用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無論邊間小一的有25分抽小一係米幾會好大? ...
樓主: sunlong2011
go

無論邊間小一的有25分抽小一係米幾會好大? [複製鏈接]

IC , thx !

我留意到是有D學校, 明明統一應該是自行實收-合供學額的, 但偏偏少了5個
例如150學額, 自行91, 統一得54

subb 發表於 15-5-8 10:40
IC , thx !

我留意到是有D學校, 明明統一應該是自行實收-合供學額的, 但偏偏少了5個
其實亦可以此估計呢間小學有幾多叩門位.

一般嚟講: 小班一班2個, 大班一班3個

以St Joseph計, 5班大班可有15個, 但佢扣多5個位, 即係有20個叩門位

subb  係,  發表於 15-5-8 12:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

好似LS以前話唔收叩門, 但年年照扣留班位, 咁你就知, 佢其實有冇得叩門啦 (我就唔信年年都有咁多人小一就要留班啦)!
當然, 呢D位係咪公開俾你去考, 由學校決定
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

這樣合理!並沒有假超收!

karen55407 發表於 15-5-8 12:20
這樣合理!並沒有假超收!

留班位唔係間間小學都會扣. 好似12網兩間軒小, 14網滬江同北循, 不少學校多年來從來沒有係一派位既學額扣過一個留班位. 唔了解事實既人會以為某校年年超收, 但事實呢?

12網其實最明顯, St Joseph同三大女津校年年自行"超收"數目一樣

我女學校屆屆有人留班,所以一定扣留班位

karen55407 發表於 15-5-8 12:45
我女學校屆屆有人留班,所以一定扣留班位
嘩! 邊間小學年年小一就留人班.....

聖瑪利

karen55407 發表於 15-5-8 13:53
聖瑪利
咁呢間真係無辦法, 學生可以一條龍直上中學, 學校又唔似直資學校可以加作為D篩選學生既升中條件; 為咗唔影響中學成績, 所以小一開始要谷盡D學生.

想入天神同聖瑪利就真係要有心理準備

karen55407 發表於 15-5-8 13:53
聖瑪利
我朋友囡囡天神小一已經留左班...今年小二危危乎

回覆:hugub 的帖子

讀三年小一都有

hugub    發表於 15-5-8 14:43
hkpapa852    發表於 15-5-8 14:29

karen55407 發表於 15-5-8 14:27
讀三年小一都有
邊間咁堅

subb  係,爬文啦, 唔該  發表於 15-5-13 14:43
hkpapa852  講咗啦! 都唔聽書  發表於 15-5-8 15:27

‹ 上一主題|下一主題