用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教,QC, KC, SJC如何選擇
go

請教,QC, KC, SJC如何選擇 [複製鏈接]

大家好,小兒是東區津小學生(不是名校),老師話小兒兩次呈分有B1A建議自一可以進取D。因小兒不是能死讀書的人所以張祝珊不考慮了,現考慮一些區外的學校,請問QC, KC and SJC如何選擇?哪一間比較適合及比較有機會的?小兒體育和音樂都是學校代表但沒有取得什么大獎項,成績方面保持級10內。
謝謝!
   17    0    0    0

QC!要進取 D,不如就搏大 d。

英皇 DSE 好似冇咁呢兩間咁好,睇返數據聖馬可成績都好過英皇?

不過聖馬可對喜歡音樂同體育(不需有獎牌證書)有興趣嘅學生唔錯。

回覆 yuenheimama 的帖子

QC 揀200人In, KC 全In
當然QC難道高些,每間小学程度不一,不如問下老師,級十內以前有沒有学兄有面試机会?

如果前人都冇机会,咁就KC實際些,起碼可以見下表現下,好过未上埸已經输了!

2jkidsfather    發表於 18-1-22 10:37

回覆 1998Ruby1998 的帖子

多謝意見。聖馬可想在大抽獎試

回覆 TLHE 的帖子

多謝意見,以我所知早幾年有人入了皇仁,近年來沒有。

TLHE 發表於 18-1-4 21:32

對於QC,莫説級10,就算級5,只要前面有其他男同學有報,學校又不是名小的話,試問QC可以給貴小學多少名額面試?自行階段只in 200人,若非有十足把握,報QC可能等於失掉一個自行機會。建議與學校老師探路同級中有否排前面的男同學報QC,以避免浪費機會。

cornelius 發表於 18-1-4 22:39
對於QC,莫説級10,就算級5,只要前面有其他男同學有報,學校又不是名小的話,試問QC可以給貴小學多少名額 ...
也是的,謝謝

1998Ruby1998 發表於 18-1-4 20:56
QC!要進取 D,不如就搏大 d。

英皇 DSE 好似冇咁呢兩間咁好,睇返數據聖馬可成績都好過英皇? : ...

想當年我讀KC,整體高考成績比QC更勁㗎 (例如我嗰班係百分百入U)。 只是時移勢易,今非惜比……

回覆 cornelius 的帖子

以前 KC 同其他中西區女校一樣響當當,所以先咁多人話中西區好。
10 年前,協恩同 St Mary's 比較,好多都會話協恩成績好 d,朵都夠響亮。而我一直都認為德望學術好強,同 DG 可以較勁,而 DB 會係男校入面最強,依家已經唔同曬了。

cornelius 發表於 18-1-4 22:46
想當年我讀KC,整體高考成績比QC更勁㗎 (例如我嗰班係百分百入U)。 只是時移勢易,今非惜比……
...
我哋讀書年代,QC唔太勁。

little_yolky    發表於 18-1-5 15:16

yuenheimama 發表於 18-1-4 20:24
大家好,小兒是東區津小學生(不是名校),老師話小兒兩次呈分有B1A建議自一可以進取D。因小兒不是能死讀書的 ...
KC係中文學通識,中文勁既應該好啲。

自由度:SJC>QC>KC
成績:QC>SJC>KC
運動:SJC>QC>KC

其他野差別唔太大。

TLHE 發表於 18-1-4 21:32

QC:唔係全IN。
SJC同KC:係全IN。
KC係小組面試,SJC係個人面試。
好睇小朋友邊方面既面試技巧好啲。

cornelius 發表於 18-1-4 22:39
對於QC,莫説級10,就算級5,只要前面有其他男同學有報,學校又不是名小的話,試問QC可以給貴小學多少名額 ...

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 18-1-4 23:00
KC今年聽聞改為個人面試?

王家爸爸 發表於 18-1-4 22:56
KC係中文學通識,中文勁既應該好啲。

自由度:SJC>QC>KC
謝謝,即是KC在三間中各方面都差些

睇睇學校往績有幾多人入SJC, 其實以SJC 作首選亦很好。

siden 發表於 18-1-4 23:05

事實的確如此。

cornelius 發表於 18-1-4 22:46
...
哈哈,KC 當年考完AL行過對面返學,今時唔同往日了。

王家爸爸 發表於 18-1-4 23:00
謝謝

回覆樓主

上年我都考慮呢三間中學,仔都係東區小學畢業

QC - 考慮左好耐,仔兩次呈分排名唔係頭五,級一男有報,過往收一個學生!擔心面試都無就浪費左個自行quota
SJC - 聽說面試問題唔易,以往收仔校嘅學生唔多,幾年來得一個!
KC - 過往都係收一個起兩個止

一早鎖定KC,各方面最適合仔,自行一定揀。同老師商量,佢話QC, SJS都係搏,所以最後揀左QC搏!搏到有面試但唔收,依家去左KC!

基本上頭十男都係報呢三間!東區大抽獎唔難,所以自行可以跨區,除非你最心儀中學係東區。
‹ 上一主題|下一主題