用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無論邊間小一的有25分抽小一係米幾會好大? ...
go

無論邊間小一的有25分抽小一係米幾會好大? [複製鏈接]

無論邊間小一的有25分抽小一係米幾會好大?
   8    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

機會一定比20分大
絕大部份學校25分唔駛抽
係近年出生率上升,先多咗學校話25分都要抽,但都係少數而且就算要抽,都係响25分嘅人裡面抽,機會應該算大
恐龍家

有25分喺手,已經有好大出線機會。

引用:無論邊間小一的有25分抽小一係米幾會好大?

其實甲部咁樣自行平均學校會先收幾多人架....

醒目開學勳章 貢獻勳章

sunlong2011 發表於 15-5-3 20:24
甲部係統一甲部
自行就係自行,兩者無關

唔明你問乜
不過簡單d講,學校會有50%位係自行階段,50%係統一派位
如果必收生太多,就會用咗部份統一嘅位,而甲部係統一派位嘅10%

恐龍家

sunlong2011 發表於 15-5-3 20:24
正正常常, 唔over, 又唔under, 就呢個比例:

自行50% (包括世襲30%, 計分20%)

統派50% (包括甲部5%, 乙部45%)

世襲即兄姊在該校讀, 或爸爸媽媽在該校上班, 是必收生

計分就係你講緊個啲

甲部即全港任揀, 當買六合彩

乙部只抽同網小學

BSCYL    發表於 15-5-4 13:14

引用:Quote:sunlong2011+發表於+15-5-3+20:24+其

原帖由 lauwingtai 於 15-05-03 發表
正正常常, 唔over, 又唔under, 就呢個比例:

自行50% (包括世襲30%, 計分20%)
身邊好多朋友,包括自己當初都誤會了自行是甲部,又或混淆任何階段或任何學校都是計分。我都是上來睇大家解釋,先明白當中的分別。

現在和朋友分享,通常解說是,津校或官小分4part:1) 計分自行分配學位 (靠關係,只可選1間) 2) 甲部抽獎(全港抽,無分計,只可選3間) 3) 乙部抽獎 (自己區,無分計,盡填) 4) 叩門 (考實力)

BSCYL    發表於 15-5-4 13:15

醒目開學勳章 王國長老

回覆:無論邊間小一的有25分抽小一係米幾會好大?

25分收唔晒,全香港應該得果幾間吧

BSCYL    發表於 15-5-4 13:15

sunlong2011 發表於 15-5-3 20:11
無論邊間小一的有25分抽小一係米幾會好大?
你其實知唔知點計分嫁? 一個小朋友, 正常最多只有兩間小學可以攞到25分, 自己查下個兩間咪得囉?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-5-4 09:15
你其實知唔知點計分嫁? 一個小朋友, 正常最多只有兩間小學可以攞到25分, 自己查下個兩間咪得囉?
知呀,我有間校有25分,不過到時分分中唔會必收,家下呢幾年20分D人都好多入唔到,到時25分要抽都唔出奇了

sunlong2011 發表於 15-5-4 09:54
知呀,我有間校有25分,不過到時分分中唔會必收,家下呢幾年20分D人都好多入唔到,到時25分要抽都唔出奇了mou ...
你去呢度睇下間學校過去幾年有冇超收, 就估計到剩番幾多計分位:

http://www.schooland.hk/ps/

自己揀番校網再click入間學校就見到

基本上除咗 St Mary, 差唔多全港津貼小學一般人可以攞到既最多都係25分

sunlong2011  TKS!!!!!  發表於 15-5-5 11:18
BSCYL    發表於 15-5-4 13:16
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

sunlong2011 發表於 15-5-4 09:54
知呀,我有間校有25分,不過到時分分中唔會必收,家下呢幾年20分D人都好多入唔到,到時25分要抽都唔出奇了mou ...
又唔駛太悲觀其實你唔應該睇 20分都好多收唔到,應該睇下多唔多人話20分入到
所謂"多",人人理解唔同
如果學校收到100份申請表係20分,佢收哂必收同25分,剩20個位,都有80個20分要失望
咁你話好多人抽唔到,定係好多人抽到喇?
坦白講,今時今日如果有成20個20分抽到,25分都好穩陣啦!
所以,你開名等清楚d嘅家長答你啦!

恐龍家

引用:Quote:sunlong2011+發表於+15-5-4+09:54+知

原帖由 小曳人 於 15-05-04 發表
又唔駛太悲觀其實你唔應該睇 20分都好多收唔到,應該睇下多唔多人話20分入到
所謂"多",人人理解唔同
如果 ...
只要有1個20分入,那代表所有25分全入(不是大機會)有錯請更正

sunlong2011    發表於 15-5-5 11:19
BSCYL    發表於 15-5-4 13:17
hkpapa852  啱!  發表於 15-5-4 11:53

醒目開學勳章 貢獻勳章

eli_leung 發表於 15-5-4 11:51
只要有1個20分入,那代表所有25分全入(不是大機會)有錯請更正

理論上係
不過早兩年出現一宗特別情況,事主話有25分,唔入,但有好幾位家長嘅朋友20分入咗
唔知最後點....

恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+15-5-4+12:37+編輯+

原帖由 小曳人 於 15-05-04 發表
我相信計錯分,EK每年都有家長係咁。就連我親戚係小學老師,小朋友入返自己小學都以為只有20分,其實係必收的30分

eli_leung 發表於 15-5-4 12:54
我相信計錯分,EK每年都有家長係咁。就連我親戚係小學老師,小朋友入返自己小學都以為只有20分,其實係必收 ...
得罪講句, 似乎你都係唔識計分. 必收生根本不需要計分, 所以係唔會有分數.

可以有30分, 除非有兄姊在小學同一校址既中學部就讀(好似得St Mary一間係).

BSCYL    發表於 15-5-4 13:18

醒目開學勳章 貢獻勳章

eli_leung 發表於 15-5-4 12:54
我相信計錯分,EK每年都有家長係咁。就連我親戚係小學老師,小朋友入返自己小學都以為只有20分,其實係必收 ...
當時嘅討論係媽媽係舊生+宗教,無得錯但我諗諗下,佢可能計漏咗... 佢個女無適齡分 (唔知响邊度睇過,SEN,超大b,好似係9月前出世)

恐龍家

引用:Quote:eli_leung+發表於+15-5-4+12:54+我相

原帖由 hkpapa852 於 15-05-04 發表
得罪講句, 似乎你都係唔識計分. 必收生根本不需要計分, 所以係唔會有分數.

可以有30分, 除非有兄姊在小學 ...
剛才想寫「世襲」,因一時醒吾起個「襲」字點寫,所以寫錯為三十分,吾好意思

小曳人 發表於 15-5-4 14:23
當時嘅討論係媽媽係舊生+宗教,無得錯但我諗諗下,佢可能計漏咗... 佢個女無適齡分 (唔知响邊度睇過,SEN, ...
仲有其它可能, 如出示唔到舊生証明/宗教証明, 咁都俾唔到分你.
‹ 上一主題|下一主題