用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 借個位唻呻下….
樓主: sze0203
go

借個位唻呻下…. [複製鏈接]

shin08:

B 學校係區內係好出名,我都係零晨四點半親自排隊果位~但我無好似你咁寫求位信及不停打電話,因這間學校只係親友鐘意,我都衡量過好多野,唔係極鐘意所以無咁多誠意比學校 ~而且覺得如果間學校只係講誠意,WAITING LIST D 家長就呆等, 好似對WAITING 的家長有D唔公平~~咁不如玩鬥快及鬥打得多電話遊戲啦~~駛咩要WAITING LIST 啫? 當然我唔否認B學校係一所好學校~亦恭喜你成功入到^^

zoemamaling

聖羅撒好似有小學直接BACK UP?  而且名氣大過B學校~其實據我知(有現讀K1家長講),由上年起B學校的教學方法係中英翻譯咁上堂, 因之前有太多家長投訴中文程度偏低令學生上普通官立/津助學校追唔上。

我亦試過直接問街坊,話陳守仁唔似以前咁收咁多B學校,幸好街坊個仔大抽獎升讀紅官。

大家估中左,A學校係醫院夫人^^

所以我覺得,你可以衡量一下自己想讀聖羅撒或是博入陳守仁。

大家估中左,A學校係醫院夫人^^

回復 34# lyhv 的帖子

我都係住wg^^呻呻下見到好多街坊~

其實我係覺得d師奶無話題硬要搵d 野出唻講~~人比人, 比死人呀@@
見到d師奶亞嬸:除左學校,又會問你幾時追個仔,bk d媽咪講得啱~~唔好理人地講咁多野^^
原帖由 小克 於 10-12-24 08:57 發表
Very good sharing.  You know some HK parents are sick.
最憎啲人成日講呢句:"你有冇報邊間邊間呀?直入邊間男拔女拔喎,呀邊個邊個個仔都讀嗰間喎,點解你個仔唔去讀呀?!"

...

Sze0203:

吓?乜有pm section waiting list 家長冇收到offer 咩?
我以為call晒waiting list pm section 仲有位先call我tim! 因我見好多pm offer 家長唔交留位費...

原帖由 sze0203 於 10-12-24 10:13 發表
其實我係覺得d師奶無話題硬要搵d 野出唻講~~人比人, 比死人呀@@
見到d師奶亞嬸:除左學校,又會問你幾時追個仔,bk d媽咪講得啱~~唔好理人地講咁多野^^
...

(又會問你幾時追個仔)

如果你老公喜歡男仔,你可以考慮考慮。有很多方法生男仔成功率很高,達80%。我身邊有8個朋友試過,個個成功,生下男孩。

HAHA 當然唔係我老公鐘意仔啦~~
我地從來無話要仔^^
我地無強求~~生兩個係想BB有個伴!

原帖由 busy_penny 於 10-12-24 11:59 發表

(又會問你幾時追個仔)

如果你老公喜歡男仔,你可以考慮考慮。有很多方法生男仔成功率很高,達80%。我身邊有8個朋友試過,個個成功,生下男孩。 ...

那就非常棒了!

你老公是個很開通的人。

不錯,生多一個小孩想有伴!而且,只有一個小孩,將來小孩真的很辛苦!

我喺另一個TOPIC 見到,註冊日後兩三日就有幾個無喺WAITING LIST內的BK 媽上唻報喜~~你估下間學校會唔會有成20幾個正選唔讀下午,以後20幾個WAITING 都話唔後補,仲有幾個位比WAITING LIST 外的小朋友呀?

不過據我知,下午班係比較易入~

原帖由 shin08 於 10-12-24 11:53 發表
Sze0203:

吓?乜有pm section waiting list 家長冇收到offer 咩?
我以為call晒waiting list pm section 仲有位先call我tim! 因我見好多pm offer 家長唔交留位費...

我個人認為有20個小朋友唔讀正選下午有乜咁出奇?!
好多人都唔係揀呢間係首選!
有其他較喜歡的offer咪唔交留位費!
等waiting list 同其他人有機會嘛!
waiting嘅家長亦有機會揀唔交留位費,
咁咪到我地呢啲寫咗求位信既小朋友囉!

我估am offer 會多啲人交留位費,
放出黎既位少啲,所以只有waiting有機會!

原帖由 sze0203 於 10-12-24 12:17 發表
我喺另一個TOPIC 見到,註冊日後兩三日就有幾個無喺WAITING LIST內的BK 媽上唻報喜~~你估下間學校會唔會有成20幾個正選唔讀下午,以後20幾個WAITING 都話唔後補,仲有幾個位比WAITING LIST 外的小朋友呀?

不過據我知,下午 ...

我之前都開左個topic講"誰人有資格批評??"....內容同你剛剛相反, 但意思係同你一樣.....
十分同意你的感受.....
未讀過又有乜資格評論好定唔好~!!

就算讀緊, 唔喜歡的話, 咪轉校囉~~
唔好把口就係到鬧, 但又死都唔走....!!

我都好怕俾人問同小朋友報左邊間學校?  邊間收左?

我又唔係報名校, 講你都唔知架啦, 問黎做乜喎?

得3歲人仔就要出去鬥生鬥死, 我真係做唔出咁殘忍

醒目開學勳章

原帖由 sze0203 於 10-12-24 10:07 發表
我都係住wg^^呻呻下見到好多街坊~

係?  我一路以為你住LV!  anyway, 好高興認識你!

"人比人比死人" 要真正唔比好難。
不過人地無修養,為呢d mo liu事真辯只會浪費時間和精神。過得自己過得人,自己覺得好由得佢up。名校好都要考到,考唔到都要面對,要時間去消化,還有漫漫長路。

考到"名校"的家長可以分享下,等未考到嘅去學習。
‹ 上一主題|下一主題