用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教,QC, KC, SJC如何選擇
樓主: yuenheimama
go

請教,QC, KC, SJC如何選擇 [複製鏈接]

IYY 發表於 18-1-4 23:23
回覆 yuenheimama 的帖子

睇睇學校往績有幾多人入SJC, 其實以SJC 作首選亦很好。
謝謝,SJC就是交通和校舍有些令我們猶豫,個仔喜歡大校舍

lojo11 發表於 18-1-5 07:57
上年我都考慮呢三間中學,仔都係東區小學畢業

QC - 考慮左好耐,仔兩次呈分排名唔係頭五,級一男有報,過 ...
謝謝你。我唔想太搏所以自二會揀返東區心儀中學,自一就一直決定唔到,三間中個仔比較喜歡QC,但我覺得機會微,KC因比較遠所以之前未有深入了解。請問KC的功課量如何?是否有乒乓球和弦樂團?

elbar    發表於 18-1-5 08:51

yuenheimama 發表於 18-1-5 08:10
謝謝你。我唔想太搏所以自二會揀返東區心儀中學,自一就一直決定唔到,三間中個仔比較喜歡QC,但我覺得機會 ...

仔都有話過返學耐(45-55分鐘),但佢都有同學係東涌、元朗出黎,所以都唔算特別耐啦!有樂團,不過比起仔小學有大距離。佢地中樂唔錯,另外口琴就好出色!好多運動隊可以參加!功課量少,暫時讀得好輕鬆!

yuenheimama 發表於 18-1-5 08:10
謝謝你。我唔想太搏所以自二會揀返東區心儀中學,自一就一直決定唔到,三間中個仔比較喜歡QC,但我覺得機會 ...

如果自二揀東區,咁自一搏盡佢!係咪all in 其實都唔係重點,講到尾大部分學校都係睇成績!全in只係比希望人直至放榜日,當然唔排除有少數人用面試突圍而出啦!總之唔試就一定無機會。

lojo11 發表於 18-1-5 08:23
仔都有話過返學耐(45-55分鐘),但佢都有同學係東涌、元朗出黎,所以都唔算特別耐啦!有樂團,不過比起仔 ...

我仔都係kc就讀中二,加入了口琴隊(中一才開始在學校學,由畢業師兄任教),好多交流活動,去年11月才去完德國參加世界賽,今年暑假亦將前往北京亞太賽,眼界大開,獲益良多!另學校有基金資助到外國出賽同學的旅費,所以不用擔心負擔大。

lojo11 發表於 18-1-5 07:57
上年我都考慮呢三間中學,仔都係東區小學畢業

QC - 考慮左好耐,仔兩次呈分排名唔係頭五,級一男有報,過 ...
其實三間都唔容易入。

cheukcheukma 發表於 18-1-5 08:34
我仔都係kc就讀中二,加入了口琴隊(中一才開始在學校學,由畢業師兄任教),好多交流活動,去年11月才去 ...
我都想仔學口琴, 佢話中二先學.... 佢有同學(中一)都去左德國比賽...  

cheukcheukma 發表於 18-1-5 08:34
我仔都係kc就讀中二,加入了口琴隊(中一才開始在學校學,由畢業師兄任教),好多交流活動,去年11月才去 ...

我仔升中嗰屆,我地了解左成績排在佢前面男仔的取向後(有幾個都㨂qc),我覺得QC收我仔的機會極低,所以轉投kc。傳統名校好處係小朋友眼界可開濶D,資源也較多。KC雖是官校,但校友捐款也不少。

yuenheimama    發表於 18-1-5 09:25

lojo11 發表於 18-1-5 08:52
我都想仔學口琴, 佢話中二先學.... 佢有同學(中一)都去左德國比賽...

仔話旅程中師兄好照顧佢地~!仲學左好多男人嘢(emoji)

lojo11    發表於 18-1-5 09:04

王家爸爸 發表於 18-1-5 08:47
其實三間都唔容易入。
其實係自行階段都難有把握, 除非揀得好保守...

多謝樓上各位前輩的意見,很有用,我們會好好考慮的。

小弟也有類似問題,小朋友成績算中上,原本是想自一SJC, 自二張祝珊,卻發現兩間的面試日子是一樣,迫於從頭再想。覺得KC是名校,希望將來兒子會為自己的中學自豪,但KC的成績卻每況月下,擔心入了K.C. 會後悔。所以正在考慮報SJC,留空自二。然後在乙部填張祝珊為第一志願,大家有什麼意見?

snolaxdaddy 發表於 18-1-7 11:42
小弟也有類似問題,小朋友成績算中上,原本是想自一SJC, 自二張祝珊,卻發現兩間的面試日子是一樣,迫於從 ...

KC 以前真係好勁,唔知點解而家會差咗

snolaxdaddy 發表於 18-1-7 11:42
小弟也有類似問題,小朋友成績算中上,原本是想自一SJC, 自二張祝珊,卻發現兩間的面試日子是一樣,迫於從 ...
揀得SJC 及張記自行,囝囝成绩应是top 5而不是中上吧?
其实,若只心儀这2間,自行我会照填,可能interview 上下午可以趕得及呢?而且,到時亦 可致电学校看是否可略改時間相就,真的不行才棄張記不去自行面試,也比留白自二好呀!

但我認為SJC 与張记是完全不同的学校,反而与KC更接近呀!若只看DSE成绩,為何不選QC? 比SJC 更好呀,若囝囝有top 5不是可一试嗎?也比留白好呀!

chunchundaddy 發表於 18-1-7 11:50
KC 以前真係好勁,唔知點解而家會差咗
爛船都有三斤钉,早2x年,KC 比QC 更强,有些起落也好正常,但KC是老牌名校,有校友network  + brotherhood, 教學也比男女校自由些,所以看看孩子喜歡和適合哪种模式比只看DSE更重要吧!
反正,有能力的学生,前面那批都必入U, 又有何分別呢?

回覆 TLHE 的帖子

小兒不是Top 5, QC 應該連interview 的機會都沒有。不過數學方面較好,在奧數方面成績也好,對科學也很有興趣,也是gifted child, 希望在全in 的情況下可搏。加上在校如不計女仔,全級成績大跳50%,故覺得可搏男校。但QC非頭三連面試機會都沒有,就想都不敢想了。

回覆 snolaxdaddy 的帖子

即是贵校前列都是女孩子多,那当然是報自行男校机会大些
東区前列女孩都是報庇利羅氏及張記多吧!

你兒子在成班女孩後面爭張記自行位也不易呀!我估KC勝算会高些吧!

当然,你们東区也可靠大抽獎入,看孩子性格和喜好吧!

回覆 TLHE 的帖子

有道理👍

回覆樓主

如果只睇DSE成績,咁揀QC、張祝珊就啱!不過我始終相信,搵到適合嘅中學比小朋友比睇DSE成績更重要。可況大部分band 1中學入U率都有一定%,讀得好其實都唔洗太擔心!

lojo11 發表於 18-1-7 13:07
如果只睇DSE成績,咁揀QC、張祝珊就啱!不過我始終相信,搵到適合嘅中學比小朋友比睇DSE成績更重要。可況大 ...
完全同意!B1校, 入U率一向有保證,反而是应選擇孩子喜歡/有利的教育模式,才能事半功倍。否則,逆水行舟,去到目的地也会份外吃力哦!
‹ 上一主題|下一主題