用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想知道民生好D定禮賢好D
go

想知道民生好D定禮賢好D [複製鏈接]

請問有冇家長可比意見,計學術成績及升中派位,邊間會好D
   0    0    0    0

原文章由 YOYOMM 於 07-11-19 11:38 硐表
請問有冇家長可比意見,計學術成績及升中派位,邊間會好D

民生就唔清楚,但禮賢今年有78%派Band1

wpcjoanne,

多謝你的回覆,係呢你的小朋友有冇報禮賢.

回覆 #1 YOYOMM 的文章

民生不是自己有中學直升嗎 ?

原文章由 YOYOMM 於 07-11-19 13:54 硐表
wpcjoanne,

多謝你的回覆,係呢你的小朋友有冇報禮賢.

我囝囝係禮賢讀5年級,囡囡明年9月將入讀小一,禮賢已收咗,但都想睇女拔收唔收先決定,我仲報咗培橋,但我都係最想囡囡入女拔.

wpcjoanne,

你囝囝係禮賢讀了5年,你覺得禮賢好唔好呀,深唔深同多唔多功課.其實民生同禮賢都收咗我個女,我想知多一些再決定選那一間.

Shana

民生是自己有中學直升的,但至於現時中學的情況,我就不太了解,只知是英中,成績如何及好唔好,我就不太清楚,唔知有冇家長知道,請話我知?

原文章由 YOYOMM 於 07-11-19 23:18 硐表
wpcjoanne,

你囝囝係禮賢讀了5年,你覺得禮賢好唔好呀,深唔深同多唔多功課.其實民生同禮賢都收咗我個女,我想知多一些再決定選那一間.

Hi !你好,我囝囝已經5年班,我覺得禮賢學校校風很好,老師,校長都很好,功課我就覺我一D都唔多,但都要睇返你囡囡0既情況,中文係用普通話,而課程,好老實講一定無宣小or........這樣深,真係Sorry,我現在要返學,唔講住,如果你想知多D禮賢情況不如你E我,
[email protected]
Bye-Bye

回覆 #1 wpcjoanne 的文章

YOYOMM

多謝你的回覆 !
由於民生巳收我亇小朋友, 而又無向政府申請统一派位, 私立只考了GHS.
所以好想知民生到底是否一間好學校.

Many thanks
Shana

原文章由 Shana 於 07-11-20 15:03 硐表
YOYOMM

多謝你的回覆 !
由於民生巳收我亇小朋友, 而又無向政府申請统一派位, 私立只考了GHS.

Many thanks
Shana ...

Hello Shana,

is your kid study in Munsang Kindergarten? that's why he/she got accepted to P.1 already because Munsang had not start to accept the application form for 2008 P.1 yet from outsider?

Shana,

我諗你的小朋友和我囡囡一樣都是現在民幼的k3學生,我同你一樣都有考GHS,不過只是Waiting List,其實我都想知多一些民生小學係點,因為到現時為止學校都無任何簡介會給家長去介紹小學的情況,加上06年轉全日制後,改革成點亦不知道.希望有家長可以幫到忙啦?係呢你個小朋友考唔考到GHS.

原文章由 Shana 於 07-11-20 15:03 硐表
YOYOMM

多謝你的回覆 !

Many thanks
Shana ...

回覆 #3 Shana 的文章

Sorry I 'm very busy on Yesterday.

Yes, my kid is study in Mansang kingergarten. So, I would like to know this primary school is ok or not ?

路人一個,只供參考。
民生是完全一條龍,可由幼稚園直上中學。我有朋友們在九龍城區教小學及中學,據他們的意見,民生(中學)在官津中學年代的表現反而較佳。可能以直資或私立來講,聲望不及其他傳統名校,新又不及其他新校帶來新的教學理念吸引。不過,民生的硬件(校舍)幾吸引呢!

回覆 #1 Mcmug_1999 的文章

Thank you for your comments.
我都知道他們可能会轉直資, 因我在11 月頭陪我小朋友一起參加學校旅行, 與小四學生坐同一保母車發現那些男仔很洩, 粗言濊語不在話下, 甚至打交. 好可怕 !
由於我小朋友不算太叻, 並且愛說話, 容易跟風. 另我好擔心 !
我對小朋友要求不高, 但為何要選私校, 就是不想佢哋學壞 !
所以我好想知, 這間學校是怎樣的.

Shana,

我的想法同你差不多,我的小朋友唔一定要入最Top的學校,但一定要校風好,因為我個女都好容易受人影響,我希望佢唔好學壞&能夠係小學打好基礎.
禮賢係網上的簡介會提到的教學理念我都好喜歡,所以真係好想再知民生的是怎樣.

原文章由 Shana 於 07-11-21 12:05 硐表
我都知道他們可能会轉直資, 因我在11 月頭陪我小朋友一起參加學校旅行, 與小四學生坐同一保母車發現那些男仔很洩, 粗言濊語不在話下, 甚至打交. 好可怕 !
由於我小朋友不算太叻, 並且 ...

Mcmug_1999

多謝你的意見,同意你的說法,民生的硬件(校舍)真係幾吸引!

我強調只是轉述其他當教師的朋友們及一位民生中學的舊生朋友的觀感,絕對是個人意見。民生中小學校風及表現近來似乎略見下坡,可能原因是很多傳統名校轉直資,而且又有很多新開學校,因此學生來源不及其他私校。其實你看BK網好像都不多人提及考民生,可見其競爭力可能略見下降。

原文章由 Shana 於 07-11-21 12:05 硐表
由於我小朋友不算太叻, 並且 ...

各位民幼媽咪,就連你哋都想唔揀民小? 真係咁差?咁你哋決定民小定禮小末?我聽果朋友講語去年都有好民幼D學生俾民小收了但最後唔留返係度,聽埋聽埋,好似真係麻麻!有無同民幼D老師傾下?

用戶

咁你又唔使咁驚,民小都應該唔會太差,只不過想比較一吓,想選一間最適合小朋友的學校,因為兩間學校的教學方法都不同,一間比較傳統一間比較活動,重要睇吓小朋友會接受邊種先可決定.我個女係屋企好活躍,但係學校就好靜,我暫時都決定唔到點揀,可能最後會比佢自己揀.

原文章由 用戶 於 07-11-22 23:15 硐表
各位民幼媽咪,就連你哋都想唔揀民小? 真係咁差?咁你哋決定民小定禮小末?我聽果朋友講語去年都有好民幼D學生俾民小收了但最後唔留返係度,聽埋聽埋,好似真係麻麻!有無同民幼D老師傾下? ...

回覆 #9 YOYOMM 的文章

YOYO MM

Sorry for late reply !!!!
I'm very very busy for my career !

I also rec'd the waiting letter at GH, but I don't know how many kids rec'd the waiting letter.

但我無想過我個囡有 chance. 所以大多數一心一意 . 妳有無選擇第一次派位 (其實好妙忙 ?)

Many thanks
‹ 上一主題|下一主題