用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小孩子不願說話醫生評估發展遲緩
樓主: rw903
go

小孩子不願說話醫生評估發展遲緩 [複製鏈接]

Re: 小孩子不願說話醫生評估發展遲緩

Justin2002,
Heep Hong : $600/50min.
不過要等半年或以上先安排到服務.

另外,可否給我"言語師"的資料, 謝謝你!
該用戶已被刪除

ustin2002,

Please give me information , thanks

e-mail : [email protected]

醒目開學勳章

Justin2002 and 毅媽咪,

Please PM me the information about the ST.  Thanks!!!!

tracytang:
you can give me information.
thank you

Justin2002,

收到你有關資料,謝謝,
不過收費太高, 對我太貴了.HK$350-$400/30分鐘.

cwy1218, pls check pm!

毅媽咪,

check ????

cwy1218, PLS CHECK PM AGAIN.

毅媽咪,

收到你資料, 謝謝,
我已經打了電話給Mr Leung, 不過星期六沒有位.
所以要等.
請問你囝囝有沒有參加 ???

毅媽咪,

我仔仔34個月,已經返k1了, 今年5月份在政府評估"整體慢一年" 已經排了 混合位 (I) 位, 不過唔知等几久.很擔心,
在職媽媽真係很辛苦的, 工作, 家庭都要照顧, 加上有個
" 言語發展遲緩" 的小朋友.就更加辛苦,  我們一起努加油 !  我們大家可以分享一下.

cwy1218,

政府果邊我估都要排成年以上,仲要加上你住邊區,好似我住葵青/荃灣區為例,最少都要等2年. 所以我接受幼兒園老師的見議,早d安排佢接受言語課. 我想仔仔早日接受治療,可以上到主流學校,融入當中.

毅媽咪,

你仔仔由工人照顧 or 自己人照顧 ?
我很想早d安排佢接受言語課. 希望仔仔早日接受治療,
但我要返工, 所以要在星期六下午.

row903,

pls check !

cwy1218,

我仔仔是由外婆湊的,我自己要返工,好彩份工都ok,可以行得開. 但我先生都想一同想言語課,好等大家互補不足,因為如果得我去,我可能只接收到六/七成,到時返來講俾我先生知,可能只得個五成或少d,所以我都要星期六下午先得,唔知個st得唔得呢?

毅媽咪,

我仔仔是由工人湊的,上星期六我已經帶囝囝到MR LEUNG,
中心做了評估, 下星期開始做治療了.

cwy1218,

你幾多點去做評估呀? 見唔到你哋既?

我都是上星期六去中心做評估,下星期六開始第一堂治療,唔知點解我仔仔好似好抗拒同唔肯合作,所以我開左兩堂先,因為我驚佢到時連門口都唔肯入.

唔去做評估我都唔知到原來教仔仔講野,可以好多方法同模式,梁生話我地要戒睇英文碟,多d俾仔仔"趙"野,加強佢既口部運動...等等

係呢? 你又如何呢? 大家交流一下!

毅媽媽,

我約下午4時做評估的,下星期六都係開始第一堂治療,
我仔仔沒有抗拒都算合作啦, 我打算做10堂 ,頭 1堂由Mr Leund 做治療 , 之後 9 堂由 Ms Chan 做, 因為Mr Leung
Full 了,做評估之後先知我們用錯了方法教仔仔.希望治療後
囝囝有進步吧. 大家努加油!

hi all,

我仔仔都係2歲幾先開始講野, 但到而家4歲幾都發音唔正, 人地好多時仲以為佢"痴脷根", 我地搵家庭醫生寫信排政府不過5-6個月先有得評估, 而家搵左私人治療師上堂, 4百幾一個鐘, 係盲人協會同獅子會(何文田), 個姑娘都好有心機, ; 仔仔都知自己講野唔好, 都好努力去學, 3堂後最明顯既進步係講野無咁心急慢慢講, 咬字就有時得有時唔得(一心急就唔得), 希望小學前搞掂啦, 大家努力!

IRON ,

我仔仔係2歲6個月先開始講野, 什麼 盲人協會同獅子會 ?
可以比多些資料我嗎 ?

‹ 上一主題|下一主題