用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我地連CALL WAITING都無資格!!!!?
樓主: sumaggie101
go

我地連CALL WAITING都無資格!!!!? [複製鏈接]

回覆 sumaggie101 的帖子

樓主在嶺小註册了嗎?或是放了位?

回覆:我地連CALL WAITING都無資格!!!!

分享朋友case.  名幼honour student , 只考到一間 so call 一線尾私小,大抽獎搏盡,結果去咗孖寶,叩門入咗一線尾津小,阿媽出行力,小一全級第一,順利插去名津小二,而家不知幾風so。 所以現階段無 offer 唔代表啲乜。

Jess.ng    發表於 14-10-25 00:33

引用:分享朋友case.++名幼honour+student+,+只考

原帖由 sissysze 於 14-10-25 發表
分享朋友case.  名幼honour student , 只考到一間 so call 一線尾私小,大抽獎搏盡,結果去咗孖寶,叩門入 ...
咁即係要谷啦

回覆:我地連CALL WAITING都無資格!!!!?

各位媽咪,不要灰心氣餒,上天總有最perfect match。三年前,我都是帶阿女四處面試,1st ln,2nd In,等消息,有offer,無offer,這些簡直是折磨。最後,阿女入了一間並非很心儀的小學,但這三年的小學生活很開心,遇到好老師,認識了好朋友,

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-10-25+發表分

原帖由 jamiemammy 於 14-10-25 發表
咁即係要谷啦
睇你點睇,我又覺得用1-2 年嚟谷換嚟中學唔使煩係值得,初小重係睇成績行先,谷成績個人認為可以將勤保X,相較要谷佢考八級琴,八級大提琴,操水拎牌,口齒玲琍,一星期參加八項活動重要品學兼優為容易,要10項全能整 portfolio, 自問無甘好耐力捱到小五,六

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-10-25+發表分

原帖由 jamiemammy 於 14-10-25 發表
咁即係要谷啦
考第一,談可容易?仲難過面試

引用:各位媽咪,不要灰心氣餒,上天總有最perfec

原帖由 lcys 於 14-10-25 發表
各位媽咪,不要灰心氣餒,上天總有最perfect match。三年前,我都是帶阿女四處面試,1st ln,2nd In,等消 ...
對啊 我相信不一定一二線才是好學校 課程適合小朋友 老師有愛❤️ 上課開心仲緊要

回覆:jamiemammy 的帖子

其實報得一線既都預咗唔得!如果小朋友唔係果皮,入到去考包尾咪仲慘!
我個仔已經收咗4封Reject信&冇2nd in,全部係一線,証明我個仔(暫時)唔係一線材料,咪大抽獎囉!前路慢長!
不過都期望2缐學校既Offer!希望就在下一秒

sumaggie101    發表於 14-10-27 10:12

我個case都大家都差不多,我替個仔申請左唔多學校,一隻手數哂,已有兩間唔得,其餘都知成功機會渺茫。

灰心一定有,但係睇番個仔,又真係唔係咁差,可能係我無特別訓練佢面試技巧,但又會諗,面試要考乜,間間唔同,我又點同佢準備呢?我就只求佢每間都投入去做去答去玩。佢暫時都仲叫做享受過程。

我老公,同大部分男人一樣,都係好平靜,大安旨意,仲話:男朋友唔駛多,遇到一個嫁得過的(好似佢咁)就OK了!唉,我都無氣同佢講!

我呢,又無話一定要佢入一線私或津校,由於個仔係非常好動多口型,我就真心祈禱,會有一間接納到佢的學校比佢讀就成了!

諗諗下,距離自行放榜大概一個月,期間又會多一間私小放榜,呢個月,都難捱。惟有多上來,同大家互相鼓勵~

引用:+本帖最後由+summertown+於+14-10-27+15:11

原帖由 summertown 於 14-10-27 發表

我個case都大家都差不多,我替個仔申請左唔多學校,一隻 ...
嫁得過嘅,追求佢嘅女仔都可以排哂成條彌敦道

大家加油💪

‹ 上一主題|下一主題