用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想知道民生好D定禮賢好D
樓主: YOYOMM
go

想知道民生好D定禮賢好D [複製鏈接]

Shana

對唔住!我只是去旅行,甘arm同個民小媽咪同台食飯傾開, 我唔識佢, 不過我多口問她加到幾千元,值唔值? 佢話好值! 我唔知學費e+係$2800,多謝有媽咪上來更正. 當年大仔去考過(小學仲係千鬆d蚊學費時候), 幼稚園唔收, 人山人海,我記得當日學校好無人情味, 去考試連冼手間都唔借.
樓主怕學術成績唔平衡, 比得三千蚊學費,我誠意推薦, 宣小,九龍塘小學,禮賢, 無band3學生, 考最尾都派有水準中中, 如;福建中學....

原文章由 Shana 於 07-11-27 10:53 發表
Hi Skyway / Catcatmon

多謝妳們的意見 .

Skyway 我很想知道, 因為我唔係 41 綱, 所以
無法抽回此校, 請問這樣可下可以叩門 ?

Catcatmon 為何民小情況這麽差 ? 妳朋友女兒現在怎樣 ?
我好擔心呀 !

請見諒我的煩 ...

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-11-29 23:59 編輯 ]

catcatmom

關於妳講宣小、九龍塘小學和禮賢無 band 3 學生,我有少少個人意見。我覺得應該係講緊六年後,有沒有 band 3 學生,而不是現在。但教育局嚴禁學校公開 banding 數字,而學校的 banding 比率又以中一編班試來決定,這些學校的 banding 變化,除了教育局的官員外,沒有人可以完全掌握。學校的校長和老師亦只知自己學校的 banding 變化,但對手的 banding 數字就未必清楚,因此到學生小六升中時,亦會有困難給予家長最適切的意見。

在過往未有新的直資學校(包括DBSPD)時,好的私立學校可以收最好的學生,所以它們沒有或很少 Band 3 學生,這是可以理解的。現在多了這麼多直資小學的學額,而優質的學生數目整體上並沒有增加。我覺得六年後,會出現以下的其中一種情況:

1. 私校的學生成績並沒有減退。那樣它們的好學生來自那裡,這當然是搶走了官津小學部份的優質學生。香港的小學之間的實力就會出現兩極化。好的學校和差的學校成績會相距極遠。

2. 私校的學生成績整體上會減退,因為沒法收取全數優質的學生。在市場規律下,它們會不斷自我改進,去避免被淘汰。但自然有些會成功,有些會失敗。家長選擇學校時,必須要很精明。

[ 本文章最後由 ChiChiPaPa 於 07-11-30 10:22 編輯 ]

ChiChiPaPa

我也想補充其實現在data係來自學校既website,大致上無, 但KRS係某一年出現了一個band3學生! 私校比近年既直資搶了很多客(學生),而不是官津小學. 但今年九龍塘 & KRS既 banding%已計了上年師兄師妹中一編班試既成績, 好明顯無退步,未來係點, 無人知喎 ? 可能係直資學校既世界又唔定;實力派私校仍然多人考;也有私校面對收生不足而停辦(土瓜灣已有一私小將停辦)。但多間直資紛紛轉軚--棄IB轉回頭路"傳統公開高考",這些新思維學校培養出來學生-被喻為有自信、學習主動、有創意思維、表達能力強, 將會與傳統學生同一個試場比拼,公開成績拭目以待 。

即使新的banding%重計,實力派既學校唔難搵實力家長, 汰弱強存,自然定律.再即使banding%不可公佈,係資訊發達既網民世界,唔難搵到想知既學校資訊.只怕無時間無心機去搵.

好同意一位網民媽媽講過,banding好既學校,會繼續好,一些有進步&有心辦學既學校, 亦會收回一些以往失地, 提升banding(好似鮮魚行).

其實banding%最清楚係每年由p6升上中學既家長,同培正媽媽傾完,原來舊年要全級考幾多名先至可以順過渡, 因為佢地banding係…; 民小媽咪又話……;

講到教育理論點及你呢!但…哈!哈!唔講啦!要食飯!

原文章由 ChiChiPaPa 於 07-11-30 10:10 發表
catcatmom

關於妳講宣小、九龍塘小學和禮賢無 band 3 學生,我有少少個人意見。我覺得應該係講緊六年後,有沒有 band 3 學生,而不是現在。但教育局嚴禁學校公開 banding 數字,而學校的 banding 比率又以中一編班試來決定, ...

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-11-30 16:59 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題