會 15 16 俾閣下子女去此校就讀呀

回覆 #90 BUNNYLEE 的文章

其實都有d猶豫,擔心轉校長後學校會有好大轉變,尤其係教學方面. 其實當初我係上網search到lee間學校,覺得著重藝術教學好特別,我估同區無lee類型學校. 而且當我見完校長後,另我對 lee間學校ge教學理念更加熟悉,我覺得我應該無選擇錯. 如果真係要轉校長的話,希望新校長會做得更加好

原文章由 BUNNYLEE 於 08-7-25 01:25 發表
咁你哋會不會 15 16 俾閣下子女去此校就讀呀

Hi itbaby, 你又考慮成點?

暫時都會揀林文燦小學,除非有更好的選擇,因為我先生好想小朋友讀英文小學呀!

原文章由 Phoebe.T 於 08-7-25 11:42 發表
其實都有d猶豫,擔心轉校長後學校會有好大轉變,尤其係教學方面. 其實當初我係上網search到lee間學校,覺得著重藝術教學好特別,我估同區無lee類型學校. 而且當我見完校長後,另我對 lee間學校ge教學理念更加熟悉,我覺得 ...

望係咁望啦!!!希望教學方針無變啦!!!

請問iwff 如果家長簽名 ...

原文章由 iwff 於 08-7-24 22:47 發表
各家長,
我朋友的女兒都係9月入讀羅富國小學, 她都係好欣賞古校長的熱誠而對學校有信心的。上星期她回校買書, 都問過古校長, 其實校長都好想留係學校繼續做的, 但保良局的政策問題有好多因素, 我朋友話如果家長簽名 ...

iwff:
請問若想古校長留係學校繼續做 ... 你的朋友話如果家長簽名支持 ...
請問家長在那裏可以簽名?
若不是有子女就讀此校的家長,可否簽名支持?
我也正在考慮此校,古校長的去留是一個很關鍵的因素 ...
謝謝幫忙!

GandM,

對不起我不是很清楚, 因為我同那朋友不是成日見面的, 她只係說簽各支持古校長留下, 保良局會知道家長的反應, 若沒有家長的聲音保良局便會有自己的安排。

希望有小朋友讀緊的家長可以表達一下, 可以怎樣反應給保良局知道吧!

我朋友很少上bk的, 都係我告訴她學校轉校長她才知道, 之後回學校問。

iwff

原文章由 GandM 於 08-7-26 12:14 發表

iwff:
請問若想古校長留係學校繼續做 ... 你的朋友話如果家長簽名支持 ...
謝謝幫忙! ...

原文章由 GandM 於 08-7-26 12:14 發表

iwff:
謝謝幫忙! ...

你可打电話去校務處說找"古太"的

我早在今年六月時已到了這所學校參觀,原因係囡囡就讀的幼稚園與這所學校有聯繫,古校長等人亦曾到囡囡就讀的幼稚園講解他們的辦學理念及參觀學校的開放日。

其實我對這所直資學校有興趣,因為學費不會太貴(每月1000元),而且學校很多設施及設備都裝修及添置很多新器材,感覺環境很舒服及企理,老師很多都很後生,給我感覺有熱誠。而我也想囡囡在入讀用英文教授的學校,不過,到最後都無選擇到。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

回覆 #2 BUNNYLEE 的文章

各位家長不用想太多了, 也不用想簽名行動, 因只會阻"外"學校教學安排, 對子女沒有好處; 其實學校已通知你們情況吧

原文章由 快的好返 於 08-7-26 23:25 發表
各位家長不用想太多了, 也不用想簽名行動, 因只會阻"外"學校教學安排, 對子女沒有好處; 其實學校已通知你們情況吧

情況係點?
‹ 上一主題|下一主題